[Damper] Vivid 5.1 stuka

Romo
Kontakt:

[Damper] Vivid 5.1 stuka

Post autor: Romo »

Orientujecie się może co może być przyczyną stukania w owym damperze? W temacie o glorce Ogóra też kilka osób miało z tym problem, może ktoś już wie w czym jest problem?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Możesz opisać w jakiej sytuacji stuka oraz w jakiej pozycji znajduje sie damper?
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Romo
Kontakt:

Damper jest w pozycji poziomej i pracuje w Demo 8 2010. Przy wolnym ruchu damper nie stuka, natomiast gdy najadę na coś co spowoduje szybki ruch jest stuknięcie. Przy powrocie nic sie nie dzieje. Podobny efekt z tego co pamietam był w swingerach z spv, tzn. jak najechało się na przeszkodę otwierał się zawór i było takie stuknięcie właśnie. Zauważyłem też, że jak delikatnie ręką uginam zawieszenie trzymając za siodełko to jest taki delikatny luz. W czym problem? :?
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Możliwe że masz luz na tulejach dampera.
MusicBoy
Kontakt:

Post autor: MusicBoy »

Miałem taki sam problem z vividem 4.1. Wystarczyło spuścić powietrze i napompować go od nowa i stukanie oraz luz znikł.
[url]http://MusicBoy.pinkbike.com[/url]
sooks234
Kontakt:

Post autor: sooks234 »

Może wiecie gdzie można dostać adapter do pompowania vivida?
Romo
Kontakt:

sznib , luz na tulejkach na pewno to nie jest, coś w damperze jest nie tak. Spuścić powietrze powiadasz? Zawsze można spróbować, może faktycznie nastąpi cudowne uzdrowienie dampera. Firma SKS robi takie adatery, uderz więc do Velo.
Romo
Kontakt:

Spuszczenie powietrza i powtórne napompowanie nic nie dało. Byłem wczoraj w lesie zobaczyć czy na trasie też tak bedzie stukał i niestety przeraźliwie stuka. Jest tłumienie, pracuje naprawde fajnie i wszstko byłoby ok gdyby nie ten stukot. Co za cholerstwo siedzi w tym damperze? :(
Romo
Kontakt:

Odświeżam temat. Trochę to zajęło ale w końcu oddałem damper do serwisu (wcześniej przeserwisowałem go sam) , bo podejrzewałem że damper może być zapowietrzony i właśnie to jest przyczyną tego stukania. Wczoraj zamontowałem z powrotem damper do roweru i jest dokładnie to samo. Nic lepiej, nic gorzej - stuka tak jak wcześniej. Możliwe że shimy wydaja taki stukot? MusicBoy pisał, że po spuszczeniu powietrza i powtórnym napompowaniu przestał wydawać ten odgłos. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić, żeby przestał stukać.. Jakieś sugestie?
lubella
Kontakt:

Post autor: lubella »

Mam dokładnie ten sam problem tyle ,że nie z damperem tylko z amorem Boxxer WC 2009. Robiłem serwis sam, wymieniłem wszystkie o ringi i cały czas coś w nim stuka. Wkurzyłem się i oddałem amor do serwisu... i dalej stuka. Sam amor pracuje bajecznie ale ten dźwięk jest irytujący. W variobikes powiedzieli ,że to nie jest wada tylko cecha niektórych modeli Rock Shoxa... może to samo jest z ich damperami?
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

ze stukami w Vividzie męczyłęm się kupe czasu. Damper był nowy od dystrybutora, wracał tam dwa razy, nie mało wydałem na serwis- nic nie naprawili. Jak dla nich to ten damper wogóle nie stukał :) Po wielu próbach w końcu udało mi się samemu ustawić poporstu shimy w taki sposób, że charakterystyka była dobra i przestał stukać, co wskazuje, że to właśnie ich wina, chocaz dalej nie jestem pewien dlaczego tak się działo. A do rozkręcania znowóż potrzebny jest klucz specjalny, adapter i pompka. Ogólnie to zyczę powodzenia bo to mzoe być droga przez męke...
http://dhcyc.pinkbike.com
Romo
Kontakt:

Jeśli bym wiedział jak poustawiać te shimy to byłoby spoko. Mam klucz i pompkę, a adapter jest w drodze więc będę mógł się bawić do woli. Ja rozumiem ,że ten damper jest mocno dotłumiony i na shimy mogą działać większe siły ale jak to jest że jedne vividy stukają a inne nie. Tak kiepsko z kontrolą jakości w RS? dhcyc jak Ci damper stukał to miałeś Tune B? Czy od samego początku miałeś Tune A?
ODPOWIEDZ