[Amortyzator] Rs domain 302 - stukający problem

fr-man
Kontakt:

[Amortyzator] Rs domain 302 - stukający problem

Post autor: fr-man »

witam. mam problem z moim Rock Shox Domain 302 wersja z regulacją tłumienia powrotu i 180mm skoku a więc kupiłem uzywany w idealnym stanie prawie nówke pojeździłem na nim duzo bez jakich kolwiek zastrzeżeń ale wczoraj pozjezdzalem ze schodów i zaczęło cos mi w nim pukać a wiec rozkreciłem go na czesci pierwsze sprawdzilem stan tłumika wszytko w jak najlepszym stanie 0 uszkodzeń skreciłem go nalałem 200ml oleju na prawą strone i 15ml oleju od dołu z prawej str tak jak trzeba i co ? uginam i tak w połowie skoku jest takie stuknięcie dodam że to nie sprężyna bo zrobiłem test i wyjalem sprężyne i dalej puka to typowo prawa strona z tłumikiem nie wiem co sie stało wszystko jest dobre nic nie jest rozwalone i jestem pewny ze to prawa strona tam gdzie jest tłumik olejowy tak puka dodam że dla testu wlałem olej prawie po samą górę to nic nie puka ale praca troche twardszy jest pomóżcie ! :(
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Każdy, no prawie każdy domain ma to do siebie, że stuka. Normalne to.
Podaj rocznik twojego, albo numer seryjny to ci podam czy twój też się zalicza :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
fr-man
Kontakt:

Re: [Amortyzator] Rs domain 302 - stukający problem

hm wiesz ale wczesniej mi nic nie pukało nagle tak zaczęło a moge jezdzic z większą iloscia oleju w prawej komorze ?? bo wtedy nic nie stuka a praca jest fajna tylko czy cos sie nie spier***i a nr seryjnego nie moge zlokalizowac powinien byc na koronie ale nic nie widze
diesel2117
Kontakt:

Z tyłu korony powinien być, możesz lać więcej oleju oczywiście, ale wtedy na końcu skoku będzie twardszy :)
fr-man
Kontakt:

a nic nie ma :D odlałem troche oleju minimalnie cos tak puknie ale to ledwo co słychac i nic nie czuc a praca sie poprawiła :) dzieki za pomoc :)) skoro mowisz ze moze tak pukać a jak sprawdzalem tłumiki itp i są dobre to jest ok :D
fr-man
Kontakt:

niech sobie cos puka piekna praca amora to mozna wybaczyć to pukanie :D
fr-man
Kontakt:

juz wiem co jest. standardowo rs jak składa domainy to w dolnych goleniach nie ma w ogole powietrza a jak ja skrecilem go to nie odpowietrzyłem go i temu tak stukało cos w nim a ja obczaiłem jak pozbyc sie powietrza z goleni - odkrecilem lewy korek wyjąłem sprezyne postawilem rower do gory kołami odkrecilem śrubki od dołu prawie całkiem i w śrubke tam gdzie jest regulacja i tłumienie olejowe puknalem młotkiem zeby tłumik sie poluzował i dociskalem srubke troche zeby byla przestrzen miedzy tłumikiem a tym gniazdem w krótym on siedzi i golenie do samego dołu powietrze pięknie zeszło i trzymając goleń na dole dokrecilem srubki postawilem rower normalnie i jest tak ze jak pociągne golen do dołu czyli na cały skok to sama sie przyciąga jakby do góry włozylem sprezyne uzywając troche siły zakrecilem korek praca jest mega płynna jest progresja i czułośc wybiera wszystko i najważniejsze nic nie puka. i w tym tkwi klucz pukajacych domainów ze z czasem uzupełnia sie powietrze w dolnej ladze poprzez nie dokrecenia bądź uszczelki są wyjechane i przepuszczają
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Ciekawe, ciekawe :D Ciekawe kiedy mój zacznie pukać ;d
fr-man
Kontakt:

jak zacznie to zrób tak jak ja i po problemie :D
diesel2117
Kontakt:

fr-man I tu się mój drogi mylisz...
Domainy stukają, poprzez niedokładne trafienie trzpieniem od tłumika na jego miejsce :)
Trzeba dobrze trafić, i nic nie puka ani nie stuka (niby dokręcona śrubka, ale wciąż puka :) ).

