Bezpieczenstwo kupowania przedmiotow przez PB.
Bezpieczenstwo kupowania przedmiotow przez PB.
witam,
ostatnio rozgladam sie za sprzetem poza granicami naszego kraju i z ciekawosci chce sie dowiedziec jakie jest bezpieczenstwo takich zakupow. Wielu oszustow spotkac mozna w polsce, a nawet w swoim miescie, a co dopiero za granica. Czy kupowanie sprzetu chociazby przez pinkbike za pomoca paypala jest bezpieczne? Powolywanie kogos do sadu nie daj boze w razie oszustwa jest troche pozbawione sensu, tymbardziej jesli nie sa to duze pieniadze! Watpliwa jest rowniez sytuacja aby sprzedajacy wyslal paczke (o wartosci kilku tysiecy, gdzie sama przesylka kilka set zlotych kosztuje).
Inna sprawa kiedy po pierwsze kupuje sprzet nowy, ze sklepu, a inna kiedy zdjecia sa kiepskiej jakosci, chociaz sprzedacy zapewnia ze sprzet jest super (cena jest rowniez atrakcyjna), pozbawiony pekniec rys i zadrapan...
Jak mozna ograniczyc ryzyko osxzustwa?
Pozdrawiam
ostatnio rozgladam sie za sprzetem poza granicami naszego kraju i z ciekawosci chce sie dowiedziec jakie jest bezpieczenstwo takich zakupow. Wielu oszustow spotkac mozna w polsce, a nawet w swoim miescie, a co dopiero za granica. Czy kupowanie sprzetu chociazby przez pinkbike za pomoca paypala jest bezpieczne? Powolywanie kogos do sadu nie daj boze w razie oszustwa jest troche pozbawione sensu, tymbardziej jesli nie sa to duze pieniadze! Watpliwa jest rowniez sytuacja aby sprzedajacy wyslal paczke (o wartosci kilku tysiecy, gdzie sama przesylka kilka set zlotych kosztuje).
Inna sprawa kiedy po pierwsze kupuje sprzet nowy, ze sklepu, a inna kiedy zdjecia sa kiepskiej jakosci, chociaz sprzedacy zapewnia ze sprzet jest super (cena jest rowniez atrakcyjna), pozbawiony pekniec rys i zadrapan...
Jak mozna ograniczyc ryzyko osxzustwa?
Pozdrawiam
http://utn.pl/OKAZJE <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
Ja próbowałem kupować przez PB z USA. Udało się ,sprzęt był ok ale drugi raz bym nie zaryzykował hehe
Dopiero po przelaniu kasy uświadomiłem sobie ,że jak mi nie wyśle sprzętu to nic mu nie zrobię i nie odzyskam uciułanych pieniążków...
Lepiej poszukać czegoś na europejskich ebayach... często można znaleźć niezłe okazje!
Dopiero po przelaniu kasy uświadomiłem sobie ,że jak mi nie wyśle sprzętu to nic mu nie zrobię i nie odzyskam uciułanych pieniążków...
Lepiej poszukać czegoś na europejskich ebayach... często można znaleźć niezłe okazje!
Re: Bezpieczenstwo kupowania przedmiotow przez PB.
Kupowanie przez PB od kanadyjczykow, jest prawie w 90% bezpieczne, tam jest inne spoleczenstwo, malo oszustow itp. Ale zazwyczaj kanadyjczycy nie chca wysylac dalej jak do USA albo rodzimej Kanady. chlopcy z USA to torszke inna bajka, alej jak placisz pay pal-em, to przynajmniej w moim przypadku zawsze transakcja byla ok i bez problemow. Wielkie problemy to kupowanie z Chin itp. Ebay, spokojnie mozna kupic, a jak cos bedzie nie tak, to dostaniesz swoja kase back. Na ebay patrz na to ile dany sprzedajacy ma opini i jakich, jesli jest 100% good fedback, to mozesz kupowac, ci sprzedawcy nie ryzykuja swojej reputacji dla jednego przekretu, oni z tego zyja.
Ja kupowalem z pinkbike'a a UK caly rower i bez problemu, przelalem kase i rower dostalem:) Przede wszystkim przed zakupem dobrze pogadac ze sprzedajacym wymiana maili/wiadomosci na pinku, spawdzic czy dobry z nim kontakt i czy mowi do rzeczy. Ja mialem jeden moment w ktorym sie zawachalem(to bylo w czasie duzych sniegow w UK rok temu i czekalem ponad miesiac na paczke, jednak caly czas dobry kontakt i bez problemow sie obylo) ale ogolnie bylem caly czas dobrej mysli i nie stresowalem sie utrata kasy, jak przelewasz pay-palem to tez mozesz odzyskac kase w razie problemow.
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
lospzl37b pisze:upowanie przez PB od kanadyjczykow, jest prawie w 90% bezpieczne, tam jest inne spoleczenstwo, malo oszustow itp. Ale zazwyczaj kanadyjczycy nie chca wysylac dalej jak do USA albo rodzimej Kanady. chlopcy z USA to torszke inna bajka, alej jak placisz pay pal-em, to przynajmniej w moim przypadku zawsze transakcja byla ok i bez problemow. Wielkie problemy to kupowanie z Chin itp. Ebay, spokojnie mozna kupic, a jak cos bedzie nie tak, to dostaniesz swoja kase back. Na ebay patrz na to ile dany sprzedajacy ma opini i jakich, jesli jest 100% good fedback, to mozesz kupowac, ci sprzedawcy nie ryzykuja swojej reputacji dla jednego przekretu, oni z tego zyja.
Gadanie. Kultury wiecej niz u nas ale walka czy debila tez znajdziesz tam. Dzieciakow bezstresowych z kanady na pinku tez jest sporo.
Re: Bezpieczenstwo kupowania przedmiotow przez PB.
Spaced to nie jest gadanie, owszem sa malolaty na PB-ku, ale moje doswiadczenie kupowania z Kanady sa tylko pozytywne, nawet gdy byl to w stosunku do mnie malolat, a ja swoje lata mam. Takze mam bliskich przyjaciowl w Kanadzie i tam zyja troszke inni ludzie niz a w PL a wiem bo w PL zylem dosc dlugo aby sie nauczyc zycia