Proces gojenia i Rehabilitacja

tatuator
Kontakt:

Proces gojenia i Rehabilitacja

Post autor: tatuator »

Cześć, niefortunnie na początek sezonu złamałem nogę w kostce.. NIby nic poważnego bo odprysk kości czy jakieś mocniejsze pęknięcie, ale na 6 tyg mam założony gips. Chodzę o kulach i mam zakaz stawania na tej nodze przez 3 tyg. Przez drugie 3 tyg mam stopniowo wywierać coraz większy nacisk na nią aby ze spoiny włóknistej zrobiła się twarda kostna (jeśli coś pokręciłem to wybaczcie) Chciałbym zapytać jakie specyfiki mogę zakupić aby szybciej wrócić do formy i ogólnie chętnie wysłucham jak wam mijał ten okres noszenia gipsu i rehabilitacji.. Gips noszę do początku czerwca, w między czasie chciałbym zmienić na plastikowy. Zakupiłem wszystkie leki które przepisał mi doktor i do tego Wapno. Kumpel mi doradził abym codziennie jadł do 2 g kreatyny aby nie spadła mi masa mięśniowa tej nogi. Chcę zakupić też witaminy b- complex.. Zamierzam przez ten czas się skupić na treningu górnych partii mięśni i chciałbym jak najwiecej ruszać tą nogą żeby się nie zastała, ale nie wiem czy zginanie w kolanie i ruszanie palcami pomoże coś.
tofikk
Kontakt:

Post autor: tofikk »

na wstępie to współczuję ci i to bardzo bo wiem co to jest za''ból'' jeszcze szczególnie jak jest super pogoda i nie możesz iść na bika tak jak inni, ja chodziłam z gipsem 11 tyg. do połowy uda, ale mimo wszystko tyle ile się dało to ruszałam nogę w kolanie bo tam kości też nie mogą sie zastać, jak palcami w stopie nie będziesz ruszał to ci zdrętwieją, co do specyfików to najpierw bym się zapytała lekarza czy coś takiego możesz barć, bo to on wie co jest najlepsze dla ciebie a nie kumple, ja brałam wszystkie leki które mi przpisał lekarz na wzmocnienie i szybszy zrost kości tylko nie pamiętam jak one się nazywały, potem czeka cię rehabilitacja(każdy pacjent ma inny program) życzę szybkiego powrotu do zdrowia i uważaj na swoje życie i to co robisz na biQ, bo ja właśnie we wtorek zakończyłam karierę z dowhilem i fr :(.
gg 990726
POZDROWER :-)

http://tofikk.pinkbike.com/
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Haniu co zrobiłaś , że zakonczylas kariere we wtorek ? :roll:

tatuator - Tobie polecam jeść to:
http://www.arthrostop.eu/pl/Pages/arthr ... birem.aspx

Biorę od roku i czuje , że jest ciut lepiej. Mój problem leży nieco wyżej , mianowicie chodzi o kolana.
Tylko bierz regularnie przynajmniej przez 3 miesiące.
Pamietaj aby było najwięcej w nich glukozaminy.
Jak zdejmą Ci ten gips , to pamietaj o dalszym 'dawkowaniu' tych tabletek , ponieważ podczas ruchu miedzy stawami wytwarza się pewna masa która ma za zadanie stabilizować staw , w tym własnie glukozamina pomaga.

Sorry ze napisane nieco po chińsku ale jest pierwszy dzień świąt :)
tofikk
Kontakt:

Post autor: tofikk »

hmmmm, jak by to napisać, obecnie jestem w szpitalu a we wtorek miałam wypadek na biQ, inaczej mówiąc wbiłąm się w ziemię na bandzie i tak zostałam, przez ok. 10 minut nie mogłam się podnieść jak się okazało pękła mi moja wspaniała i jedyna śledzionka, której już nie mam :( i wtedy postanowilam zakonczyc moja kariere z dh i fr, bo może się stać coś gorszego a tego nei chcę, szczeże to narzekamy na złamania, ale to w porównaniu z jakimś oraganem który ci wycinają to złamanie to jest pikuś.
gg 990726
POZDROWER :-)

http://tofikk.pinkbike.com/
tatuator
Kontakt:

