[Przerzutka] Shimano XT - problem z ustawianiem

Skiba
Kontakt:

[Przerzutka] Shimano XT - problem z ustawianiem

Post autor: Skiba »

Witam !!
Dziś kupiłem nową przerzutkę Shimano XT , bo starą(Shimano SLX) w dość dziwny sposób rozwaliłem , mam manetkę Deore i problem jest taki że albo w jedną stronę albo w drugą nie chce wejść o 2 zębatki. Problem jest o tyle śmieszny że śruby regulujące mają jeszcze luz , manetka jest na największym biegu a 2 zębatki brakują do największego biegu, a na najmniejszy bieg ładnie wskakuje.
Wie może ktoś co z tym jest nie tak ?
Jaśko
Kontakt:

Post autor: Jaśko »

odkręcając śrubkę "L" puszczasz wózek w góre, teoria mówi że powinno pomóc. W praktyce żeby przerzutka działała idealnie to musi być spełnione wiele warunków.
Dobrze jakbyś miał nową linke oraz pancerz, ewentualnie żeby w środku było czystko, żeby nie było załamań nigdzie.
Wózek przerzutki idelanie w osi z koronkami kasety.
Skiba
Kontakt:

Re: [Przerzutka] Shimano XT - problem z ustawianiem

Ale to nie w tym problem , bo nawet ręcznie nie można jej przesunąć , a te śrubki są wykręcone , wygląda to tak jak by przerzutka i manetka miały inne ustawienia. Na 9 elegancko wskakuje , a potem przełączam na 1 i wskakuje tylko na 3 , po prostu manetka nie chce bardziej wciągnąć linki .
Jest możliwe że manetka jest nie kompatybilna z przerzutką ?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

A XT obsługuje taką ilość zębów ile masz na kasecie?
Skiba
Kontakt:

Tak , obsługuje 11-34 zęby, a ja mam 11-32
Skiba
Kontakt:

A może to że przerzutka ma system Dyna-Sys ma znaczenie ?
drMadej
Kontakt:

Post autor: drMadej »

Skoro starą przerzutkę rozwaliłeś to może przy okazji skrzywiłeś hak co mogło by powodowac opisany przez ciebie problem.
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Przerzutka to dyna-sys. Posiada inny ciąg linki niż 'stary' system Mega-9. Dyna sys jest dedykowane 10 rzędom - bo tylko takie są do tego manetki.

Ergo - kupiłeś przerzutkę niekompatybilną z manetką.
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Dokładnie miałem ten sam problem miałem przerzutkę xt (dyna sys), a manetkę slx (non dyna sys) i nie dało rady tego ustawić. Dokup manetkę, albo sprzedaj przerzutkę... szkoda nerwów z ustawianiem tego
ODPOWIEDZ