[Skrzyczne] 30,04 wrażenia

frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Wg. mnie Szczyrk ma największy potencjał w tym kraju. Cała góra ma 700m przewyższenia. Jest tak rozległą, że gdyby pociągnąć linie z głową, to z 10 tras można byłoby zrobić.
ALE...
kolej linowa jest państwowa, a co za ty idzie, zmiany następują tam baaaaardzo powoli :(
Kilka lat trwało, nim wprowadzono karnety...
Worki... cóż, to powyżej godności panów z wyciągu sprzątać po rowerzystach i prawdopodobnie, jeśli nie zostaną zatrudnieni nowi pracownicy, to kwestia worków nie ulegnie zmianie.
Tak, bardzo łatwo można byłoby zabezpieczyć krzesła, jak to zrobił Schodek w Wiśle... ale ktoś musi na to wpaść, pomyśleć, załatwić stare banery, itd. A że nikomu się nie chce, to jest jak jest.

Co do tras. Jest ich tam sporo więcej. Ja znam ze 6.

Ale... chyba Szczyrk powoli zaczyna mi się nudzić :( Pewnie pozostanie niezłą bazą wypadową do Ustronia, Wisły, Międzybrodzia, Trinca, Ruzomberoka...
pozdro

frango
dragon-pl
Kontakt:

Post autor: dragon-pl »

frango z całym szacunkiem ale porównywać Szczyrk do Międzybrodzia to sorka :) jak Ci się Skrzyczne może nudzić,jakbyś chciał ob śmigać wszystkie trasy to byś musiał chyba z kilka dni śmigać w Szczyrku,a na Żarze nie dość że porównując do reszty miejscówek,które wymieniłeś to mega lipa tam jest.Drogo jak za jedna trasę,dodatkowo turystów tam jest pełno.

Co do mentalności ludzi w Szczyrku to to się prędko nie zmieni,niby coś słyszałem w radiu,że chcą wykupić "cały" Szczyrk tzn COS i ma zacząć się coś dziać kiedy?? to nie wiadomo plany zawsze planami a z realizacją gorzej.

Co do worków to co za problem kupić z kumplami worki na śmieci za gorsze i jeden mieć przy sobie by ubrać sobie na wyciąg.Ja jakoś nie widzę z tym problemów jak większość :)

Ogólnie teraz mało co się w Szczyrku dzieje ale miejscówka jest dobra tylko muszą zrozumieć w końcu,że lepiej wydać trochę kasy i mieć duże dochody bo taka jest prawda,że pełno ludzi śmiga na Skrzyczne.

Ale jak teraz karnety wprowadzili to może coś pomalutku zacznie się coś dziać w końcu zawody pomału zacznie się coś dziać :)
http://dragon-pl.pinkbike.com/
gg:4231207
frango
Kontakt:

dragon-pl, po prostu w Szczyrku byłem już z 10 razy ;) Fakt, nie śmigam tam jakoś super szybko, ale to nie znaczy, że nie chciałbym nowych tras...
Raczej sam ich nie zbuduję, miejscowi i okoliczny riderzy wiedzą jak reagują na nowe trasy górale... więc trochę sytuacja patowa :|

Worki są dość żałosne... prawda, nie problem... ale gdzie w europie czy na święcie funkcjonuje coś takiego!?
pozdro

frango
dragon-pl
Kontakt:

frango a co w tym kraju nie jest żałosne??:)

wiadomo,że są z tyłu ale teraz w okolicach są tworzone nowe miejscówy i może w końcu Szczyrk zrozumie,że kasa będzie uciekać miejmy nadzieje,że Żar też pomyśli nad jakimiś promocjami bo narazie wole jechać do Wisły 2x lub do Szczyrku 2x i pośgmiać fajnie niż wydawać taka kasę za jeden dzień śmigania na jednej trasie :)

W Szczyrku po prostu by musiał ktoś przejąć całą górę i zacząć działać bo jak już większość osób twierdzi,że ta góra ma potencjał ale widać,że Ci ludzie nie wiedzą tego .
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

dragon-pl pisze:może w końcu Szczyrk zrozumie,że kasa będzie uciekać
Po wyczekiwanym od długich lat wprowadzeniu karnetów, wnioskuję że już do nich dotarło. Do Szczyrku mam ogromny sentyment (pierwsze parę sezonów DH spędzałem tylko tam) i mimo wszystko chętnie tam wracam, ale jednak czuję satysfakcję, że w końcu w Szczyrku odczują, co tracą - nowy bikepark w Ustroniu + Wisła powinny bardzo skutecznie odebrać im wielu klientów.
kubuspunxdh

