mozecie mi polecic wg Was NAJLATWIEJSZA trase DH w Polsce? chcialbym by byla niezbyt stroma, z mala iloscia luznych kamieni i najchetniej w wiekszosci lasem. z gory uprzedzam, ze nie chodzi o moje preferncje w tej materii np jakis singletrack.
KONIECZNIE PRZY WYCIAGU.
Bike Park Palenica w Ustroniu znajdziesz tu wszystko czego szukasz, łatwe, trudne, techniczne, płynne dla każdego cos miłego nawet dzieci 5letnie tu śmigają.
I obsługa wyciagu pomaga zapakowac rower na krzesełko lub nawet zatrzymaja wyciąg żeby było łatwiej wsiąść
Na Wierchomli odpada.
Bike Park Palenica w ustroniu jest najlepszy, dosłownie trasy dla dziecie/wycieczki rowerowe aż do porządnych tras dh, gapów i dropów
Wierchomla w sumie jest lajtowa. Nie jest jakos tragicznie stromo. Ilosc kamieni, przeszkod itp. w zaleznosci od lini. Poczatkujacy powinien sobie dac rade.
Faktycznie na Palenicy są trasy dla dzieciaków? Pytam pod kątem wyszukiwania nowych miejsc dla organizacji Pucharu Skrzata, więc nie interesują mnie trasy "zwózkowe", ale takie, które pozwalą wyeksponować początki techniki dh. Poza tym ciekaw jestem, czy właściciel wyciągu jest otwarty na współpracę przy takich inicjatywach. Jeżeli warto, to możnaby już w tym roku zrobić jakąś ustawkę ze skrzatami, typu dual
Rafał Wypiór zdaje mi się , że znakomitym 'pomysłem' byłoby zorganizowanie zawodów dla skrzatów na dolnej polanie w Wiśle.
Na palenicy jeszcze nie byłem , więc się nie wypowiem.
Wracając do tematu to moim zdaniem każdy w Wiśle znajdzie coś dla siebie od tras dla początkujących np. Gagatówka (trasa z tegorocznego JR) po trase Pucharówą gdzie sam miałem problem w pierwszym lesie na sztywniaku w błotku
Dolna Polana w Wisle jest fajny funparkiem, ale dosc krotkim.
Palenice (trase glowna polana) przejedzie kazdy, nawet na rowerze XC, wigry 3 czy pelikanie. Tylko w innym czasie
Czerwona trasa a bylem 2-3tyg temu ma potencjal i pewnie teraz to znacznie wiecej sie tam zrobilo i bedzie mozna pojedzic
W Wiśle, czyli na Stożku, odbędzie się trzecia runda Pucharu Skrzata i rzeczywiście chcemy do tego wykorzystać funpark, ale zasadniczo chcemy, żeby dzieciaki zaliczyły całą górę - bardziej wprawione trasą JRO, a mniej stokówką, która na dole wypada właśnie na bandy i łączy się m.in. z traską z JRO.
Podepnę się pod temat Planuje z dziewczyną polecieć pierwszy raz w góry ( ona na moim hardtailu ) i się właśnie zastanawiam co wybrać na początek.
Sprawdziłem wspomnianą wyżej Palenicę i wydaje mi się, że była by idealna.. gdyby nie odległość. Bliżej mam do Liberca i do Szpindla niż do Ustronia. Stąd moje pytanie. Jak wyglądają trasy w Czechach ? Są na tyle przygotowane, że można spokojnie na nich zaczynać czy jednak lepiej będzie dołożyć trochę więcej do paliwa i skoczyć do Ustronia ?
w17chm4n pisze:Planuje z dziewczyną polecieć pierwszy raz w góry
wlasnie w tym samym celu zalozylem ten temat ciagle sa informacje na temat dobrych lub rozwijajacych sie miejscowek, ale jak dotad nie natrafilem na informacje gdzie wlasnie da sie zaczac rozjezdzac. moze ktos jeszcze cos podpowie?
Nadal będę polecał Panenice, nie dlatego ze tam buduje i ogarniam ale dlatego ze tworze to miejsce głównie z myślą o tych którzy swoją przygodę na dwóch kółkach z górki na pazurki dopiero zaczynają. Akcja Girls go Free... Ride która zorganizowaliśmy początkiem czerwca a którą mam y zamiar powtórzyć byłą właśnie skierowana do dziewczyn i nie tylko tych już smigających tylko tych które do tej pory miały okazje tylko z boku podziwiać wyczyny swoich chłopaków. Trasy na Palenicy jak już ktoś wczesniej wspomniał dobiera się względem własnych umiejętności. jeżeli takowych umiejętności ktoś nei posiada z chęcią służymy tz wszkoleniowym zjazdem na którym objaśnimy wszelkie zasady tego sportu począwszy od zakładania roweru na krzesełko a kończąc na odpowiednim panowaniem nad rowerem.
Jeżeli znów chodzi o skrzaty to trasy na palenicy są również dla nich często goszczą u nas Czesi wraz z całymi rodzinami którzy właśnie ze swoimi pociechami pomykają w dół. wiec jeżeli Puchar skrzata jest zainteresowany naszą górką to zapraszamy serdecznie. oto numer do mnie pod kórym ustalimy wszelkie szczegóły 50985871. Na marginesie najmłodszy zjazdowiec który odwiedził i zjechał Palenice miał 4lata.
Dodatkowo proszę wszystkie osoby które planują po raz pierwszy odwiedzić nasz Bike Park o przeczytanie regulaminu oraz wypełnienie i wydrukowanie deklaracji. na www.bikeparkpalenica.pl
W szczególności prosimy osoby nieletnie o stosowanie się do regulaminu a tym bardziej procedur rejestracji, gdyż bez spełnionych wszystkich wymogów zawartych w regulaminie osoby nieletnie nie będą mogły korzytać z Bike Parku.
Ja dorzucę od siebie jeszcze Kasinę. Wprawdzie zjechaliśmy tam tylko raz, ale na rowerze enduro weszła bez najmniejszych problemów. Jedyny problem to spora ilość luźnych kamieni w pewnych miejscach, ale raczej małe i pewne krótkie strome albo trochę bardziej techniczne momenty które dla początkującego mogą okazać się bardziej wymagające.
Dla obytych z rowerem, trasa szybka, łatwa i przyjemna. Dla średnio zaawansowanych, dobre miejsce do trenowania. Dla początkujących będzie wymagające ale myślę, że do ogarnięcia.
Minusem jest jeszcze cena wyciągu.