Zrób to sam: tyczka na kask do GoPro

frango
Kontakt:

Zrób to sam: tyczka na kask do GoPro

Post autor: frango »

Budowałem to mocowanie przez 4 tygodnie, głównie dlatego, że jestem leniwy ;) ale też dlatego, że nie chciałem by była to kompletna partyzantka ;)

Składniki:
jedna część 6 metrowego wędziska z włókna szklanego (przecenione wędzisko Shimano ;) ), 6 ciężarków wędkarskich (w sumie 500g), 2 metalowe cybanty, plastikowe podstawka od boxowych widelców RS, mocowanie od rowerowego odblasku

Narzędzia:
wiertarka, małe wiertła i frezy, mały nóż kuchenny

Budowa:
W sklepie wędkarskim w Leclercu znalazłem przecenione na 50pln, 6 metrowe, 6 częściowe wędzisko Shimano z włókna szklanego. Wybrałem część, która miała średnicę zew. 16 i 21mm na przeciwległych końcach. Kupiłem też 6 wędkarskich ciężarków, w sumie 500g, by zrobić przeciwwagę.
Zrobiłem (właściwie kumpel mi zrobił) klin z 4mm dziurą, który wkleiłem do tyczki od szerszego końca. Przewierciłem ciężarki i przykręciłem je do klina. Dodatkowo ustabilizowałem je szeroką opaską termokurczliwą.
Mocowanie do GoPro zrobiłem z lekko przerobionego mocowania do rowerowego odblasku. Udało mi się znaleźć taki, że kamerka jest idealnie wyśrodkowana względem tyczki.
Najtrudniejsze było takie wycięcie podstawki od widelca, by pasowała do mojego 661 Evo.
Przyczepiłem tyczkę do podstawki z pomocą cybantów mniej więcej w 1/4 długości od grubszego końca.
Pamiętacie, podstawka jest od/do widelców z osią 20mm, a tyczka ma średnicę 21mm po grubszej stronie, więc jedno do drugiego pasowało niemal idealnie.
By całość nie ślizgała się po kasku, włożyłem kawałek dętki pomiędzy podstawkę a powierzchnię kasku.

Wrażenia:
Całość nie jest lekka. Ale chyba nie może. GoPro z obudową waży ok. 250g. Potrzeba około 500g przeciwwagi, jeśli zamontuje się kamerkę na 75cm ramieniu. Całość waży ok. 850g.
Bezwładność jest dość duża. Mam nadzieję, że się do tego przyzwyczaję i będę w stanie jechać w miarę normalnie w terenie ;)

Kilka zdjęć prawie skończonego "systemu".

Podstawka z dętką.
Obrazek

Spód podstawki.
Obrazek

Przeciwwaga.
Obrazek

Mocowanie do GoPro.
Obrazek

Całość.
Obrazek

A tutaj pierwszy test na podwórku ;)
http://youtu.be/u1CHPVxsQUk?hd=1
pozdro

frango
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

wygląda całkiem PRO;) tylko powiedz czy ta taśma co jest nią cały system do kasku przyklejony daje radę??? balast jest dosyć spory a to jednak tylko taśma;P
frango
Kontakt:

Tak, to tylko taśma :D
Ale nie ma zamiaru wiercić dziur w kasku, czy robić coś podonego. Wolę, by całość odpadła w razie gleby.
pozdro

frango
kutper
Kontakt:

Post autor: kutper »

Ładnie, czekam na video z jazdy w terenie. Jak kombinowaliśmy taki wysięgnik tylko krótszy to na pierwszym uskoku 0,5m pociągnęło mi kask na oczy. Ale tu widzę cwaną przeciwwagę więc może tak nie będzie 8-)
Demo 7, 2009r,Boxxer 2010r http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=4906072
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

frango kawal bardzo dobrej roboty. Jednak wydaje mi sie ze bedziesz musial to troszke skrocic - mam wrazenie ze przy naprawde duzych wstrzasach, jakis chopach nie bedzie sie trzymac - moze sie myle, poza tym wydaje mi sie ze bedzie latwo zachaczyc.

Jak mi przyjdzie gopro robie podobne, zarabisty patent i chyba najlepsza mozliwa perspektywa widzenia ridera na rowerze. Powiedz bardzo sie to odczowa jadac? Jak by nie patrzec to prawie 1kg dodatkowego obciazenia.
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

to nie jakas tam tasma to szara magiczna da rade auto w powietrzu utrzymac to i to da rade
dzemi15
Kontakt:

Post autor: dzemi15 »

W filmiku zamieszczonym poniżej, koleś ma pewnie podobny wynalazek. Ciekawe jak to przymocował do kasku bo dobrze się to trzyma.

http://www.pinkbike.com/video/101197/
[S]Kask 661 strike r.M http://tnij.com/RwJFU
BH+fox van r +box race 08 http://tnij.com/nOdoF
frango
Kontakt:

kutper pisze:Ładnie, czekam na video z jazdy w terenie. Jak kombinowaliśmy taki wysięgnik tylko krótszy to na pierwszym uskoku 0,5m pociągnęło mi kask na oczy. Ale tu widzę cwaną przeciwwagę więc może tak nie będzie
Krótszy pałąk też da radę, ale wtedy będziesz musiał ustawić kamerkę by widziała bardziej piono dół, a ja chciałem by coś było jeszcze widać za mną. By była jakaś perspektywa.

