Wyjazd za granicę - jakie ubezpieczenie wybrać?
Wyjazd za granicę - jakie ubezpieczenie wybrać?
Wybieram się razem ze znajomymi do Leogangu, będziemy się tam kisić tydzień. Wolałbym być zabezpieczony na wypadek jakiś kontuzji i ewentualnych wizyt u lekarza na miejscu (odpukać). Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś ubezpieczenie, bo ja kompletnie nie siedzę w tym temacie. Nigdy nie potrzebowałem wykupywać czegoś takiego dlatego zdaję się na wasze doświadczenie, z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.
Od pięciu czy szeszciu lat korzystam z PZU Wojażer. Fakt, na szczęście, nigdy nie musiałem z niego skorzystać, ale...
od tego roku "kolarstwo górskie" przestało być "sportem podwyższonego ryzyka" a zatem...
ubezpieczenie na:
KL 100k pln
OC 50k pln
NNW 50k pln
rowerowe assistance - pokrywają koszty wymiany lub naprawy uszkodzonych części do 2000 pln
na 16 dni
kosztowało niecałe 90 pln
od tego roku "kolarstwo górskie" przestało być "sportem podwyższonego ryzyka" a zatem...
ubezpieczenie na:
KL 100k pln
OC 50k pln
NNW 50k pln
rowerowe assistance - pokrywają koszty wymiany lub naprawy uszkodzonych części do 2000 pln
na 16 dni
kosztowało niecałe 90 pln

pozdro
frango
frango
Dzięki, tak po cichu właśnie na Twoją odwiedź między innymi liczyłem. Jak jest z takim ubezpieczeniem, muszę o nie zacząć ubiegać się jakoś wcześniej, czy po prostu idę gdzieś do pzu, wypełniam papierki płacę i obowiązuje?
Teoretycznie ciekawe jest to "rowerowe assistance" - znasz może jakieś szczegóły tego? Przez tydzień w bikeparku bardzo łatwo coś popsuć, w sumie warto się zainteresować taką opcją.
e: przejżałem na szybko stronę pzu, nie znalazłem szczegółów co do tego asistanca. Jak będę miał wolny dzień od pracy to może przejdę się do jakiejś najbliższej placówki i wypytam.
Teoretycznie ciekawe jest to "rowerowe assistance" - znasz może jakieś szczegóły tego? Przez tydzień w bikeparku bardzo łatwo coś popsuć, w sumie warto się zainteresować taką opcją.
e: przejżałem na szybko stronę pzu, nie znalazłem szczegółów co do tego asistanca. Jak będę miał wolny dzień od pracy to może przejdę się do jakiejś najbliższej placówki i wypytam.

Idziesz do inspektoratu, wypełniasz papiery, płacisz a ubezpieczenie działa od godziny 0.00 następnego dnia. Możesz je oczywiści wykupić z tygodniowym wyprzedzeniem, by nie robić tego w ostatnim momencie.
Przypilnuj pracownika biura, by dokładnie sprawdził warunki Wojażera. U nas to ubezpieczenie brało ze 6 osób na wyjazd do Francji i prawie każdy miał inną stawkę

Co do karty EKUZ, to jak, nie daj boże, rozbijesz się na rowerze, będzie musiał zebrać cię helikopter a potem w szpitalu zrobią ci operację lub więcej, to nie liczyłbym na to, że NFZ pokryje koszty tej imprezy.
Poza tym, dobrowolne ubezpieczenia dla podróżnych właśnie biorą pod uwagę takie sytuacje.
A jeśli chodzi o rowerowe assistance, to jest to produkt skierowany, teoretycznie, do turystów rowerowych. Niemniej jednak, w warunkach tego ubezpieczenia nie ma nic napisane, jakim rowerem masz jeździć, że masz miec sakwy, itd

Powodzenia!
pozdro
frango
frango
Kurcze, taki assistance to niezły bajer, 2000pln ubezpieczenia to strasznie dużo, będzie na kilka urwanych przerzutek, kierownice, przewody... <Lubie to>
Polecam też sprawdzić ile kosztuje opieka zdr. w kraju do którego się jedzie. Chodzi o poważniejsze operacje. Pamiętam historie z obozu w Kanadzie, gdzie chłopak wyrwał stopę, po chyba 2-3 operacji w Kanadzie wyczerpało się ubezpieczenie, a czekało jeszcze ileś tam kolejnych. Ekstremalna przygoda, jednak jak widać zdarzyła się.
Te karty raczej odnoszą się do zwykłych turystów - jakieś zatrucie, przeziębienie, może dentysta (ale tego nie wiem).frango pisze:Co do karty EKUZ, to jak, nie daj boże, rozbijesz się na rowerze, będzie musiał zebrać cię helikopter a potem w szpitalu zrobią ci operację lub więcej, to nie liczyłbym na to, że NFZ pokryje koszty tej imprezy.
Polecam też sprawdzić ile kosztuje opieka zdr. w kraju do którego się jedzie. Chodzi o poważniejsze operacje. Pamiętam historie z obozu w Kanadzie, gdzie chłopak wyrwał stopę, po chyba 2-3 operacji w Kanadzie wyczerpało się ubezpieczenie, a czekało jeszcze ileś tam kolejnych. Ekstremalna przygoda, jednak jak widać zdarzyła się.
a co powiecie o ubezpieczeniach Euro 26 Sport ?
http://euro26.pl/pl/ubezpieczenie/polisy/polisa_sport/ ja ubezpieczałem sie tam juz dwa lata, na szczescie nie musiałem korzystac (i obym nie musiał) ale może ktoś m jakieś wspomnienia z w/w opcją ?
http://euro26.pl/pl/ubezpieczenie/polisy/polisa_sport/ ja ubezpieczałem sie tam juz dwa lata, na szczescie nie musiałem korzystac (i obym nie musiał) ale może ktoś m jakieś wspomnienia z w/w opcją ?

