[allegro] Krzyshiu - nie do konca uczciwy Kupujacy

piotrex
Kontakt:

[allegro] Krzyshiu - nie do konca uczciwy Kupujacy

Post autor: piotrex »

od pewnego czasu wystawialem na allegro hamulce Avid Juicy Carbon.2dni temu zglosil sie do mnie na gadu gadu i na maila osobnik,ktory wyrazal duze zainteresowanie zakupem tychze w zwiazku ze zblizajacymi sie zawodami.Po krotkich negocjacjach (wygladajacych tak:

(Środa 06.07.2011 20:09)
Nie sadzi Pan ze nie musi placic prowizji i tarcz bez tarcz daje 500
Ja: (Środa 06.07.2011 20:10)
przy 550zl prowizja to 17zl
(Środa 06.07.2011 20:11)
hmm,
dobra,niech bedzie
same hamulce za 500
chce juicy carbony: (Środa 06.07.2011 20:11)
Bo musze po nie dojechac do krakowa
Ja: (Środa 06.07.2011 20:11)
w pudelku oczywiscie
(Środa 06.07.2011 20:12)
dobra,na oferte 500pln moge sie zgodzic)

ustalilismy cene i umowilismy sie na nastepny dzien kolo 10:20. Rafal prosil,zebym wzial ze soba jakas tarcze,bo on zapomnial wziac swojej a chcial sprawdzic hamulce dokladnie-wiadomo,pojutrze zawody.Wzialem.

Rafal hamulce ogladal,macal,naciskal,krecil pokretlami,patrzyl w zaciski i na dekle zbiorniczkow-i wszystko bylo ok.
Przyszlo do placenia. Wyciagnal z kieszeni kase,powiedzial ze powinno byc 500pln,ja z przyzwyczajenia przeliczylem i sie okazalo ze w srodku zamiast drugiej 50tki jest dycha.Pewnie pomylka-zdarza sie. Rafal zaczal sie tlumaczyc,ze to przez pomylke,ze zadzwoni do brata zeby zalicytowal zebym mial dane i tak dalej.Pomyslalem,ze skoro pisal do mnie maila,na allegro ma prawie 2500 komentarzy,do tego koles sie sciga w zawodach,mowi o forum-mozna mu zaufac.Umowilismy sie,ze jak wroci do domu to zrobi mi przelew.Rozstalismy sie o +/- 10:50.
Na odchodnym powiedzial jeszcze,ze nazywa sie Rafał Pluciński i startuje w maratonach-z czystej ciekawosci zapytalem wujka google po powrocie do domu i faktycznie jest taki zawodnik.

I teraz zaczynaja sie schody:patrze dzisiaj na konto,kasy nie ma.Dzwonie-nie odbiera.Pisze smsa-dostaje odpowiedz o nastepujacej tresci:
"Witam serdecznie
A wiec tak nie byl chyba Pan do konca ze mna szczery albo nie wiedzial Pan gdyz lewa klamka jest popsuta luzy ogromne i bolec wypade w poniedzialek wysylam do mechanika jezeli to drobnostka dokonuje przelewu jezeli powazne wtedy sie dogadamy pozdrawiam"

mysle sobie-jakies jaja.Rafal ogladal hamulce,naciskal wielokrotnie dzwignie,krecil regulacja i wszystko bylo ok,a teraz nagle mu nie pasuje?wyrazilem moje zbulwersowanie w smsie,napisalem ze dziwie sie,ze po dokladnym ogladaniu hamulcow ma jakies zastrzenia,szczegolnie tego typu,otrzymuje odpoweidz,ze mam nie dzwonic bo jest na Slowacji i ze sytuacja wyjasni sie w przyszlym tygodniu.Rozumiem,ze na tych popsutych,rozpadajacych sie hamulcach pojechal na zawody,potem wysle je do jakiegos serwisu,a potem sie ze mna ewentualnie rozliczy.albo i nie.

krotkie podsumowanie tego tasiemca:
1) kolega hamulce ogladnal i w miare mozliwosci przetestowal (robilem wszystko co moglem,zeby mu to ulatwic)-nie mial zastrzezen
2) po dwoch dniach,jak upomnialem sie o kase,okazalo sie,ze hamulce sa wadliwe (na tym etapie chcialem mu jeszcze zasugerowac zwrot),
3) na "wadliwych" hamulcach Rafal pojechal na Slowacje na zawody (swoja droga sprawdzalem kalendarz maratonow i jutro jest maraton w Piechowicach,na Slowacji nic nie znalazlem
na dodatek dodam,ze podal mi falszywe nazwisko-nie nazywa sie Plucinski,podobnie,ale nie tak.

na forumrowerowe.org (cala sprawe oczywiscie tam opisalem - http://www.forumrowerowe.org/topic/9467 ... c-w-trabe/ ) ma nick rafal940, strona z jego podpisu:
http://rafalek940.ludziesportu.pl/
jego konto na allegro:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=1267587

strona z aukcja:
http://allegro.pl/avid-juicy-carbon-sup ... 90383.html

to by bylo w zasadzie na tyle w temacie.to juz moja druga nacinka na kupnie/sprzedazy sprzetu zawodnikom-za peirwszym razem,2lata temu Karol Myszkowski sprzedal mi hamulce xtry m975 ktore mialy byc w pelni sprawne,a jak sie okazalo tylny zacisk byl zatarty na amen i mial popekany tloczek-nadajacy sie tylko do wymiany.Karol obiecal zwrocic polowe kosztow wymiany,ale na obietnicy sie skonczylo.Mam nadzieje,ze tym razem sprawa skonczy sie inaczej.

