Rower do DH/DIRT - max.1100zł.

kerm1t
Kontakt:

Rower do DH/DIRT - max.1100zł.

Post autor: kerm1t »

Siema, mam 15 lat i od niedawna zajawiłem się na MTB. Jestem totalnie początkujący i nie zależy mi na razie na sprzęcie z najwyższej półki. Otóż mieszkam w okolicy otoczonej idealnymi polnymi drogami i lasami w których można świetnie poskakać. Chcę, żeby mój rower był mały i lekki (to przede wszystkim), miał dobre amory i hamulce. Na razie chcę kupić tani a dobry sprzęt, ponieważ sam do końca nie wiem czy mi się to spodoba. Będę jeździł tylko i wyłącznie w lesie (czasami po ulicach ale to raczej krótkie odcinki). Na rower mam 1100zł (wiem, że to mało, ale może da się coś wychaczyć za tą kase ?).
W ostateczności rower mógłby być używany ale musiałby być w bardzo dobrym stanie. Pozdro i czekam na odpowiedź. :)
ps. jestem w tym temacie zielony więc proszę o jakieś zrozumiałe odpowiedzi, lub najlepiej konkretne przykłady rowerów.

Co myślicie o KROSS Sign Panic ?
Beju1234
Kontakt:

Re: Rower do DH/DIRT - max.1100zł.

Post autor: Beju1234 »

Ja osobiście mam Panic'a i prócz beznadziejnych obręczy do reszty się nie przyczepiam . to jest dobra baza na rozbudowanie maszyny . Sam obecnie wymieniłem kilka części i się fajnie jeździ :)
kerm1t
Kontakt:

Ok, na wybór roweru mam jeszcze z miesiąc. Więc chce wszystko bardzo dobrze przemyśleć. Jeszcze co do sprzętu to nie będę nim robił jakichś tricków czy cokolwiek. Chce po prostu jeździć po trudnych terenach. Ten panic ma dosyć dobre resory ? Bo wydaje mi się to jedyna porządna opcja w tej cenie...

Chciałbym jeszcze dodać, że ważę ok. 50kg.
Beju1234
Kontakt:

Ja ważę 60 kg i mam 165 cm wzrostu . Ja tam jeżdżę Fr i lekkie Dh .. i ogarniam tym rowerem , tylko wymienię tylną obręcz bo robią się boczne bicia . :) co prawda XCR(amor Panic'a) to nie jest Bomber czy Fox , ale pracować pracuje :) edit@ przeszukuj allegro bo zawsze możesz znaleść dobrą używkę :)
Beju1234
Kontakt:

Każdy ma swoje zdanie , ale ja na start wolał bym od razu hamulce tarczowe niż V-Breki i potem ładować w piasty pod tarczę i tak dalej . ale to Ty będziesz na nim jeździł nie ja :) więc zastanów się i czekaj na dalsze podpowiedzi doświadczonych bikerów :)
xe1f
Kontakt:

Post autor: xe1f »

Ja miałem podobny dylemat. I wybrałem Kross Sing DS i nie narzekam, prócz delikatnych problemach przy regulacji amortyzatora wszystko działa ok. Przy wyborze kierowałem się przerzutkami wydaje mi sie ze sign ds ma lepsze (ale nie znam sie za bardzo) ale za to w panicu sa hamulce tarczowe a ich brak w przypadku roweru na trudne warunki maja duży wpływ na komfort jazdy (np: jedziesz przez mała kałuże obręcz cie sie zamoczy i klocki opcieraja , po za tym scieraja obręcz). Ja mam Krossa signa Ds i polecam go wybór należy do ciebie.

Zgadzam się z przed mówca poczekaj na rady profesjonalnych bikerów

Edit : Przeczytałem że Sign DS ma całkiem inna geometrie ramy od Panica. Panic bardziej jazda po lesie ale nie nadaje sie zbytnio do dirtu i streetu a DS odwrotnie.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Po 1, rama Panic, różni się od Signa wstawkami które wzmacniają ramęObrazek - jak widać nie ma ich, przez co rama traci na wytrzymałości.

Po 2, nie kupisz dobrego taniego roweru, a tym bardziej nowego dobrego taniego roweru, na Twoim miejscu szukałbym jakiejś używki, jak sam napisałeś masz jeszcze miesiąc, spróbuj dozbierać hajs i myśleć. Nie zapomnij ulokować jakiejś kwoty na kask i ochraniacze.

Jak już pisałem, szukaj używek, np.: http://allegro.pl/kross-sign-ds2-bomber ... 22522.html

A jeżeli koniecznie nowy, to SIGN DS 2 jest w sumie na początek całkiem fajnym setem do rozbudowy, patrz na moim przykładzie. http://allegro.pl/kross-sign-ds-2-stan- ... 72083.html <-- Ten akurat używka, ale ja swój wyrwałem za 1,5k nowy i było wtedy tego od groma na allegro w tej cenie. Dozbieraj przez ten miesiąc i kupuj ;)
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

po pierwsze raczej ciezko bedzie z rowerem do dh i dirtu w jednem, jedyne co to jakisz sztywniak z domainem i masz uturn ze skokiem do dh i dirtu ale nie zamkniesz sie w budżecie, szukaj uzywki bo raczej nie kupi sie nic dobrego nowego za takie pieniadze pozatytm teraz niema co szukac na allegro tylko dopiero jak sie bedzie mialo pieniadze w lapie bo oferty ktore sa teraz raczej nie beda juz aktualne za 2 miechy
Piotr
Kontakt:

