A czy nie jest przypadkiem tak ze kolo zaplecione bardziej symetrycznie, czyli z mniejszym parasolem jest sztywniejsze pomimo mniejszego rozstawu kołnierzy ?
muras- Weź to, co powiedziałeś na chłopski rozum... i wychodzi na to, że nie ma to sensu. Im szersze kołnierze, tym koło jest sztywniejsze, bo szprychy obu stron są od siebie dalej...
Jednak z jakiegos powodu producenci komponentów kół walczą o symetryczne zaplatanie kół. Vide asymetryczne wahacze w Specach albo obrecze xc z asymetrycznie wierconymi otworami. Kojarze też stare piasty Ritchey'a które miały wlaśnie zmniejszoną odległość między kołnierzami żeby kolo było bardziej symetryczne.
Ale im szerzej rozstawione kołnierze tym koło mniej sztywne góra:dół - bynajmniej ja tak wnioskuje
Za to bocznie jak wiadomo dużo mocniejsze. Może własnie ta szerokość kołnierzy jest już kompromisem pomiedzy sztywnościa boczną a góra dół?
im symetrycznej zaplecione tym lepiej ... dlatego jest tak a nie inaczej ktoś już tam pisał wcześniej .... nie rozumiem również tego "jeżdżenia" po hope....mam hopke 3 sezon i hula jak dzika ...a po miechu jazdy na nuku mam wżery jak po sezonie na hopie... ogólnie nuk jest bardzo słabo wykończony w stosunku do hopa także hejterzy fak off idźcie ćwiczyć...