BikerJG, ja się z tym prawdopodobnie nie będę pchać na jakieś super techniczne trasy. Obawiam, że raczej takie parkowe, czyli winkle i hopy, a nie turbo kamienie i korzenie ;) W przyszłym tygodniu mam zamiar przetestować patent w Szczyrku i okolicach. Dość mocno o czuć... niestety.

venon666, może i magiczna ;) ale chyba kupię jakąś firmową, na wszelki wypadek ;)

Są jeszcze inne sposoby przymocowania całego systemu do kasku.
Można tak

Obrazek

Koleś ma jeszcze dłuższą tyczkę i cięższą przeciwwagę. Z resztą na jego patencie wzorowałem się.

Widziałem też przykręconą całość do insertów, gdzie normalnie wkręcone są śruby trzymające daszek. Ale obawiam się, że mogłyby zostać wyrwane.
Można też, oczywiście, powiercić dziury w kasku, jak komuś nie żal. Ja niby mam jeszcze Remedy, ale moja dziewczyna czasami w nim jeździ, więc sami wiecie...
pozdro

frango
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

Hmmm... dobrze by się nadawał kij bilardowy bo jest wytrzymały i miałby dobrą przeciw wagę w postaci grubszego i cięższego końca ;) Pomijam już to jakby to wszystko wyglądało ;)
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
frango
Kontakt:

Sam w sobie byłby raczej za ciężki.
pozdro

frango
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

http://www.pinkbike.com/video/156405/

Video Kollbiego z Myślenic. Całkiem dobrze mu to wyszło...
Głowa ma to do siebie że ma "dobre tłumienie" i obraz z takich kamer wychodzi całkiem stabilnie i przejrzyście ;)
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
kutper
Kontakt:

Post autor: kutper »

"Video Kollbiego z Myślenic. Całkiem dobrze mu to wyszło...
Wiadomo jak długą miał tyczkę ? Fajnie to wyszło i widać że nie "wstydził" się nak**wiać z tą tyczką między drzewami. Musiało być nie za długie i stabilne.
Demo 7, 2009r,Boxxer 2010r http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=4906072
frango
Kontakt:

No i w końcu udało mi się dotrzeć "w górę" (Kamieńsk) z tyczką :)
Jazda z tym ustrojstwem między drzewami jest stresująca ;)
Dwa zjazdy ujawniły potrzebę drobnych poprawek, ale z rezultatu jestem bardzo zadowolony.

Miłego oglądania

http://www.youtube.com/watch?v=QcGhc0u1K6E

http://www.youtube.com/watch?v=QcGhc0u1K6E
pozdro

frango
XooX
Kontakt:

Post autor: XooX »

Kollbi miał krótszą tyczkę z tego co pamiętam, a tak naprawdę zwykły drewniany kijek i tak jak tutaj, wszystko przymocowane było taśmą.
tentego
Kontakt:

Post autor: tentego »

frango efekt swietny! opracowales juz patent na solidne mocowanie czy za kazdym razem kleisz tasma?
frango
Kontakt:

Nadal kleję taśmą ;) Wygląda na to, że wystarcza. Tylko pewnie kupię jakąś porządną - Pattex czy 3M.
pozdro

frango
grzybero
Kontakt:

Post autor: grzybero »

panowie a trytytki nie dają rady ??(opaski zaciskowe) :P
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Taśma ma to do siebie, że jest mniej wytrzymała niż jakakolwiek część konstrukcji przy uderzeniu. Czytaj: odklei się a nie jeb*ie.

frango fajne getto, betonowa dżungla jak się patrzy.
frango
Kontakt:

grzybero, a gdzie chciałbyś tych zipów użyć? By przyczepić całość do kasku czy tyczkę do podstawki?

EZrider, w sumie, częściowo o to chodzi... to taki bezpiecznik... jak zawadzę o drzewo lub zaliczę glebę, tyczką z podstawką powinna odpaść od kasku. Byłem właśnie w Ustroniu gdzie na polanie tyczka bardzo dobrze się sprawdziła :)
Postaram się coś zmontować z moich dwóch powolnych przejazdów i wrzucić na YT lub vimeo.
pozdro

frango
ODPOWIEDZ