Re: [Skrzyczne] 30,04 wrażenia

Post autor: kubuspunxdh »

Wooyek pisze:
dragon-pl pisze:może w końcu Szczyrk zrozumie,że kasa będzie uciekać
Po wyczekiwanym od długich lat wprowadzeniu karnetów, wnioskuję że już do nich dotarło. Do Szczyrku mam ogromny sentyment (pierwsze parę sezonów DH spędzałem tylko tam) i mimo wszystko chętnie tam wracam, ale jednak czuję satysfakcję, że w końcu w Szczyrku odczują, co tracą - nowy bikepark w Ustroniu + Wisła powinny bardzo skutecznie odebrać im wielu klientów.
tak.. stety i niestety.. też mnie te miejsce urzeka... ( szczyrk) ale pora zęby się tamtejsi gorale obudzili w reku z nocnikiem... mam nadzieje niestety i steyty ze dojdzie do tego ze sami zaczną działać na stoku.. :)
SebaB_B
Kontakt:

Post autor: SebaB_B »

nowy bikepark w Ustroniu
Co się szykuje w Ustroniu i czy można tam pojeździć bo coś mi się o uszy obiło że jakieś cyrki były na wyciągu ?
http://www.pinkbike.com/u/sebabb/
dragon-pl
Kontakt:

SebaB_B Arthizm działa na Palenicy w Ustroniu już dziś było otwarcie.Na facebooku BikePark Palenica jak coś.
Wooyek obecnie raczej Skrzyczne będzie powoli umierać jeśli Ustroń wypali w 100%,a raczej tak się stanie,Stożek pod nowymi "władzami" też do przodu to naprawdę boję się o Skrzyczne.

Ale i tak będę śmigał do Szczyrku bo mi się tam mega podoba i też mam sentyment do tej górki:)

Pożyjemy zobaczymy pomału coś zaczynają robić(karnety,zawody).
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Jejuu, jak Wy pieprzycie z tymi workami... Tyle lat już, a Wy ciągle wałkujecie ten temat.. Panicze, że niby co? Na wyciągu lanserskie spodnie TLD są zasłonięte?

Marudzicie że powinni wprowadzić taką "innowację" jak we Wiśle, tylko ja się pytam, co Wy porównujecie? Jak we Wiśle większość wyjeżdżających to rowerzyści (spędziłem cały poprzedni sez. więc wiem co mówię), wyciąg jedzie w 9min, jest szybki, i bardzo krótki. Szczyrk ma xxx więcej krzesełek, jedzie z 20 pare min. a jak wspomniał ktoś wyżej rowerzyści to 5% korzystających z wyciągu (do tego jak widzę płacą mniej niż przeciętny turysta), więc jakoś nie wyobrażam sobie "co 2giego krzesełka przygotowanego pod Wać Panów pośladki", już widzę zadowolenie tej reszty 95% korzystających albo.. Jakby mieli przygotować tylko kilka krzesełek pod rowery, jeju już widzę ten krzyk, lament i narzekanie, gdzie zrobili by 10 takich na cały wyciąg, a rowerzystów było akurat 11, do tego 3 krzesełka "uciekły puste"... Kurna, przestańcie więc pieprzyć i kupujcie te worki, lub... wypad do Wisły, gdzie na chwilę obecną nie ma żadnej trasy.

Oczywiście Palenica to super inicjatywa, i na pewno będzie lepszym wyjściem od Stożka, który już umarł.. Koninki i Palenica - tu będzie się działo w tym sezonie.

http://www.facebook.com/pages/BikePark- ... 711?ref=ts
dragon-pl
Kontakt:

SegatiV jakby od początku dali w Szczyrku karnety i wszyscy z wyciągu byli lojalni wobec właścicieli to by kasy więcej było :)
sam może raz kupowałem bilety w kasie na jakieś 15 razy.Wszyscy co wiedzą szukają karnetów od miejscowych albo jak tylko chcą śmigać na dolnej stacji to dogadują się z ludźmi z wyciągu przez co dużo kasy idzie do ręki a nie do kasy.