jaka z tego plynie nauczka?nastepnym razem jak ktos przejedzie chocby i 600km po cos i zabraknie mu 50zl to czesci do domu nie zabierze.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

piotrex Sam wyciagnij wnioski, poza tym zyjemy w czasach kart kredytowych i bankomatow :P

Ja ostatnio z rozpedu wyslalem chlopakowi kasete x0 oraz lancuch (122zl) mimo ze nie dostalem wplaty, i juz pewnie nie dostane.

Btw dobra cena za juicy carbon ;)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

BikerJG pisze:piotrex Sam wyciagnij wnioski, poza tym zyjemy w czasach kart kredytowych i bankomatow :P
Tu się z JG zgodzę.

True story... Skurwysyństwo to normalka w tym świecie :/

Widzę że gość z Piekar jest, daj namiary, a odwiedzę go :)
piotrex
Kontakt:

BikerJG pisze:poza tym zyjemy w czasach kart kredytowych i bankomatow :P
teoretycznie tak,ale jak sie okazuje nie wszyscy je maja-drugi raz mialem taka sytuacje,tyle ze za pierwszym razem kwota byla ciut wieksza (jakies 200pln,koles kupowal caly rower i myslal ze tyle starguje),zakonczylismy transakcje o 23,nastepnego dnia mialem kase na koncie.
w sumie pominalem jeszcze jedna akcje jak chlopaczek z Limanowej przyjechal po glory fr z Ojcem i tez im zabraklo stowki czy poltorej-tez dostalem przelew.
a tu koles przyjechal bez portfela,kase mial w jakis plastikowym pudeleczku jak na latki czy cus w ten desen,no i taki efekt..
SegatiV pisze:a odwiedzę go
jak sie sprawa nie rozwiaze polubownie to tak chyba bedzie trzeba zrobic ;)
ak47

Post autor: ak47 »

o, nie wiedziałem, że nasz lastozzi na fr.org to piotrex :)

Dopiszę tylko, że Rafał przed zakupem pisał do mnie z prośbą o pomoc w wyborze hamulców. Doradziłem mu te Carbony i powiedziałem na co ma zwrócić uwagę podczas oglądania.

Kupił je i tego samego dnia napisał do mnie na gg, że hamulce są świetne i dziękował za pomoc w wyborze hebli.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Sprytnie koleś sobie wyłudził na bilet w obie strony :)
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
petegie
Kontakt:

Post autor: petegie »

ja znam jego brata... mieszka nie daleko mnie, postaram się do niego podskoczyć.;) pogadam z nim.

facebook.com ---> https://www.facebook.com/profile.php?id=100001613401353 to ten.? mam racje.?
piotrex
Kontakt:

petegie pisze:to ten.? mam racje.?
wszystko pasuje- konto jest na jego brata,ale Rafal z niego korzysta w sposob swobodny-najlepszy dowod na to,ze wyslal mi maila poprzez "zadaj pytanie sprzedajacemu" jako uzytkownik Krzyshiu,a jako adres zwrotny byl adres ktory podal na forumrowerowe.org.
Prawda jest taka,ze Wlasciciel konta nie jest strona ale niestety z racji tego,ze dzieli konto z bratem to niejako obrywa rykoszetem.

ak47-przy okazji to tez odpowiedz na Twoja ingerencje w mojego posta na fr.org.Rafal korzysta z tego konta na allegro,wystawial z niego m.in. swoje hamulce ktore swoja droga byly zakatowane-zaczely sie rozsypywac dlatego kupil ode mnie carbony.
ak47

Post autor: ak47 »

Nie zawarliście transakcji przez allegro, więc nie było potrzeby podawania linka do allegro. Ja tak uważam.

Hamulce w tym tygodniu przyjadą do mnie na oględziny. Sprawdzę w jakim są stanie. Oczywiście nie będzie to miało żadnego wpływu na wynik sporu, ponieważ Rafał odbierając hamulce osobiście zaakceptował ich stan nie zgłaszając żadnych zastrzeżeń.
piotrex
Kontakt:

Petegie,moglbys sie do mnie odezwac na gadu?
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

Znam kolesia, oszukał już niejedną osobę. Wielokrotnie dostał za swoje oszustwa, dlatego jest taki dobry w maratonach. Gdzie się nie pokaże musi szybko uciekać, wyrobił się chłopak. Czasami aż mi się robi przykro, pochodzi z patologicznej rodziny. 3 lata temu jego matka zmarła na białaczkę, a w zeszłym roku w Afganistanie zabili jego najstarszego [6 lub 7] brata. Od tego czasu pozmieniało mu się w głowie, żyje w ciągłym stresie.. Rozmawiałem niedawno z jego przyjacielem, powiedział, że Rafał nie zdał znowu do następnej klasy. Może tym czynem [kradzieżą] chciał odreagować? Kto to wie..

Jak go spotkam to z nim porozmawiam
ODPOWIEDZ