Hamulce do DH.. Avid, Shimano, Funn, inne?
Hamulce do DH.. Avid, Shimano, Funn, inne?
Witam,
Czas zmienic hamulce, aktualnie jest duzo przecen na CRC wiec to chyba dobry moment. Waze 75kg, rower 19kg.
Przy okazji pytanie - czy jesli np. klamka przedniego hamulca jest dedykowana na prawa strone, to czy jesli zamontuje ja z lewej bedzie mialo to jakis wplyw na dzialanie hamulca?
Tarcze tylko 203mm, zastanawiam sie nad..
FUNN
Przod:
Funn Brakes F2 Terrain Front - £49.00 (RRP £114.99)
Funn Brakes F2 Terrain Carbon Front - £60.00 (RRP £119.99)
Tyl:
Funn Brakes Drop Out Rear £59.00 (RRP £134.99)
AVID
Przod:
Elixir 5 - £75.00 (RRP £112.99) niestety tylko biale
Elixir R - £89.99 (RRP £129.99)
Code 5 2010 - BRAK PRZEDNICH
Tyl:
Code 5 2010 - £90.00 (RRP £168.99)
Niestety na CRC nie ma teraz Code 5/R z 203mm w dobrej cenie, a jednak nie chce wydawac na hamulce za wiele kasy.
SHIMANO
Przod/tyl:
Shimano Saint Disc Brakes M810 £127.99 (RRP £174.99)
Chyba najlepsza opcja ze wszystkich, ale to juz koszt prawie £260 (ponad 1100zl) plus adapter i tarcze... http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=27686
Co myslicie? Mial ktos doczynienia z FUNN, warto? A moze wystarcza mi Elixiry? Ewentualnie inne propozycje?
Z gory dzieki!
Czas zmienic hamulce, aktualnie jest duzo przecen na CRC wiec to chyba dobry moment. Waze 75kg, rower 19kg.
Przy okazji pytanie - czy jesli np. klamka przedniego hamulca jest dedykowana na prawa strone, to czy jesli zamontuje ja z lewej bedzie mialo to jakis wplyw na dzialanie hamulca?
Tarcze tylko 203mm, zastanawiam sie nad..
FUNN
Przod:
Funn Brakes F2 Terrain Front - £49.00 (RRP £114.99)
Funn Brakes F2 Terrain Carbon Front - £60.00 (RRP £119.99)
Tyl:
Funn Brakes Drop Out Rear £59.00 (RRP £134.99)
AVID
Przod:
Code 5 2010 - BRAK PRZEDNICH
Tyl:
Code 5 2010 - £90.00 (RRP £168.99)
Niestety na CRC nie ma teraz Code 5/R z 203mm w dobrej cenie, a jednak nie chce wydawac na hamulce za wiele kasy.
SHIMANO
Przod/tyl:
Shimano Saint Disc Brakes M810 £127.99 (RRP £174.99)
Chyba najlepsza opcja ze wszystkich, ale to juz koszt prawie £260 (ponad 1100zl) plus adapter i tarcze... http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=27686
Co myslicie? Mial ktos doczynienia z FUNN, warto? A moze wystarcza mi Elixiry? Ewentualnie inne propozycje?
Z gory dzieki!
Re: Hamulce do DH.. Avid, Shimano, Funn, inne?
Ze warto to wiem, znajomy ma i chwali, ale nigdzie taniej nie ma 
A co z Avid i Funn?

A co z Avid i Funn?
-
- Kontakt:
Ja sam jezdziłem na Hayes Nine . Waze 75 kg i rower z 16 +/-
Kupilem Code R i jest miazga
Naprawde polecam swietne hamulce
Sily im niebrak
i maja genialna klamke
I ja w polsce dorwalem na przod + tył za 950 zł z tarczami 203mm + adaptery
wiec ja ci polecam 2x code r
Kupilem Code R i jest miazga
Naprawde polecam swietne hamulce

Sily im niebrak

i maja genialna klamke
I ja w polsce dorwalem na przod + tył za 950 zł z tarczami 203mm + adaptery
wiec ja ci polecam 2x code r
A jesli klamka nie jest obustronna?
Znalazlem Hope Tech V2 CUSTOM TEAM green na ebay, bede sie staral dorwac obie sztuki, jak myslicie ile sa warta max zeby nie przeplacic?
Znalazlem Hope Tech V2 CUSTOM TEAM green na ebay, bede sie staral dorwac obie sztuki, jak myslicie ile sa warta max zeby nie przeplacic?
Na tej aukcji byl tylny, ale byla tez druga z przednim... ale obie juz zostaly zakonczone :/
A co powiecie o MAGURA GUSTAV M 10th ANNI? Nie mialem z nimi nigdy doczynienia, ale legenda Gustava M jest mocna, warto za ~900zl?
A co powiecie o MAGURA GUSTAV M 10th ANNI? Nie mialem z nimi nigdy doczynienia, ale legenda Gustava M jest mocna, warto za ~900zl?
Wracajac do Gustava M, warto za 900zl?
Hamulce sa z 2005r. tarcze 210mm i 180mm, mial ktos z nimi stycznosc, warto placic tyle za 6 letnie heble?
Da sie w nich przelozyc klamki (moze glupie pytanie, ale wole sie upewnic)?
Hamulce sa z 2005r. tarcze 210mm i 180mm, mial ktos z nimi stycznosc, warto placic tyle za 6 letnie heble?
Da sie w nich przelozyc klamki (moze glupie pytanie, ale wole sie upewnic)?
Ostatecznie dorwalem w swoje rece pare Avid Code 2009 lub 2010 z tarczami 203mm.
Na pierwszy rzut oka po wyjeciu z paczki.. zaniedbane, brudne i chodza dosyc ciezko, to moje pierwsze hydrauliki, wiec pewnie czeka mnie troche zabawy z nimi, odpowietrzenie itd... challenge accepted! Mam nadzieje ze jak wszystko ogarne bede z nich bardzo zadowolony
Szybkie pytanie - klocki wygladaja na srednio zuzyte, warto kupic nowki superstara kevlarowe, czy najpierw zabic te i dopiero wymienic? Chodza ciezko bo sa zapowietrzone, trzeba wymienic olej?
Na pierwszy rzut oka po wyjeciu z paczki.. zaniedbane, brudne i chodza dosyc ciezko, to moje pierwsze hydrauliki, wiec pewnie czeka mnie troche zabawy z nimi, odpowietrzenie itd... challenge accepted! Mam nadzieje ze jak wszystko ogarne bede z nich bardzo zadowolony

Szybkie pytanie - klocki wygladaja na srednio zuzyte, warto kupic nowki superstara kevlarowe, czy najpierw zabic te i dopiero wymienic? Chodza ciezko bo sa zapowietrzone, trzeba wymienic olej?
Akurat klamki wygladaja w miare ok, spytam kogos w serwisie wracajac do domu co o tym sadzi.
Tak kupilem w UK, od kolesia ze Szkocji.
Ty tez jestes teraz w Ldn jesli mozna wiedziec?
Tak kupilem w UK, od kolesia ze Szkocji.
Ty tez jestes teraz w Ldn jesli mozna wiedziec?
Mozliwe, "ten typ tak ma" ;]