I zgadzam się z Tobą,że teraz tylko na razie będą 2 miejscówki gotowe cały czas bo Stożek całym szacunkiem to raczej nie będą mieć czasu robić,Żar niby miejscowi coś próbują ale jak dla mnie muszą przemyśleć o lepszych karnetach,Szczyrk to już wiadomo.
kubuspunxdh

Re: [Skrzyczne] 30,04 wrażenia

Post autor: kubuspunxdh »

ja cale życie tam jeźedze... ale to sie moze jutro wypowiem w tym temacie(dzis troche rodzinnych impres i % :)
frango
Kontakt:

Ze Szczyrkiem, prócz mentalności niektórych, jest jeszcze problem techniczny. Taki sam, jak w innych miejscach, gdzie jest stary lub dość stary wyciąg - krzesełka nieodłączane od liny. Wyciąg się wlecze, ale jeśli go przyspieszyć to ani pieszy, ani rowerzysta nie zsiądzie z niego w bezpieczny sposób.

Jestem przekonany, że można byłoby osiągnąć kompromis jeśli chodzi o zabezpieczenie siedzeń przed błotem. Tylko ktoś z kierownictwa musi o tym pomyśleć, a niestety mają z tym problemy w Szczyrku.
Wcale nie jestem pewien czy stosunek ilości rowerzystów do pieszych turystów jest takie dysproporcjonalny. Jeśli chodzi o "głowy", to może i tak, ale rowerzysta wjeżdża wyciągiem ok, 10x dziennie, a pieszy pokonuje max. 2 odcinki, czyli na szczyt Skrzycznego.
Inna sprawą są przychody z rowerzystów... bo tak jak napisał dragon-pl, mało kto kupuje bilety w kasie. Przynajmniej do tej pory.
Co tu dużo gadać... Szczyrk przegapił sprawę. A praktycznie mógł być najlepszą miejscówką w Polsce i bliskich okolicach. Byli chętni, by się do tego przyczynić, ale ich zapał był skutecznie tłumiony przez krótkowzrocznie władze wyciągu. No i się Wiktor przeniósł do Ustronia...
pozdro

frango
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

wczoraj wróciłem z Szczyrku... w sezonie spędziłem już kilka dni na Zarze, kilka dni treningu i zawody w Wiśle i wczorajsze rowerownie w Szczyrku, wiec się wypowiem: - zgadzam się praktycznie z każdym komentarzem wyżej napisanym (frango, dragon-pl i SegatiV),

Żar, na chwile obecną najlepszy i najpraktyczniejszy uciąg (kolejka)... dodam, że najszybszy, trasa łatwa i typowo rekreacyjna, wady... masy pieszych turystów... w tamtym roku rozwiesiłem z aenim-em taśmy i zafoliowane kartki "Uwaga trasa rowerowa..."... ludzie Sobie urządzali piknik pod drzewem na którym wisiała powyższa informacja... masakra, osiągać normalne prędkości przelotowe na tej trasie to strach w oczach, lokalna ekipa (Przemo, Piotrek i inni) kopie trasę omijająca okolice nartostrady - jak skończą to dojdzie nowy i trudny odcinek wyżej wymienione problemy powinny się skończyć a trasa odmłodnieje nr 3

Wisła szybki i tani wyciąg, brak turystów na trasach, trasa trudna, w warunkach błotnych bardzo trudna (kto się ścigał na C2 to Swoje wie), z nowymi elementami od Gagata bardzo atrakcyjna i techniczna i sporo płynniejsza niż poprzednie edycje. Bardzo przychylna i miła obsługa. Jak ktoś lubi prawdziwe DH pozycja obowiązkowa nr 2

Szczyrk temat rzeka, tras do wyboru do koloru od katorgi DH po super relaks i klasyczne FR, super baza gastronomiczna plus dobrze zaopatrzony i tani sklep 50 m od wyciągu, bezpłatne parkingi, dzienne karnety i 7 przejazdówki za 30 zł (co za ta długość trasy to rewela), w tym roku mamy 2 edycje zawodów, w tym MP... teoretycznie pełen sukces i renesans tego miejsca... niestety jest i pewna największa tegoroczna wada... utrata Wiktora (Zeman) który zajął się innym projektem - Palenicą. Trasa z poprzedniego Memoriału zaniedbana (ale i tak 100% płynna), elementy typu hopki i dropy rozmontowane... mimo wszystko na chwilę obecną nr 1.