Post autor: Piotr »

kerm1t pisze:miał dobre amory
kerm1t pisze:Rower do DH/DIRT
kerm1t pisze:nie będę nim robił jakichś tricków czy cokolwiek
kerm1t pisze:Chce po prostu jeździć po trudnych terenach
- takie okreslenia swiadcza o tym ze faktycznie nie wiesz nic na temat roweru, dlatego moim zdaniem zanim zaczniesz sie zastanawiac co kupic, poczytaj troche o roznych dyscyplinach rowerowych i osprzecie, obejrzyj kilka filmow - nabierzesz troche "oglady" rowerowej, a wtedy sam zakup stanie sie latwiejszy i o wiele bardziej trafny;)

P.S. Dirt to wlasnie same tricki, DH - kto szybciej zjedzie z gory (z ktorej naogol normalni ludzie boja sie zejsc na piechote)
kerm1t
Kontakt:

Ok dzieki za odpowiedzi, downhill zaczyna mi sie coraz bardziej podobać. Jakby ktoś miał jakieś inne podpowiedzi to piszcie w tym temacie. Co do roweru to chyba i tak zdecyduje sie na KROSS SIGN DS'a, ale jeszcze nie jestem pewny... :)
kerm1t
Kontakt:

Co myślicie o tych rowerach do dh/fr ?

1a. http://www.rowerymerida.pl/produkt115/n ... erida.html

1b. http://allegro.pl/nowa-merida-ninety-si ... ml#gallery

2. http://www.rowerymerida.pl/produkt114/d ... erida.html

Są dosyć małe bo to ramy 13", ale ja sam mam 165cm, wiec wydaje mi sie ze rozmiar ramy byłby ok.

A wy co sądzicie?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

kerm1t pisze:nie będę nim robił jakichś tricków czy cokolwiek. Chce po prostu jeździć po trudnych terenach
W nazwie tematu piszesz dirt/dh dwie kompletnie różne dyscypliny a z opisu widzę, że chodzi Tobie o xc.
Te rowery które podałeś w ostatnim poście sobie odpuść, koła 24" w takiej konstrukcji roweru są raczej bajerem dla dzieci niż poważnego rowerzysty.
No i po pierwsze przez ten miesiąc poczytaj sobie o dyscyplinach rowerowych bo chyba nie do końca orientujesz się w nazwach.
kerm1t
Kontakt:

Teraz się orientuje i wiem, że chcę rower do dh (jak najszybszy zjazd z góry) i czasami free ride (ale żadko).

Ok, rozumiem, że ten rower to nie jest to co ma być. A możesz wytłumaczyć dlaczego koła 24" nie nadają się do tej ramy? Bo jak dla mnie w przykładzie 1. te koła pasują idealnie do wielkości ramy.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Nie ma roweru do DH za 1100 zł
Piotr
Kontakt:

Post autor: Piotr »

maxxis pisze:Nie ma roweru do DH za 1100 zł
Irytuja mnie tego typu wypowiedzi - probujesz byc madry, a pamietasz chociaz jak sam zaczynales jezdzic? Akcja w stylu gdy dorosly zapomina, ze sam byl kiedys dzieckiem...

http://allegro.pl/okazja-kross-sign-pan ... 64860.html
Nic lepszego raczej nie znajdziesz w tej kwocie. Nowy, przyzwoite czesci - na poczatek w zupelnosci starczy.

Jest jeszcze to:
http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-kross- ... 21514.html
ale moim zdaniem rowerek z pierwszego linku jest lepszym wyborem ze wzgledu na hamulce.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Piotr pisze:Irytuja mnie tego typu wypowiedzi - probujesz byc madry, a pamietasz chociaz jak sam zaczynales jezdzic? Akcja w stylu gdy dorosly zapomina, ze sam byl kiedys dzieckiem...
Taka jest prawda, nie ma roweru do DH za 1100zł. Mój rower chociaż już włożyłem w niego trochę kasy, cały czas jest raczej FunBikie'em niż rowerem dh/fr? Koleś musi mieć świadomość, że jak kupi taki sprzęt, to będzie trochę ograniczony ze względu na niego.
Piotr pisze:http://allegro.pl/okazja-kross-sign-pan ... 64860.html
Nic lepszego raczej nie znajdziesz w tej kwocie. Nowy, przyzwoite czesci - na poczatek w zupelnosci starczy.
Średni pomysł polecać komuś ramę SIGNA, bez wstawek wzmacniających. Taki rower się nadaje, dla 12 latka. Z resztą pisałem o tym już wyżej.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

kerm1t Rowery które podałeś to dziecięce odpowiedniki rowerów. A koła 24" w dh nie mają racji bytu.
Tak jak koledzy. Za te pieniądze kupisz Signa DS i przed tobą długa i kosztowna droga by z niego zrobić zjazdówkę albo idziesz w wakacje do pracy i po sezonie kupujesz konkretnego sztywniaka.
miechooo
Kontakt:

Post autor: miechooo »

Też na początku miałem taki problem. Postawiłem na nowego Signa DS(wtedy 1200zł), ale jak bym miał wybierać teraz, to nie kupił bym tego samego. Szukałbym jakiejś używki, albo dołożył do Signa DS2. W tamtym sezonie był bardzo tanie, w granicach 1300-1400zł. Jak dla mnie to idealny rower na początek, pojeździsz chwilę, zobaczysz co Ci się najbardziej spodoba i będziesz go udoskonalał w tym kierunku. Powoli złożysz taki rower jaki chcesz. Z mojego Signa po 3 sezonach zostało to: http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=57971 . Myślę że czego nie wybierzesz to w ostateczności i tak wymienisz 90% części ;)
Pozdro i powodzenia ;)

Edit: Ten Sign z Z1 podany przez Sert93 najbardziej by pasował, chyba, że znalazłbyś w podobnej cenie nowego DS2.
ODPOWIEDZ