Alternatywa dla GoPro HD
Re: Alternatywa dla GoPro HD
Omer, może to Ci pomoże... wymierzone przed chwilą 

43RIDE magazyn rowerowy
Dzięki Tom@s! Pomierzyłem własną kamerkę i wyszło mi, że brakuje mojej tylko/aż 2mm na wysokości i głębokości. Reszta wymiarów się zgadza. Znalazłem w międzyczasie na allegro ofertę sprzedaży zestawu do identycznego modelu co mój. Poleciał mejl do sprzedawcy i może się uda wyrwać obudowę idealnie do modelu spasowaną a jak nie to będę dalej kombinował.
-
- Kontakt:
siemka kupiłem komplet elementów do tego aby zamocować kamerkę na bocznej części kasku , w zestawie dołożyli mi taki snurek ( zwykły bo zwykły) ale jakąś funkcję pełni ... tylko jaką ? Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na to pytanie sensownie 
- moja teoria : aby kamera w razie niefortunnej sytuacji nie poleciała w siną dal .... ale jak to zawiązać nie mam bladego pojęcia

- moja teoria : aby kamera w razie niefortunnej sytuacji nie poleciała w siną dal .... ale jak to zawiązać nie mam bladego pojęcia

Heksa_chloro_cykloheksan
-
- Kontakt:
Sprobuję Ci pomóc 
Wg mnie większy kąt jak najbardziej jest wskazany i tu mamy plus dla GoPro
Na pewno za GoPro przemawia mnogość pomysłów na zamocowanie kamery , która się wręcz mnoży z dnia na dzień. Pomijając już standardowe mocowania na co tylko jawnie sobie życzysz dostępne u producenta co chwilę pojawiają się tutoriale jak wykonać coraz to ciekawsze statywy i inne szmery bajery.
GoPro możesz śmiało wykorzystać w innych sportach ( fakt Contour też ale tylko jak masz kask z goglami bądź też rurkę ) Osobiście uważam , że apetyt rośnie w miarę jedzenia i ujęcia wyłącznie z kasku dość szybko stają się mniej atrakcyjne w porównaniu do filmiku pokazującego jazdę z wielu perspektyw.
Ja korzystam z GoPro jeżdżąc na snowboardzie, ciekawe ujęcia można wykonać w aucie , nawet używam jej do stacjonarnego filmowania.
Wg mnie rzeczą neibywale istotną jest możliwość zmiany kąta ,,patrzenia kamery" . Nie wiem czy Contour posiada taką możliwość.
Dla mnie dużym plusem jest fakt, że GoPro nagrywa z tzw. rybim okiem , niektórym to może przeszkadzać
Niestety jest wieksza gabarytowo , ale i posiada wymienny ,,pancerz" co szczególnie w DH się przydaje.
Minusem są dość drogie akcesoria
Stabilizacja obrazu jest na wysokim poziomie
Z tego co pamiętam Contour ma mocowanie do gogli , rewelacyjne rozwiązanie tylko pytanie czy zawsze używasz gogli ?
Podejrzewam ,że znajdzie się dzień , kiedy to ich nie zakładamy wtedy lepiej mieć kamerę na kasku i nie myśleć o niej zbyt często
Mam nadzieje ,że co nieco pomogłem i z góry mówię ,iż moje zdanie jest niezmiernie subiektywne

Wg mnie większy kąt jak najbardziej jest wskazany i tu mamy plus dla GoPro
Na pewno za GoPro przemawia mnogość pomysłów na zamocowanie kamery , która się wręcz mnoży z dnia na dzień. Pomijając już standardowe mocowania na co tylko jawnie sobie życzysz dostępne u producenta co chwilę pojawiają się tutoriale jak wykonać coraz to ciekawsze statywy i inne szmery bajery.
GoPro możesz śmiało wykorzystać w innych sportach ( fakt Contour też ale tylko jak masz kask z goglami bądź też rurkę ) Osobiście uważam , że apetyt rośnie w miarę jedzenia i ujęcia wyłącznie z kasku dość szybko stają się mniej atrakcyjne w porównaniu do filmiku pokazującego jazdę z wielu perspektyw.
Ja korzystam z GoPro jeżdżąc na snowboardzie, ciekawe ujęcia można wykonać w aucie , nawet używam jej do stacjonarnego filmowania.
Wg mnie rzeczą neibywale istotną jest możliwość zmiany kąta ,,patrzenia kamery" . Nie wiem czy Contour posiada taką możliwość.
Dla mnie dużym plusem jest fakt, że GoPro nagrywa z tzw. rybim okiem , niektórym to może przeszkadzać