przyszły weekend w Palenicy... znając ekipę co to buduje będzie super:) i być może zmieni się pierwsza lokata w moim prywatnym rankingu. Na chwilę obecna dużą zaletą Ustronia jest rewelacyjny dojazd (4 pasówka bez korków od Katowic, plus dworzec PKP), potężna baza noclegowa a wieczorami jest co robić... wszak Ustroń to duży kurort wypoczynkowy.

reszta tras Polskich , Czeskich i Słowackich nie opisuję z racji okazjonalnych wizyt
kosq3
Kontakt:

Post autor: kosq3 »

Wie ktoś może jaką ważność mają te karnety za 30 zł na 7 przejazdów i czy ktoś próbował we dwóch jeździć na jednym? 7 zjazdów to trochę mało 10 byłoby ok, więc jeden karnet bym na spółkę z kumplem kupił.

Wiem że na stronie wyciągu jest napisane że na jednego osobnika to jest, ale jeśli ten karnet to tylko zwykły bilet z nabitymi wjazdami to chyba nie ma na nim jakiegoś ograniczenia czasu pomiędzy kolejnymi kasowaniami? ;)
javorovy
Kontakt:

Post autor: javorovy »

Pytanko małe, czy pucharówka została naprawiona, czy trwają jakieś prace?
kosq3
Kontakt:

Post autor: kosq3 »

W sobotę wieczorem przeszedłem górną połowę trasy, wszystkie drewniane hopki rozwalone / zdemontowane, bandy w nie najlepszym stanie, raczej nikt tam nic nie poprawiał od poprzednich zawodów.
dragon-pl
Kontakt:

nie poprawiał i raczej prędko tego nie zrobi:P

dopiero przed zawodami coś będzie robione na trasie i tyle.

Wiktor działa na Palenicy i tam będzie działał.Podejście władz do tego by coś tam było jest nadal takie same więc trzeba czekać.
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

kosq3 pisze:Wie ktoś może jaką ważność mają te karnety za 30 zł na 7 przejazdów i czy ktoś próbował we dwóch jeździć na jednym? 7 zjazdów to trochę mało 10 byłoby ok, więc jeden karnet bym na spółkę z kumplem kupił.
1,5 roku waznosci.
Nie mozesz w dwie osoby bo jest chyba blokada czasowa. Po skasowaniu jednego biletu trzeba iles odczekac zeby bramka ponownie sie otwarla.
http://spinacz86.pinkbike.com/
Zeman
Kontakt:

Post autor: Zeman »

Pozwólcie, że przedstawię temat od kuchni:) Z najsłynniejszą górą w Polsce jest tak, iż leży ona w takim a nie innym miejscu i nic z tym nie zrobimy, moja 6 letnia walka o trasy i inne udogodnienia dopiero teraz daje jakieś efekty w postaci karnetów i to chyba jedyny pozytywny aspekt tej walki, częściowe dogadanie na gębę z właścicielami trasy memoriału skutkuje tym ze możemy rozgrywać tam zawody, jednak to, co zobaczyłem na wiosnę tego roku, co ktoś zrobił z hopkami przelało falę goryczy i spowodowało moją niechęć do pracy przy trasie w tym miejscu ( 3 lata stały hopki aż komuś się to nie spodobało – jak to w zwyczaju i po prostu je pociął w drobny mak). I co mam znowu iść stawiać hopki tylko po to żeby ktoś miał ubaw tnąc je piła łańcuchową, szczerze mam gdzieś taką robotę, jak don Kichot w walce z wiatrakami, wolę energię poświęcić w takie miejsce gdzie moja praca będzie doceniana. A po drugie COS będzie zbijał kasę na mojej pracy, która do tego roku była wolontariatem, ale czasy się zmieniają i za darmo umarło. Cieszcie się z karnetów bo lepszych udogodnień nie będzie chyba ze ktoś złoży mi konkretną propozycję.
A tak naprawdę to zapraszam na Palenicę.
Trasa będzie przygotowywana przed Memoriałem i Mistrzostwami, ale nic poza tym a i to nic pewnego, bo nigdy nie wiadomo, co komu wpadnie do głowy i np. nie zgodzi się na rozegranie zawodów. Więc Szczyrk jest był i będzie miejscówką dziki kich tras i wjeżdżania turystom do tyłków.
http://www.bikeparkpalenica.pl tu się jeździ!!!
ODPOWIEDZ