Witam. Stoję przed kolejnym dylematem, czyli wybór damper'a.
Miałem do czynienia tylko z VIVID'em. Ale natura człowieka taka ze ciągle dąży do lepszego.
Najbardziej interesuje mnie ROCO WC i DHX RC4.
Z tego co wyczytałem to w RC4 przypadłością jest wybuch regulacji kompresji, ale nie wiem czy to poprostu kwestia złych ustawień dampera (ciśnienie, poziom oleju) czy wada fabryczna (seria).
Chętnie wysłucham opinii właścicieli, i również jakiś propozycji.
FOX RC4 vs ROCO WC vs VIVID 5.1 vs Vector HLR??
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
no jest ale to wina materialu.. jak masz gware i wyslesz to dostajesz nowyMariancobretti pisze:Z tego co wyczytałem to w RC4 przypadłością jest wybuch regulacji kompresji

a z tych wszystkich celowalbym w RC4.. jeszcze zalezy czy mowimy o nowych czy uzywanych i ile masz kasy, bo w cenie RC4 mozna BOSa kupic

-
- Kontakt:
RC4 bym sie wlasnie obawial ze wzgledu na regulacje kompresji, sporo tego na pb jest ;p
Roco WC mialem, rocznik 2010 i masakra, nigdy w zyciu wiecej roco, regulacje do dupy, damper strasznie swiszczy, nawet po serwisie, fabryczne sprezyny strasznie dlugie = ciezkie. Zdecydowalem sie na Roco WC bo 2 lata wczesniej mialem Roco TST R ktore naprawde mile mnie zaskoczylo ;p
Co do reszty damperow sie nie wypowiem bo jezdzilem tylko na nizszej klasie (dhx, 4/6way. x6. 5th itp), w kazdym razie Roco sobie odpusc, zwlaszcza ze masz vivida ;p
Roco WC mialem, rocznik 2010 i masakra, nigdy w zyciu wiecej roco, regulacje do dupy, damper strasznie swiszczy, nawet po serwisie, fabryczne sprezyny strasznie dlugie = ciezkie. Zdecydowalem sie na Roco WC bo 2 lata wczesniej mialem Roco TST R ktore naprawde mile mnie zaskoczylo ;p
Co do reszty damperow sie nie wypowiem bo jezdzilem tylko na nizszej klasie (dhx, 4/6way. x6. 5th itp), w kazdym razie Roco sobie odpusc, zwlaszcza ze masz vivida ;p
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Re: FOX RC4 vs ROCO WC vs VIVID 5.1 vs Vector HLR??
mam vivid 5.1. i sprawuje se super elegancko przedewszystkim regulacje takze z czystym sercem polecam vivida
bartson
O najnowszym vectorze nie naczytasz się wiele opinii, nie spotkałem się z tym damperem u kogokolwiek, czy na żywo czy na jakimś pinku, dhz...
Rc4 to fajnie działający damper który ma kilka wad:
- utrudniony serwis, musisz ogarnąć troszkę nietypowy klucz do odkręcenia pokrywy zbiornika wyrównawczego
- denerwujące regulacje - żeby wolna kompresja działała, musisz mieć skręconą szybką, po skręceniu kompresji damper minimalnie wolniej odbija
- zawsze jest jakiś strach po tej serii z odpadającymi regulacjami
fox jest bardzo progresywny, xfusion jest bardzo liniowy
oba działają dobrze, mają takie same regulacje.
fox wymaga miękkich sprężyn
serwis xf wygląda identycznie jak w przypadku każdego dampera, wszystko robisz normalnymi kluczami, nie trzeba stosować jakiś magicznych sztuczek żeby to działało.
Miałem w swoim rowerze oba te dampery i moim zdaniem xfusion w pracy wypada lepiej, w miejscu jest sztywny i pracuje tępo, ale trasę nieźle walcuje... Jak na razie przejeździłem na nim 3 dni w Wiśle + sporo czasu na lokalnych miejscówkach, nie ma z nim żadnego problemu, robiłem już jeden serwis dla pewności i wszystko hula. Vectoa uginając w miejscu mam cały czas dziwne wrażenie, że ma zmienną charakterystykę odbicia, początek skoku wraca z inną prędkością niż końcówka.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... or#p850495 Sprawdź ten temat, tam są dwie krótkie opinie na temat x-fusiona ze starszych roczników.
PS, dhx 5 wypada bardzo słabo w porownaniu z rc4 czy vectorem.
Rc4 to fajnie działający damper który ma kilka wad:
- utrudniony serwis, musisz ogarnąć troszkę nietypowy klucz do odkręcenia pokrywy zbiornika wyrównawczego
- denerwujące regulacje - żeby wolna kompresja działała, musisz mieć skręconą szybką, po skręceniu kompresji damper minimalnie wolniej odbija

- zawsze jest jakiś strach po tej serii z odpadającymi regulacjami
fox jest bardzo progresywny, xfusion jest bardzo liniowy
oba działają dobrze, mają takie same regulacje.
fox wymaga miękkich sprężyn
serwis xf wygląda identycznie jak w przypadku każdego dampera, wszystko robisz normalnymi kluczami, nie trzeba stosować jakiś magicznych sztuczek żeby to działało.
Miałem w swoim rowerze oba te dampery i moim zdaniem xfusion w pracy wypada lepiej, w miejscu jest sztywny i pracuje tępo, ale trasę nieźle walcuje... Jak na razie przejeździłem na nim 3 dni w Wiśle + sporo czasu na lokalnych miejscówkach, nie ma z nim żadnego problemu, robiłem już jeden serwis dla pewności i wszystko hula. Vectoa uginając w miejscu mam cały czas dziwne wrażenie, że ma zmienną charakterystykę odbicia, początek skoku wraca z inną prędkością niż końcówka.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... or#p850495 Sprawdź ten temat, tam są dwie krótkie opinie na temat x-fusiona ze starszych roczników.
PS, dhx 5 wypada bardzo słabo w porownaniu z rc4 czy vectorem.
-
- Kontakt: