AutoCAD 2011 problem

M_B
Kontakt:

AutoCAD 2011 problem

Post autor: M_B »

Pewnie sporo osób przesiadujących tutaj uczy się na uczelniach technicznych więc miało styczność z tym programem lub jego wcześniejszymi wersjami. Problem jest następujący: program jest legalny i działa w ramach 3-letniej studenckiej licencji, a w zasadzie to działał bo w końcu się wyłączył i pokazał mi taki komunikat:

"Nie można uruchomić programu AutoCAD. Prawdopodobna przyczyna to:
1) Ta wersja programu AutoCAD nie została poprawnie zainstalowana. w tym przypadku musisz ponownie zainstalować program AutoCAD.
2) Nie masz odpowiednich praw do uruchomienia programu AutoCAD. "

screen:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ed889.html

Moja wersja pochodzi z takiego samego źródła i działa bez problemu. Myśląc że to pomoże odinstalowałem program i wyczyściłem rejestr, po ponownej instalacji efekt nadal taki sam. Użytkownik ma uprawnienia administratora więc to też nie jest problemem. Pisałem na mejla polskiego oddziału Autodeska ale odesłali mnie do students.autodesk.com, a raczej wątpliwe żeby tam mi pomogli. Miał ktoś może podobny problem i wie jak sobie z tym poradzić ?
pico931
Kontakt:

Post autor: pico931 »

może licencja wygasła ?

licencja studencka jest licencją OEM czyli jest przypisana do komputera to oznacza że np jak zmienisz płytę główną lub laptopa to wygasa
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

a zainstaluj z poziomu administratora ale nie na zasadzie prawy klawisz i uruchom jako administrator, tylko z konta 'administrator' które uwidaczniasz w sposób opisany tutaj:

http://windows7forum.pl/jak-uaktywnic-k ... -3227.html

i wyłącz internet podczas instalacji. powodzenia, może pomoże ;)
maxcyg
Kontakt:

Post autor: maxcyg »

Może wystarczy że uruchomisz jako administrator, tam we właściwościach można zaznaczyć uruchamianie jako administrator, a jak nie to jak kolega wyżej mówił instalacja z poziomu admina. AutoCAD na 99% potrzebuje praw administratora bo ten program ma rozbudowanie zarządzanie pamięcią operacyjną.
M_B
Kontakt:

Post autor: M_B »

pico931
Z licencją właśnie wszystko powinno być w porządku obie wersje AutoCADa zarówno moja działająca jak i ta problematyczna pobrane zostały ze strony Autodeska. Licencja udzielana jest na zasadzie takiej, że nauczyciel prowadzący wysyła zaproszenie, uczeń zakłada konto powołując się na swego nauczyciela, ściągamy oprogramowanie po czym wysyłamy ładnego mejla bo zapominają przyznać nam numeru seryjnego i po tygodniu cieszymy się legalnym AutoCADem. Swoją drogą polecam taką opcję jak ktoś ma możliwość ;)
maxcyg
Od początku CAD działał właśnie w takim ustawieniu stąd nieco się zdziwiłem gdy komunikat mówił coś o uprawnieniach.
Pozostaję więc profil administratora, dzięki za rade mam nadzieję że pomoże.
Precman
Kontakt:

Post autor: Precman »

BricsCAD. To idealna alternatywa dla AC. Zobacz sobie to porównanie i sam określ co jest lepsze: http://www.vectorsoft.pl/oferta/oprogra ... porownanie
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Przerzuć się na SolidWorksa, z AutoCadem same problemy są, mi na ten przykład nie potrafili wygenerować klucza licencji studenckiej
ODPOWIEDZ