Witam!
Szukałem już dość sporo na temat tej ramy ale wciąż nic. Nic nigdzie nie mogę sensownego znaleźć. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Może ktoś miał do czynienia z tą ramką, może zna jej + i - . Jak się sprawuje w terenie no i tak ogólnie.
Z góry dzięki i pozdrawiam
Typowa rama zjazdowa, (jezeli sie nie myle jednozawias).
Minusy ramy, jedyny jaki znam to badzo kiepski dostęp do regulacji dampera(za kazdym razem trzeba wyciągac damper
Praca zawieszenia tu trzeba samemu ja ocenic.
adrian50005 pisze:(jezeli sie nie myle jednozawias).
no właśnie się mylisz. jest to rama wielozawiasowa i to też jest jej głównym problemem (nie taki typowy czterozawias no ale też nie jednozawias jak Orange 223). Ma fajny nisko osadzony mechanizm z damperem niestety potrafi się rozkręcić podczas jazdy - główny minus. Poza tym właśnie słaby dostęp do dampera. Może nie trzeba od razu go wyciągać do regulacji ale faktycznie dostęp dość ciężki. Co do plusów to świetnie działa z dobrym damperem. Bardzo czuła - nie tak jak stara kona. Z dobrze wyregulowanym tłumikiem rower klei się do podłoża. Niski środek ciężkości, fajne kąty. Nie pęka specjalnie szybko. Przy zakupie przede wszystkim zwróć uwagę na stan mechanizmu - zawiasów. Często klejone śruby i robione na patentach. Jeżeli chodzi o pracę i prowadzenie - miód!
zero100 wytłumacz mi proszę co odróżnia tą ramę od innych jednozawiasów. Koło porusza się po łuku którego środkiem jest oś obrotu wahacza - jednozawias, proste.
A żeby nie offtopować. Sam zastanawiałem się swego czasu nad tą ramą. Oprócz minusów o których wspomniał zero100 dodałbym jeszcze nietypowy suport 100mm. Co do problemów z kiwakami to roziązaniem jest klej do gwintów i błotnik osłaniający cały system od strony tylnego koła. Cieżko coś tam wcisnąć ale warto.
Witam.Ja widziałem ze jest możliwe przełożenie dampera (samego zbiorniczka na rame ) za pomocą przewodu http://www.pinkbike.com/photo/5194301/.
Chciałbym się dowiedzieć jak wykonać takiej przeróbki? Kupuje się jakąś specjalna część do dampera czy wykonuje w swoim zakresie ala hand made?
Ja mam w tej ramce Swingera 6-way'a
Szansa na zrobienie tego ręcznie jest, ale jest niewielka. Musisz dokładnie wiedzieć co robisz i jak wygląda środek. Przetniesz damper i zobaczysz że jednak nie ma miejsca na rozwiercenie i nagwintowanie otworu pod przewód? Albo nawet jeśli gdzieś by było to trafiłeś w złe miejsce?
No i na pewno nie będzie to tak, że jest przykręcone do tego specjalnego mocowania w ramie.
Wiem ,wiem pietryna.Dlatego się pytam. W paru komp'ach to widziałem na zdjeciach.
Gdzieś widziałem przypadkiem w jakim sklepie,damper z tym wezykiem, ale nie moge tego teraz znaleść.Jak to widziałem to nie miałem jeszcze tej ramy.
Ciezki klocek.
Pierwsza wymiana 6 lozysk (z 8 w ramie) to droga przez meke.
Niski srodek ciezkosci to plus ale przez to korba jak i system linkow zawieszenia sa bardzo podatne na uszkodzenia od kamienii. Rockring - 'must be'.
Damper syfi sie od blota dosc szybko.
Mam superdeluxa i regulacja jest trywialnie prosta bez wyjmowania go z ramy.
Grunt to wszystkie sruby (osie lozysk) oraz dampera zamocowac za pomoca kleju i jeszcze lepiej kontry z nakretki zeby nie bylo mozliwosci ich odkrecenia podczas jazdy przez to luzu a to prowadzi do ekstremalnie przyspieszonego zuzycia lozysk/zerwania sruby/albo pekniecia linka lub nawet mocowania linka/dampera a wtedy juz dupa blada bo rame trzeba spawac. Ale to taki pancernik bez cieniowanych scianek, ze ciezko go zakatowac.