[Hamulce] Avid Juicy 5 - problem z odpowietrzaniem

Omer
Kontakt:

[Hamulce] Avid Juicy 5 - problem z odpowietrzaniem

Post autor: Omer »

Witam! Kolega kupił sobie jakiś czas temu wyżej wymienione hamulce (używane). Założyliśmy i jakoś działało ale bez szału. Z czasem się poprawiły ale wciąż to nie było to. Hamulce słabo hamowały więc postanowiliśmy je odpowietrzyć. Nie mamy zestawu do odpowietrzania do Avidów więc użyliśmy jednej strzykawki od innych hebli i jakoś odpowietrzyliśmy ale...
Gdy rower stoi normalnie, na kołach, hamulec łapie szybko, tak jak chcieliśmy żeby łapał, natomiast gdy podniesie się kierownicę do góry a następnie opuści z powrotem, hamulec jakby się zapowietrzał, jakby mu brakowało płynu i potrzebuje wtedy kilku (-nastu czasem) machnięć klamką aby zaczął znowu łapać szybko tarczę (jakby płyn się przelewał z powrotem w kierunku koła). O co chodzi? Czy muszę kupić ten zestaw dwóch strzykawek do odpowietrzania czy da się to zrobić jakąś chałupniczą metodą? Avidów nigdy nie odpowietrzałem (tylko XT i Hayesy z bratem). Na innym forum wyczytałem, że można to zrobić jedną strzykawką podpinając ją pod zacisk i tłocząc z niej płyn do przewodu, stukać jednocześnie w przewód, zacisk i klamkę aby uwolnić jak najwięcej bąbelków, które mają się ulatniać przez ten zbiorniczek u góry. Czy ten sposób się sprawdzi?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Takie przelewanie od dołu do zbiorniczka też może i zadziała. Tak się robi hamulce Magury na przykład. Czy u avida będzie podobnie? Nie wiem. Miałem zestaw.
ak47

Post autor: ak47 »

Jedną strzykawką nie odpowietrzysz avida. Kup sobie zestaw z allegro za 38zł odpowietrz hamulce jak każdy cywilizowany człowiek.
Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

Dorabiany zestawik z allegro byle by był z zaciskami na wężykach. Przyda się na długo a jest bezkonkurencyjny w odpowietrzaniu.
superbiker5001
Kontakt:

Post autor: superbiker5001 »

Srubka (regulator) od przezutek shimano pasuje do zacisku. Wklejasz w tą srubke wezyk aby było szczelnie i styka. Potem ustawiasz klamke hamulca tak aby klapka zbiorniczka wyrównawczego była poziomo nastepnie odkrecasz ją i wciskasz od doły płyn tak długo az prawie zacznie sie wylewac zakrecasz u góry klapke i tyle.
pietryna
Kontakt:

Nie odciągając płynu z rezerwuaru na pewno go odpowietrzy dobrze...
Maciekx
Kontakt:

Dokładnie. Samo przelanie nie wystarczy, avidy trzeba próżniowo odpowietrzać korzystając z tych zacisków na wężykach. Po dobrym odpowietrzeniu efekt jest baardzo odczuwalny.
TGMJ
Kontakt:

Post autor: TGMJ »

1 Zakup zestawu do odpowietrzania Avida to nie jest zły pomysł - swój kupiłem razem z hamulcami lata temu i pewnie już dawno się zwrócił.
2. Uwaga ogólna - zanim zabierzesz się za robienie czegokolwiek dobrze jest rzucić okiem na stronę producenta - zwykle jest instrukcja w pdf-ie i w tym konkretnym przypadku wiedziałbyś, że z jedną strzykawką dużo nie zawalczysz.
3. Jeśli to są starsze piątki (nie wiem jak jest w nowych) to sprawdź dokręcenie śrubki odpowiadającej za regulację klamki - jeśli jest rozkręcona zbyt mocno to 5 nie odpowietrzysz.
Maciekx
Kontakt:

Jak ktoś chce to przetłumaczony tutorial był w BA, mam screena dla leniwych :)
Omer
Kontakt:

Post autor: Omer »

Dzięki za pomoc. Czyli nie zostaje nic innego jak kupić zestaw z allegro. Tak myślałem, że jedną strzykawką nic nie zdziała ale uparli się z bratem we dwóch, że odpowietrzą i... nie udało im się hehe. Dzięki jeszcze raz.
ak47

Post autor: ak47 »

Mam zestaw oryginalny i ten z allegro(za 38zł od kogość z Gdyni). Ten allegrowy w niczym nie ustępuje oryginałowi.
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

ma ktoś może ten poradnik do odpowietrzania juicy 5?? strzykaweczki mam pożyczone;p
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

a kto robi według instrukcji :P, przypuszczasz prze cały układ płyn kilka razy żeby bąbelków nie było i wła la
pietryna
Kontakt:

Gz.

Na youtube jest. Avid Bleeding czy coś.
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

na pinku jest ;);)
Dzisiaj było o klockach w elixirach a jakis czas temu o zalewaniu... a działa to tak samo ;)
Slavvduro
chicken_tomek
Kontakt:

Re: [Hamulce] Avid Juicy 5 - problem z odpowietrzaniem

Post autor: chicken_tomek »

ten na allegro jest wporządku ale jego cena jest za duza poniważ taki zestawik kosztuje do zrobienia jakieś 20 zł
Jak co to mam do sprzedania śrubki specjalnie dotoczone do odpowietrzania tych hampli wystarczy tylko dokupić mały orgin koszt 20 gr i strzykawki 2 + 2 zestawy do infuzji do nabycia w aptece . Jak by ktos był chetny na te śrubki to pisać na gg 3960344 mogę podesłać fotki :)
pietryna
Kontakt:

Ktoś je robi i wkłada w to swoją pracę. To że możesz taki zestaw sobie zrobić w cenie strzykawek, wężyków i blokad(z 5zł to będzie...) to inna sprawa.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Zapytam z ciekawości. Wkładacie przy odpowietrzaniu między klocki te blokady tak jak pokazują na wszystkich filmikach z youtuba? Odpowietrzalem z blokadą i normalnie bez wyjmowania koła i muszę stwierdzić że blokada zawsze mi trochę rozpycha tłoczki i klamka ma więcej jałowego skoku po odpowietrzaniu. Jakie są wasze sprostrzeżenia?
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
pietryna
Kontakt:

Zawsze robiłem na założonym kole xD.
ODPOWIEDZ