Tak się złożyło że miałem (nie)przyjemność korzystać z karty EKUZ 2 lata temu na Słowacji. Połamałem sobie rękę na snowboardzie. Gdy pojechałem do szpitala to na dzień dobry zaśpiewali mi 1000 ojro za poskładanie ręki, ale gdy pokazałem im EKUZ poskładali za friko.
frango takie teksty włóż sobie między bajki ... chyba że stać Cię na opłacenie sobie helikoptera, lub chociażby zwykłego gipsowania za 1000 ojro. Na wyjazd miałem tez oczywiście wykupione dodatkowe ubezpieczenie od wypadków. Szpitale tego nie honorują, trzeba wyłożyć gotówkę z kieszeni na leczenie, a potem dochodzić swojego w ubezpieczalni.
frango takie teksty włóż sobie między bajki ... chyba że stać Cię na opłacenie sobie helikoptera, lub chociażby zwykłego gipsowania za 1000 ojro. Na wyjazd miałem tez oczywiście wykupione dodatkowe ubezpieczenie od wypadków. Szpitale tego nie honorują, trzeba wyłożyć gotówkę z kieszeni na leczenie, a potem dochodzić swojego w ubezpieczalni.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
No właśnie, odmówią czy nie? Nie chodzi o helikopter czy nie (nawet jakby był potrzebny) ... chodzi o zwykłe złamanie kończyny, które przydarza się często ... masz kartę nie płacisz, nie masz karty wyciągasz gotówkę .... no a mało kto jadąc np. na łikend do austrii ma zapasowy 1000 ojro, tak w razie czego ...
KaKTuSSSie, nie jestem ekspertem od EKUZ, powtarzam Ci tylko to co powiedziała mi kadrowa.
Gdyby karta EKUZ ogarniała wszystkie koszty leczenia czy NNW, to istnienie dodatkowych ubezpieczeń nie miałoby sensu...
Dowiedz się na własną rękę, bo ja lub moja kadrowa, możemy się mylić... ALE... jakoś nie wydaje mi się, że na pdst. karty EKUZ w razie wypadku i braku możliwości udzielenia Ci wymaganej pomocy wrócisz samolotem z osobą towarzyszącą do kraju... jak to się zdarzyło kumplowi 3 lata temu, kiedy byliśmy we Francji. A wtedy, Hestia (akurat) stanęła na wysokości zadania.
Poza tym, lepiej nie sprawdzać czy odmówią czy nie, lepiej mieć odpowiednie ubezpieczenie, które, przynajmniej w PZU nie jest już drogie i z 1000eur na koncie, na wszelki wypadek. Jak to mówią - "Strzyżonego pan Bóg strzyże"
Gdyby karta EKUZ ogarniała wszystkie koszty leczenia czy NNW, to istnienie dodatkowych ubezpieczeń nie miałoby sensu...
Dowiedz się na własną rękę, bo ja lub moja kadrowa, możemy się mylić... ALE... jakoś nie wydaje mi się, że na pdst. karty EKUZ w razie wypadku i braku możliwości udzielenia Ci wymaganej pomocy wrócisz samolotem z osobą towarzyszącą do kraju... jak to się zdarzyło kumplowi 3 lata temu, kiedy byliśmy we Francji. A wtedy, Hestia (akurat) stanęła na wysokości zadania.
Poza tym, lepiej nie sprawdzać czy odmówią czy nie, lepiej mieć odpowiednie ubezpieczenie, które, przynajmniej w PZU nie jest już drogie i z 1000eur na koncie, na wszelki wypadek. Jak to mówią - "Strzyżonego pan Bóg strzyże"

pozdro
frango
frango
No piszę jak było, miałem dodatkowe (odpowiednie - bo opiewające na wypadki na snowboardzie) ubezpieczenie w Compensie - pokazałem papierek i nic ... płacisz albo do widzenia, dopiero po pokazaniu EKUZa mnie przyjęli ... no co na to poradzę, może kadrowa nie jest teoretyczką a praktyczką ... ja napiszę krótko, skoro można mieć tą kartę za friko, mało tego, wyrobienie jest tak skomputeryzowane, że zajmuje całe 3 minuty to ja nie mam pytań
także "strzeżonego pan bóg czy kto tam strzeże"
a z compensy dostałem odszkodowanie ... liche ...