Też miałem podobną akcje ze śledzioną ale na szczęście nie tzeba było operować.. Co myślicie o tym?

http://allegro.pl/walker-pneumatyczny-b ... 00231.html
Chabs
Kontakt:

Post autor: Chabs »

ta masa to maz stawowa inaczej i ma za zadanie nie tyle stabilizacje co zmniejszenie tarcie pomiedzy powierzchniami stawowymi, Tatuator podeslij mi fotke rtg Twojego przypadku, studiuje fizjoterapie to moze bd mogl cos poradzic. Co do lekarzy to niestety nie jest tak jak mowicie, poziom leczenia w Polsce jest daremny i czesto zdarza sie ze lekarze nie wiedza co jest najlepsze. pozdrowencja i powrotu do zdrowia
tatuator
Kontakt:

Ok w tygodniu tam będę to zrobię dobre zdjęcie rtg
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Przesuwam temat.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Wierzba1
Kontakt:

Re: Proces gojenia i Rehabilitacja

Post autor: Wierzba1 »

Współczuje. Też latałem w gipsie, tylko że 18 tyg... Dla mnie największym problemem było kolano... zadbaj o nie a z kostką pójdzie Ci łatwo i pamiętaj ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz! najważniejsze to przywrócić pełen zakres ruchu w stawach. Ale nie spiesz się bo jak przegniesz no to niestety zostanie Ci już na długo... Powrotu do zdrowia !
Chabs
Kontakt:

Post autor: Chabs »

powinienes dostac je na plytce;) nie chodzi mi o nowe tylk oo to co robili zaraz po wypadku ;)
tatuator
Kontakt:

Będe na kontroli to poproszę..

Znalazłem takie oferty.. chyba korzystniej nie będzie http://allegro.pl/arthrostop-plus-z-imb ... 77917.html

http://allegro.pl/nutrend-flexit-gelaco ... 46680.html
Czy bardziej ekonomicznie będzie zakupić drink lub płyn?

Zastanawiam się jakie jeszcze witaminy by mi się przydały.. Zależy mi na szybkim powrocie do jazdy. Dziękuję za wszelkie uwagi.
Taran96
Kontakt:

Post autor: Taran96 »

siemka,
Podłącze się pod temat:
Jakieś ćwiczenia żeby się mięśnie nie zastały dla osoby,która ma na całej nodze gips.?
Jakieś potrawy do jedzenia? Bo teraz jadę na galacie,galaretkach,danonkach i skorupach od jajek.
Macie może inne pomysły co ma dużo wapna?
Dodam,że na początku sezonu złamałem kość udową i od 3 tygodni już w łóżku leże, miałem dwa razy operacje i wgl jest źle a nie mam za bardzo jak ćwiczyć mięśni bo jak?
Jakieś rady?
Pozdrawiam
[K]
-Amor (+180 skoku,najlepiej 2 półka) ,
-Manetka Sram(używana,9 biegów),
-Korby,
-Hebel.
tatuator
Kontakt:

Preparaty z postu powyżej.. Szybko zleci :)
tatuator
Kontakt:

Nie wiem jak się zabrać za otrzymanie odszkodowania za złamaną nogę.. Może ktoś mógłby mi dać kilka wskazówek żebym nie robił pustych przelotów do szpitali, urzędów, na xero itp...
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Po pierwsze - galarety z dużą ilością chrząstek - najlepsze źródło glukozaminy i wszystkiego co potrzebne tkance chrzęstnej i kostnej.

Po drugie - jak chcesz załatwiać odszkodowanie, to ze szpitala potrzebujesz dokumentację medyczną (zapewne kopia jest płatna, kilka złotych). Na stronie ubezpieczyciela powinny być wzory dokumentów, które musisz wypełnić. Wypełniasz, wrzucasz do koperty z dokumentacją medyczną i wypisem ze szpitala i wysyłasz na adres ubezpieczalni.
ODPOWIEDZ