Jakie pedały?
Jakie pedały?
Ostatnio naszła mnie ochota, aby przerzucić się z XC na coś mocniejszego mam tu na myśli Dual/Dirt. Już zaczynam zbierać sobie kaske i myśleć co by tu sobie kupić. Wyobrażam sobie części jakie bym chciał w rowerze i doszedłem do pedałów (tu problem). Jestem przyzwyczajony do SPD i ciężko mi będzie zmienić swój nawyk. Co mi radzicie zostać już przy tym czy jednak zmieniać na platformy? Co będzie lepsze?
Z góry dzieki.
Z góry dzieki.
ja uwazam ze platformy to lepsze rozwiazanie. ewentualnie platformy spd, ale to raczej do sciagnia sie, w dircie moze byc nieprzyjemne no i po prostu utrudniac.
platformy sadze sa bardziej universalne. nsx pancake - 80 zlotych, mam polecam.
od kiedy widzialem zlamana kostke u crossiarza przez skakanie na spd, nie jestem przekonany.. brrrr
platformy sadze sa bardziej universalne. nsx pancake - 80 zlotych, mam polecam.
od kiedy widzialem zlamana kostke u crossiarza przez skakanie na spd, nie jestem przekonany.. brrrr
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
Najbardziej się obawiam tego, że będę się długo przyzwyczajał :( W SPD jak jeżdze to jest ta wyśmienita przyczepność, że choćby nie wiadomo jakie były wyboje to noga się trzyma. I to wrażenie, że z rowerem stanowi się całość, a jak czasami jadę na platformach od kolegi to czuje się jakbym się dopiero uczył jeżdzić.
ja jezdilem na spd z rok
na Pancake i przyzwyczajalem sie ze 2 tyg
bedziesz probowal ciagnac do gory i gubil pedaly i na poczatku nic nieskacz zacznij od kraweznikow bo bedzie bolalo jak zgubisz
ale jednak platformy daja wieksza szanse przezycia i jak sie nauczysz to kleja sie do nogi niegozej niz spd
na Pancake i przyzwyczajalem sie ze 2 tyg
bedziesz probowal ciagnac do gory i gubil pedaly i na poczatku nic nieskacz zacznij od kraweznikow bo bedzie bolalo jak zgubisz
ale jednak platformy daja wieksza szanse przezycia i jak sie nauczysz to kleja sie do nogi niegozej niz spd
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=333510 <= ja
Zgodzę się z jednym SPD do 4 crossu i DH. Co do reszty się nie wypowiadam, bo nie kręci mnie samo skakanie po czym się da. Polecał bym ubijaki Mallety C ( jeżdżę w spd od '91, pierwsze wellgo, potem cała seria Shimano, poprzez XTR, do DX ( mam w drugim rowerze )). Mallety są genialne. Zawsze możesz jechać jak na platformach, ( bez wpinania ) i trzymają może nie super ale dobrze, a jak nie to masz normalne spd, bez problemów w błocie ( na gęstej mokrej glinie bywa niezbyt różowo, ale nie widziałem, by cokolwiek się spisywało w takich warunkach ok )
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=340174
-
- Kontakt:
kiedys w dualu jezdzilo sie wlasnie w spd! platformy to nowa moda.
Jak w nich jezdzisz to po pierwsze - jestes bezpieczniejszy(jesli masz ochraniacze)
po drugie - uczysz sie "wybierac" nierownosci
poza tym czym wieksza powierzchnia na ktorej sie opierasz tym mniej czujesz uderzenia - nie wiem jak jest w przypadku spd, ale zwykle geje xc nawet przy malym dropie sie strasznie wpijaja sie w stope...
a co do modelu to nsx albo te vp za 150 zl (nie pamietam modelu). to jedna z pierwszych czesci jakie kupilem do mojego starego xc jak sie przezucalem na ds :)
i powiem Ci ze sa juz w 3 rowerku... zero luzu!
Jak w nich jezdzisz to po pierwsze - jestes bezpieczniejszy(jesli masz ochraniacze)
po drugie - uczysz sie "wybierac" nierownosci
poza tym czym wieksza powierzchnia na ktorej sie opierasz tym mniej czujesz uderzenia - nie wiem jak jest w przypadku spd, ale zwykle geje xc nawet przy malym dropie sie strasznie wpijaja sie w stope...
a co do modelu to nsx albo te vp za 150 zl (nie pamietam modelu). to jedna z pierwszych czesci jakie kupilem do mojego starego xc jak sie przezucalem na ds :)
i powiem Ci ze sa juz w 3 rowerku... zero luzu!
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
primo www.bmxforever.pl warte swojej ceny , geje nie do zniszczenia, super trzymaja noge .
TwoFourPlayer
OBRECZ BFR 24"x48h-90zl,Kolo tyl 24" piasta dmr revolver -260zl
OBRECZ BFR 24"x48h-90zl,Kolo tyl 24" piasta dmr revolver -260zl