Początki dh i fr na ht. Pytania o ramę

urbanbot
Kontakt:

Początki dh i fr na ht. Pytania o ramę

Post autor: urbanbot »

Chcę zacząć przygodę z dh i fr. Jako początkujący, nie planuję wielce agresywnej jazdy, dropy i hopy na razie odpadają, tak samo jak dirt czy street. Szukam ramy o geometrii wygodnej do zjazdu, ale umożliwiającej przy założeniu dłuższej sztycy pod siodło przejechanie powiedzmy dwudziestu paru kilometrów bez bólu :)
Od paru tygodni przeglądam forum i dochodzę do wniosku, że idealnym rozwiązaniem byłby używany ht, oparty na którejś z tańszych, ale polecanych przez Was popularnych ram: dragstar, bitch, surge, czy johnny bravo. Tu właśnie potrzebuję pomocy: mam 184cm / 76kg i nie wiem, czy do lekkiej jazdy terenowej dla początkującego szukać 14" czy 16"? Czy któryś z tych modeli ma geometrię wyraźnie lepiej przystosowaną do wymagań, które opisałem na początku? Ponieważ to mój absolutny początek, chcę przeznaczyć na rower circa 1500 plnów.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Dragstar 16" i tyle w tym temacie przy tych pieniądzach.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Który niby ci JB polecał? :|
I nie łudź się, że jak jesteś początkujący to nie potrzebujesz wytrzymałego sprzętu. Na początku, przy nauce najbardziej sprzęt obrywa.
I prędzej ty daną część rozwalisz niż jakiś pro racingowiec.
Więc na początek, nie waga, nie wygląd a wytrzymałość powinna być najważniejszym kryterium.
urbanbot
Kontakt:

Re: Początki dh i fr na ht. Pytania o ramę

No widzisz, jak to można się pomylić.
Ramy, które wymieniłem, to takie, o których na forum przeważają pozytywne opinie, a zarazem trochę tego się przewija na allegro. Nie mam pojęcia, czy są odpowiednio wytrzymałe do nauki - żeby tego też się dowiedzieć, założyłem ten wątek.

Dragstar 16" się nada? Albo dangerous mike dual slalom?

Rama wydaje mi się najważniejsza na tym etapie, bo cały osprzęt można sukcesywnie wymieniać na lepszy...
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

jeśli szukasz ramki do zjazdu- to wybierz coś ze stali. stal ładnie pracuje na nierównościach.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

diskordia zbytnio optymistycznie to napisałeś , stal lepiej tłumi drgania od alu ;)

Kupuj Draga albo czatuj na allegro na jakies uzywki Pitbulla (rozm.16) lub też Surge'a ( rozm. L).
Sam mam ramę 16 stkę i nie wyobrażam sobie nigdzie dalej jechać na ramie 14sto calowej niż po bułki do sklepu ;)
Dla mnie priorytetem jest długi przedni trójkąt i w miarę krótki tył. Mój wzrost 180 cm.
urbanbot
Kontakt:

Re: Początki dh i fr na ht. Pytania o ramę

Dzięki za odpowiedzi. Czatowanie na allegro ukierunkowane :)
ODPOWIEDZ