Właśnie znalazłem takie coś , ktoś już takim czymś pomykał ??
Ja osobiście jeździłem na 29 calowych kolach ale komplecie z przodu i z tyłu i nie był to rower DH ale XC.
I rade dawał
Co do tego na zdjęciu - ma on zrobione na zamówienie górne mocowanie amora aby wysokość kierownicy została na tym samym poziomie co z kołem 26'. http://w249.wrzuta.pl/obraz/7QYSR3HIPtr ... _4891190_n
Acha , chciałem się jeszcze zapytać o mocowanie tylniego hamulca , system pływający.
W czym on jest lepszy od tradycyjnego ??
On ma z przodu Manitou Dorado które jest w wersji pod koło 29" i jest to up side-down czyli w skrócie do góry nogami i nie ma podkowy.
A pływak jest po to żeby hamowanie nie miało wpływu na pracę zawieszenia ( bez pływaka przy wciśniętym hamplu zawiecha się utwardza ).
Wiem że manitou robiło Dorado z mniejszym skokiem (ale to było na początku rewolucji 29" w Dh )
Co do wysokości kierownicy wszystko zależy od wysokosci główki, sterów, wysokości i długości mostka, wzniosu kierownicy.
Rozmawiałem z właścicielem przez FB i pisze, że wymiana koła na większe i montaż amora pod 29 cali nie wystarczy. On coś majstrował z mocowaniem tego amora a dokładnie obniżał aby wysokość kierownicy od ziemi była taka sama na kole 29cali z dorado jak 26 cali z fox 40.
Pisze tez, że w czasie jazdy rower zachowuje się jak normalny 26 z tym, że większe nierówności pokonuje pewniej .
Mam też pytanie !!!!
Warto montować dodatkowe 300g do roweru aby mieć ten pływający tylni zacisk hamulca ???
Nigdy na tym nie jeździłem i nie wiem jaką różnice robi
Wszystko zależy jaką masz rame.
Pamietam temat na Dhz gdzie jakiś koleś wykombinował z kilku kawałków blachy i kawałka aluminiowego profilu pływak do signa fr.
Różnica na ramie z pływakiem i bez pływaka jest duża(miałem osobiście okazje potestować kone stinki z tym i bez tego)
co do pływającego zacisku hamulca , to zależy jaki masz system zawieszenia w ramie.jeśli masz 4 zawias lub wirtualny punkt obrotu to nie ma po co instalować pływak, bo w tych systemach hamowanie nie ma takiego wpływu na działanie zawiechy, co innego w systemie jednozawiasowym gdzie przyhamowanie mocno upośledza zawieche. Musisz wiedziec ze sama blacha nie wystarczy , musisz też miec specjaną oś przystosowaną do tego systemu
dlatego się pytałem jaki masz system w rowerze, Flatlain to jednozawias, wiec nie dziwne ze do niego zrobiono opcjonalny pływający zacisk, do czterozawiasa jest to bezsensu, bo nic nie zmieni w i tak nie zmieniającej sie charakterystyce uginania w czasie hamowania http://2btherapy.com/bikes/brake-therap ... -brake-kit tu masz demo