[Korba] Dziwny luz

mateusz09
Kontakt:

[Korba] Dziwny luz

Post autor: mateusz09 »

Czesc, mam suport giga pipe i korbe dartmoor vertical i ostatnio odczulem luz nie lewo-prawo spowodowane niedokrecona sruba tylko przod-tyl a sruba dokrecona. Odkrecilem, zobaczylem jak wyglada sprawa i wyglada tak jak na zdjeciu http://img196.imageshack.us/i/isisu.jpg/ korba wszedzie dolega tylko w jednym miejscu jest taki luz... nie wiem w jaki sposob sie to stalo ale moze wiecie co z tym zrobic.
Fonika

Post autor: Fonika »

Żeby zniwelować luz możesz w to miejsce podłożyć np. kawałek aluminium z puszki. Niestety jest to raczej rozwiązanie krótkoterminowe...
Nic innego nie poradzisz. Pewnie jest to spowodowane słabym dokręceniem korby, na przyszlość w nowej korbie radzę sprawdzać raz na kilka dni czy korba jest na pewno dobrze dokręcona (nieraz śruby mają tendencje do wykręcania się podczas jazdy).
Pozdrawiam
ufo123
Kontakt:

Re: [Korba] Dziwny luz

Post autor: ufo123 »

Klej do metalu dwuskładnikowy, odtłuszczasz, nakładasz, zakręcasz. Czekasz 48h i jeździsz, jak będzie trzeba zdjąć korbę to mocno młotem i zejdzie - wypust będzie jak nowy :) Nie raz, nie dwa uratowałem tak zajechane korby, gdzie luz był ogromny.
mateusz09
Kontakt:

Re: [Korba] Dziwny luz

Post autor: mateusz09 »

młotem tak? :D to ładna ta korba potem będzie :P ale przemyślałem i chyba kupie korby na sztywną oś, wtedy takiego problemu nie będe miał może ;D
ODPOWIEDZ