Problem piastą do Kony stinki z D.o.p.e

Anczar
Kontakt:

Problem piastą do Kony stinki z D.o.p.e

Post autor: Anczar »

Jakiś czas temu stałem sie posiadaczem ramy Kona stinky primo 08, na chwile obecną poszukuję do niej tylnego koła co oczywiście spotkało się z bolesnym uświadomieniem że wymaganej piasty 12x135mm wcale nie jest łatwo dostać szczególnie w gotowych kołach za rozsądną cenę.
Tak więc w czasie szukania czegoś co będzie pasować dowiedziałem sie że istnieje jeszcze jeden problem (tu cytat z odpowiedzi sprzedającego):

"Taka piasta jest stosowana/wymagana przy ramach Kona z systemem pływającego zacisku hamulca D.O.P.E.
Rama bez tego systemu ma rozstaw haków 150mm, ale po zamontowaniu tego rozstaw zmniejsza się do 135mm i jest wymagana dość specyficzna piasta bo zwykła piasta 12x135 nie pasuje gdyż tarcza jest zbyt daleko od zacisku.
Piasta, którą ja posiadam jest zrobiona z myślą o tym systemie i wygląda to tak http://www.cambriabike.com/Images/produ ... UB_600.JPG
Jak widać jest tam taka stożkowata tulejka, dzięki której można założyć koło do normalnej ramy 12x150, a po zdjęciu tej tulejki koło pasuje do Kony z systemem D.O.P.E. "

Tak więc moje pytanie brzmi:
Czy to prawda że nie każda piasta 12x135mm bedzie pasować, a jeśli tak to proszę o podpowiedź co do tego jak poznać się na tym i ewentualne polecenie jakichś dobrych i co najważniejsze wytrzymałych piast do tej ramy.
Z góry dziękuje za pomoc.
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

sun ringle pasują i są dedykowane pod DOPE do kony.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

to jest piasta 150x12 bez kolnierza od strony zacisku.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Ofcuś
Kontakt:

Post autor: Ofcuś »

spacemonkey
Kontakt:

Post autor: spacemonkey »

http://allegro.pl/piasta-dh-fr-os-12mm- ... 70467.html

i po problemie jedyne 150zł wiec jak za darmo...
ODPOWIEDZ