Składniki:
jedna część 6 metrowego wędziska z włókna szklanego (przecenione wędzisko Shimano

Narzędzia:
wiertarka, małe wiertła i frezy, mały nóż kuchenny
Budowa:
W sklepie wędkarskim w Leclercu znalazłem przecenione na 50pln, 6 metrowe, 6 częściowe wędzisko Shimano z włókna szklanego. Wybrałem część, która miała średnicę zew. 16 i 21mm na przeciwległych końcach. Kupiłem też 6 wędkarskich ciężarków, w sumie 500g, by zrobić przeciwwagę.
Zrobiłem (właściwie kumpel mi zrobił) klin z 4mm dziurą, który wkleiłem do tyczki od szerszego końca. Przewierciłem ciężarki i przykręciłem je do klina. Dodatkowo ustabilizowałem je szeroką opaską termokurczliwą.
Mocowanie do GoPro zrobiłem z lekko przerobionego mocowania do rowerowego odblasku. Udało mi się znaleźć taki, że kamerka jest idealnie wyśrodkowana względem tyczki.
Najtrudniejsze było takie wycięcie podstawki od widelca, by pasowała do mojego 661 Evo.
Przyczepiłem tyczkę do podstawki z pomocą cybantów mniej więcej w 1/4 długości od grubszego końca.
Pamiętacie, podstawka jest od/do widelców z osią 20mm, a tyczka ma średnicę 21mm po grubszej stronie, więc jedno do drugiego pasowało niemal idealnie.
By całość nie ślizgała się po kasku, włożyłem kawałek dętki pomiędzy podstawkę a powierzchnię kasku.
Wrażenia:
Całość nie jest lekka. Ale chyba nie może. GoPro z obudową waży ok. 250g. Potrzeba około 500g przeciwwagi, jeśli zamontuje się kamerkę na 75cm ramieniu. Całość waży ok. 850g.
Bezwładność jest dość duża. Mam nadzieję, że się do tego przyzwyczaję i będę w stanie jechać w miarę normalnie w terenie

Kilka zdjęć prawie skończonego "systemu".
Podstawka z dętką.

Spód podstawki.

Przeciwwaga.

Mocowanie do GoPro.

Całość.

A tutaj pierwszy test na podwórku

http://youtu.be/u1CHPVxsQUk?hd=1