Niestety jest wieksza gabarytowo , ale i posiada wymienny ,,pancerz" co szczególnie w DH się przydaje.
Minusem są dość drogie akcesoria
Stabilizacja obrazu jest na wysokim poziomie
Z tego co pamiętam Contour ma mocowanie do gogli , rewelacyjne rozwiązanie tylko pytanie czy zawsze używasz gogli ?
Podejrzewam ,że znajdzie się dzień , kiedy to ich nie zakładamy wtedy lepiej mieć kamerę na kasku i nie myśleć o niej zbyt często

Mam nadzieje ,że co nieco pomogłem i z góry mówię ,iż moje zdanie jest niezmiernie subiektywne

Heksa_chloro_cykloheksan
plusem Contoura jest z pewnością jego smukłość, przez co lepiej tą kamerę przymocować np. do boku kasku, z GoPro będziesz jeździć z odstającym wielkim aparatem... o ile pamiętam GoPro jest też cięższe
w zasadzie największą przewagą Contoura jest lepsze odwzorowanie kolorów oraz mniejsze gubienie się przy szybkich przejściach z ciemnego do jasnego (np. gdy wypadasz z lasu na polankę) czy na odwrót... ma z kolei gorszą stabilizację i kąty widzenia
jak dla mnie GoPro jest chyba zdecydowanym faworytem, ale to głównie dlatego, że jest większa i lepsza dostępność akcesoriów montażowych, pomimo tego, że są absurdalnie drogie (150pln za przyssawkę do szyby?!?!)
w zasadzie największą przewagą Contoura jest lepsze odwzorowanie kolorów oraz mniejsze gubienie się przy szybkich przejściach z ciemnego do jasnego (np. gdy wypadasz z lasu na polankę) czy na odwrót... ma z kolei gorszą stabilizację i kąty widzenia
jak dla mnie GoPro jest chyba zdecydowanym faworytem, ale to głównie dlatego, że jest większa i lepsza dostępność akcesoriów montażowych, pomimo tego, że są absurdalnie drogie (150pln za przyssawkę do szyby?!?!)
43RIDE magazyn rowerowy
-
- Kontakt:
Contour ma też sporo różnych mocowań i jestem ciekaw,czy są wykonane lepiej niż w GoPro (dość szybko potrafią sie wyrobić i potem na nagraniu słyszysz cacy trzaski). Plusem jest też możliwość podglądu na iPhonie ( jeśli ktoś akurat go posiada),bo cena i wielkość dodatkowego ekranu do GoPro bawi mnie już kawał czasu
U mnie już pykło ponad 1000 filmów na GoPro i mogę powiedzieć,że jeśli ktoś chce robić ujęcia z boku to niech lepiej kupić idioten aparat z HD ( bo kosztują śmieszne pieniądze i sprawdzi się napewno bardzo dobrze w amatorskich nagraniach). Jakość kolorów jest ogólnie kiepska - wszystkie jest wyblakłe i mdłe. Robiliśmy raz nagrywki w Koronowie,gdzie było masa miejsc,gdzie przebijało mocno słońce albo było dużo cienia i jakość tych nagrań to tragedia ... GoPro w ogóle sobie nie radzi, wszystko to prawie jeden wielki kleks. Ta kamera nagrywa bardzo dobrze tylko przy pięknym słońcu,czy czystym niebie - co w sumie widać na ogół na stronce GoPro.
Zobacz na http://driftinnovation.com/ - może ta kamerka Ci także przypasuje.
PS: Jakbym miał drugi raz wybierać to bym chyba teraz brał właśnie Contoura

