Obręcz do FR

adrian50005
Kontakt:

Obręcz do FR

Post autor: adrian50005 »

Witam.
Poszukuje obręczy do Fr.
Rama specialized big hit, moja waga 80 kg.
Piasta z jaką będzie uzywana to NS Rotary 2011.
Zastanawiam sie nad Ns TRAILMASTER 2011 lecz nie znam opini na jej temat. Cena jest odpowiednia lecz moje wątpliwości budzi brak kapslowania.
Lecz plusem jej jest offset 8 mm.
Jezeli macie jakies inne propozycje to napiszcie.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

S-type, tylko teraz problem żeby to kupić.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Supra BH. Niezła waga i wytrzymałość.
dawid1991
Kontakt:

Post autor: dawid1991 »

odradzam ns'a , poniewaz strasznie slabe kola na niej wychodza :)

od siebie polecam Mavic'a EX 721 , ewentualnie EX 729 , chyba ze trafisz na lezaki magazynowe to wez D321 albo D521 bo tansze pewnie beda :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jaki budżet? Nie ma limitu to 823 na tył (bo mniej wygnieciesz niz 729) i 721/en521/stans ztr flow na przód.
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

nie jest pancera tylko miekka jak plastelina.. celuj w Mavici jak wyżej.
miki_ck
Kontakt:

Maviki są naprawdę dobre jeśli chodzi o stosunek sztywność/waga - w dh się to sprawdza super.
Ale we freeridzie (przynajmniej w moim rozumieniu tego słowa) jakoś nie mam do nich przekonania... Po prostu widziałem co najmniej kilka przypadków gdy po niedolocie czy innym strzale obręcz mavica się po prostu rozleciała na kawałki... Przy takich samych albo nawet gorszych strzałach (np. ostatni niedolot przodem na ok 11m gapie :oops: ) mój s-type czy supra się wygina/łapie wgniota ale centrowanie praktycznie załatwia sprawę.

No chyba że FR rozumiesz jako normalną jazdę po trasach DH, tyle że nie na czas - sporo osób tak do tego podchodzi ;) Wtedy składaj lekkie i mocne koła na mavikach i przy braku pecha będą Ci służyły długo.
Spaced
moderator
Kontakt:

Mów o modelach konkretnych, nie firmie. Inna sprawa, ze opinia na zasadzie widziałem, ze jest troche mało wiarygodna ;) Spadłem na 823 na tyle z dropa 3.5-4m na polke (tylnym kołem) i mialem tylko małego wgniota. Jak ktos lata wielkie rzeczy, niedolatuje i zaklada 721 to nie wina mavica tylko uzytkownika.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Ja polecam Mavic'a 729 ;) Zaliczyły 2 dziobaki z lotem przez kierę z 2,5-3 metrów tak, że na filmie było widać, jak koło dotykało jednej ze stron amora. Później przeżyła poprawne lądowanie z 4,5-5 metrów i zahaczenie o drzewo ;) W tylnej mam jednego mega wgniota, ale to z mojej winy (za niskie ciśnienie + niezauważony krawężnik), ale żadna z opon mi nie spadła więc luz :)
miki_ck
Kontakt:

Spaced pisze:Mów o modelach konkretnych
Z tego co wiem to 2x ex729, jeden 823. Modeli innych nie pamiętam. Widziałem na czym i w jaki sposób obręcz poszła, a nie "widziałem fotkę połamanej więc musi być do dupy".
Ale jak się teraz nad tym zastanowiłem, to w większości były to tylne obręcze w sztywniakach, w fullu by pewnie spokojnie przeżyły takie przygody jak Twoja;)
Ale z drugiej strony, jak przypomnę sobie kilka moich niedolotów na secie bitch+s-type to znowu mnie kostki zaczynają boleć, a obręcz 3 sezony wytrzymała jednak. I tańsza od mavica :)
Po prostu ja traktuję obręcze jako jedne z części które się normalnie zużywają przy moim podejściu do FR. Czasem latam głupie rzeczy, więc wolę mocną, ale w miarę niedrogą obręcz bo i tak nie liczę na to, że koło wytrzyma kilka lat :wink:
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

S-type to dla mnie jedyna opcja. Można próbować 729/Suprę.
Spaced
moderator
Kontakt:

miki_ck pisze:

Spaced napisał(a):"Mów o modelach konkretnych"

Z tego co wiem to 2x ex729, jeden 823. Modeli innych nie pamiętam. Widziałem na czym i w jaki sposób obręcz poszła, a nie "widziałem fotkę połamanej więc musi być do dupy".
Ale jak się teraz nad tym zastanowiłem, to w większości były to tylne obręcze w sztywniakach, w fullu by pewnie spokojnie przeżyły takie przygody jak Twoja;)
Ale z drugiej strony, jak przypomnę sobie kilka moich niedolotów na secie bitch+s-type to znowu mnie kostki zaczynają boleć, a obręcz 3 sezony wytrzymała jednak. I tańsza od mavica :)
Po prostu ja traktuję obręcze jako jedne z części które się normalnie zużywają przy moim podejściu do FR. Czasem latam głupie rzeczy, więc wolę mocną, ale w miarę niedrogą obręcz bo i tak nie liczę na to, że koło wytrzyma kilka la

Stype moze tanszy ale wielu znajomych na nich ze mna jezdzilo i krócej zył od mavicow. A jak ktos zajechał 823 to albo ma pecha albo czas zaczac pilnowac naciągu i nie zaplatac kół w szopie bo to najmocniejsze co teraz mozna kupic.
A jak chcesz tania obrecz to czemu nie rider? Tanszy niz stype i jak pojdzie to mniej boli.
miki_ck
Kontakt:

Spaced Z raiderem nie miałem do czynienia, ale jeśli jest tak podatny na wgnioty jak fortress to chyba bym się nie skusił... Z tego powodu nie kupiłbym też MTX-ów. A co do tego, jak ważny jest dobry zaplot i pilnowanie naprężenia szprych to nawet nie ma co się spierać :roll:

Żeby nie było nieporozumień: nie odradzam obręczy mavica, jak kogoś stać to niech kupuje i się cieszy z dobrych kół.
Ja po prostu wychodzę z założenia, że na niektóre części nie ma sensu wydawać kupy kasy, bo i tak się zużywają przy normalnej jeździe. Czy to będą obręcze czy np. pedały to po ok 2 intensywnych sezonach i tak będą całe poobijane od kamieni, często pokrzywione po licznych przygodach i lepiej je będzie wymienić...
kamazowe
Kontakt:

Re: Obręcz do FR

Post autor: kamazowe »

Sun rims MTX 39
Dobre i tanie.
Obecnie jeżdżę na nich
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

kamazowe pisze:Sun rims MTX 39
Dobre i tanie
.. i ciężkie.
kamazowe
Kontakt:

Post autor: kamazowe »

Oj szczegol ;p
bartson
Kontakt:

Post autor: bartson »

podzielam zdanei z góy sam ejzdze na mtx 39 i są mega mocne i ciezkie jesli waga Cie nie przytłącza i nie skłądasz mega lekkiego roweru to polecam z czystym sumieniem mtx 39 pozdrawiam Bartosz
bartson
ODPOWIEDZ