Powietrze nic tu nie ma do mówienia, wielu robi sobie podciśnienie w swoich domainach, i ładnie śmigają (sam miałem i było ok)

Jak opisałem wyżej, poluzowałeś śrubki, walnołeś młotkiem i dokręciłeś, właśnie wtedy trzpień tłumika dobrze ci się ułożył i przestał stukać :D

p.s. Zawsze przy kompresji (ściśnięciu amorka) w dolnych goleniach powstaje ciśnienie :)
fr-man
Kontakt:

ale nie bo robilem tak samo wlasnie trzpień idealnie siadał do gniazda i pukało a jak zrobilem z tym powietrzem to przestało pukać i lepiej pracuje o wiele :D
diesel2117
Kontakt:

nie da się usunąć powietrza, ewentualnie podciśnienie i tyle..
Skąd masz pewność, że idealnie ci trzpień trafił ?
fr-man
Kontakt:

powietrza minimalnie zostało tyle co nic bo jak odwrocilem rower normalnie bez lewaj sprezyny i z odkreconym korkiem to golenie dolne same sie zasysają do góry tak jakby skok był zamknięty a jak rozciagne w dól to powoli same sie do góry zasysają musialem je rozciągnąć przytrzymac wlozyc sprezyne zakręcic i jest teraz git i po tym zabiegu przestało strzelać a trafiłem w trzpień bo to widać jak sie wykreci całkiem srube ze tłumik idealnie siedzi w gnieździe
fr-man
Kontakt:

tu jeszcze odpowiem na to ,,
p.s. Zawsze przy kompresji (ściśnięciu amorka) w dolnych goleniach powstaje ciśnienie :)" tak ale teraz nie ma z czego sie robic ciśnienie bo pozbyłem sie calkiem prawie powietrza z dołu i działa to na zasadzie sprężyny i prawego tłumika olejowego przez co amor teraz jest bardziej progresywny i czuły a nie to co jak bylo powietrze na dole do polowy miekki a dalej twardy jak skała nawet na hopie przy lądowaniu
diesel2117
Kontakt:

fr-man Chłopie, jak nie ma powietrze to się robi próżnia, czego w taki sposób nie uzyskasz! potem przechodzi w podciśnienie...
Miałem 2 domainy, teraz mam kolejnego, zrobiłem już nie jednego innego i w każdym stosowałem moje patenty.
fr-man pisze:i czuły a nie to co jak bylo powietrze na dole do polowy miekki a dalej twardy jak skała nawet na hopie przy lądowaniu
Bez pompowania nie może być tam powietrza, rozumiesz?..
Na końcu skoku może się tylko utwardzić, jeśli masz więcej oleju niż 200ml.
Dalej...
Jeśli byś w jaki kolwiek spob usuną całe powietrze (ty patrz próżnia) to i tak zasada amorka by się zmieniła na w ch*j liniowa, a nie jak napisałeś :
fr-man pisze:teraz jest bardziej progresywny i czuły
Co się sprzecza z tym:
fr-man pisze:do polowy miekki a dalej twardy jak skała nawet na hopie przy lądowaniu
To 2 to właśnie progresja...
fr-man
Kontakt:

hm no k***a w ogole ten domain dziwnie pracuje raz fajnie a raz jak patyk w gówno :D on jest jak kobieta-zmienny i nie zaradze temu juz tyle sie bawiłem z tym wg instrukcji manuala calego mam i ch*ja ... ja juz nie wiem o co mu chodzi :D
diesel2117
Kontakt:

Ja już tego geja (damiana) zrobilem :)
diesel2117
Kontakt:

to, co odpisałem powyżej w ent-ych postach
ODPOWIEDZ