U mnie już pykło ponad 1000 filmów na GoPro i mogę powiedzieć,że jeśli ktoś chce robić ujęcia z boku to niech lepiej kupić idioten aparat z HD ( bo kosztują śmieszne pieniądze i sprawdzi się napewno bardzo dobrze w amatorskich nagraniach). Jakość kolorów jest ogólnie kiepska - wszystkie jest wyblakłe i mdłe. Robiliśmy raz nagrywki w Koronowie,gdzie było masa miejsc,gdzie przebijało mocno słońce albo było dużo cienia i jakość tych nagrań to tragedia ... GoPro w ogóle sobie nie radzi, wszystko to prawie jeden wielki kleks. Ta kamera nagrywa bardzo dobrze tylko przy pięknym słońcu,czy czystym niebie - co w sumie widać na ogół na stronce GoPro.
Zobacz na http://driftinnovation.com/ - może ta kamerka Ci także przypasuje.
PS: Jakbym miał drugi raz wybierać to bym chyba teraz brał właśnie Contoura
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

-
- Kontakt:
http://www.youtube.com/watch?v=DGXPKHbOm7o
porównanie, jak dla mnie go pro wygrywa ale wiadomo że każda stroczka swój ogonek chwali.
porównanie, jak dla mnie go pro wygrywa ale wiadomo że każda stroczka swój ogonek chwali.
-
- Kontakt:
Widzę że żarliwych wyznawców kamerki GoPro nie brakuje... a przekonanych o jej najlepsiejszości tym bardziej. Tylko że jak oglądam film bezpośrednio porównujący jakość obrazu z czterech różnych kamer, to jakoś GoPro wypada mizernie, w każdym razie ATC-9K i Contour HD (lub GPS) ją znacznie wyprzedzają... przynajmniej jeśli chodzi o jakość obrazu, nie wiem jaki każda ma współczynnik kultowości 
Aha, link do filmiku

Aha, link do filmiku
-
- Kontakt:
maxxis pisze:
Teraz mam jeszcze większy mętlik bo każde ma swoje plusy
Ogólnie czy warto dołożyc 300 zł do go pro , contour wydaje mi sie dobra perspektywą tymbardziej że kosztuje ok. 520 z
Mozesz pokazac gdzie znalazlec Countour-a za 520zl? Ja widze ( W OPCJI NA KASK ) Za +- 300$, a to nie jest 520zl
misio_de pisze:Widzę że żarliwych wyznawców kamerki GoPro nie brakuje... a przekonanych o jej najlepsiejszości tym bardziej. Tylko że jak oglądam film bezpośrednio porównujący jakość obrazu z czterech różnych kamer, to jakoś GoPro wypada mizernie, w każdym razie ATC-9K i Contour HD (lub GPS) ją znacznie wyprzedzają... przynajmniej jeśli chodzi o jakość obrazu, nie wiem jaki każda ma współczynnik kultowości
Wg mnie Gopro wypada najlepiej bez 2 zdan.
Re: Alternatywa dla GoPro HD
Witam !
Czy ktoś ma/używał ekran LCD do GoPro i może się na jego temat wypowiedzieć:
- czy można sprawdzić np ile zostało miejsca na karcie SD, stan baterii?
- czy można wybrać który zapis video chcemy obejżeć ?
- warto czy zbędny ? (mogę kupić za ~280PLN)
Kamerę będę miał na dniach nad ekranem się zastanawiam....
Czy ktoś ma/używał ekran LCD do GoPro i może się na jego temat wypowiedzieć:
- czy można sprawdzić np ile zostało miejsca na karcie SD, stan baterii?
- czy można wybrać który zapis video chcemy obejżeć ?
- warto czy zbędny ? (mogę kupić za ~280PLN)
Kamerę będę miał na dniach nad ekranem się zastanawiam....