Rower dla początkującego

Lurtz
Kontakt:

Rower dla początkującego

Post autor: Lurtz »

Witam!

Dopiero zaczynam przygodę z rowerami typu Downhill i tu nastaje problem jaki rower wybrać? Ze względu na ograniczone środki finansowe moją uwagę przyciągnął rower Giant Brass 3 2011 i teraz kieruje pytanie czy ten rower się nada na początek do downhillu? Nie myślę nie wiadomo o czym, jednak jakby to powiedzieć główną moja inspiracją jest ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=XZYgTPFeJnk tutaj panowie mają zapewne zdecydowanie droższe rowery, ale czy Brass nadał by się do czegoś takiego? Początkujące skoki w lesie itp? jak pisze jestem nowicjuszem w tych tematach. Drugim rowerem o jakim myślę jest Kross Sign DS wiele ludzi o nim pisze, przystępna cena i może ten rower byłby lepszy? ew. po kupnie od razu zakupić jakiś nowy element do roweru gdyż ten tańszy jest o jakieś 700zł? Myślałem jeszcze o Signie DS 2 podobno lepszy jednak tego nigdzie nie mogę znaleźć..? Może proponujecie jeszcze zupełnie coś innego, jakiś inny rower w tym przedziale cenowym?

Z góry dziękuje za pomoc
Olii
Kontakt:

Post autor: Olii »

Jaki fundusz?
Gość ma teraz urlop chyba ale sa nowki sztuki z gwara rockriderow fr6 na allegro za 2k co sie wedlug mnie mega oplaca.
Kendziior11
Kontakt:

Re: Rower dla początkującego

Post autor: Kendziior11 »

NIe opłaca sie kupywac nowego rowera...(Jak dlamnie)
NIe lepiej kupic cos takiego ?

http://allegro.pl/fr-dh-ns-e13-avid-mar ... 24103.html

I napewno jest duuuzo lepszy niz taki sign.
Szukaj Uzywek
Olii
Kontakt:

Post autor: Olii »

No tak przecież jak się zepsuje używany to mu za darmo naprawią, do tego przecież można nie wtopić kupując używany rower.
Lurtz
Kontakt:

Czyli co w koncu? Nadal nie dostalem odpowiedzi jesli chodzi o Gianta gdyz ten rower mi sie spodobal jednak nie wiem czy sie nada-tak jak pisalem... Jeszcze rozpatrywalem opcje Sign DSa wiele osob o nim mowi, wszystko opisalem w pierwszym poscie. Fundusz najlepiej mniej wiecej taki jak cena tych rowerow.
Lukasz12
Kontakt:

Post autor: Lukasz12 »

ja zaczynałem na takim Giancie , tylko że z 2010, model 2. na same początki dobry rowerek, z czasem zaczniesz wymieniać części na lepsze i nie będzie problemu :wink:
Jarell20
Kontakt:

Post autor: Jarell20 »

moi kumple mają brassa i DS2 i moge powiedzieć ze oba rowery całkiem dobrze sie sprawuja ale brass jest chyba wytrzymaszy 8-)
http://patrykfr.pinkbike.com/

https://www.instagram.com/kolek_czc?igsh=ZW84MnIyYmpvZmE0
mavashi
Kontakt:

Post autor: mavashi »

Brass chyba ma o wiele gorsze wyposażenie, za to DS'a 2 już chyba ciężko gdziekolwiek wyhaczyć. Jakieś ostatnie sztuki chodziły po 1400zł na allegro w zeszłym roku. Teraz to co najwyżej używanego dostaniesz. Zwykłego DS'a mam obecnie. Jak dla mnie bardzo dobry na sam początek do ogarnięcia w FR. Z biegiem czasu trzeba trochę rzeczy w nim wymienić, u mnie poszły już opony (tamte w ogóle nie trzymały na wilgotnej ziemi). Mam w planach hamulce na jakieś tarcze Shimano albo Juicy (te na pewno FR nie ogarną). No i amortyzator jest jaki jest ale póki działa niech siedzi w rowerze, jak się zepsuje wymienie na coś porządnego. :) DS jak dla mnie najlepszy w swojej cenie.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Co do Gianta, na pewno na początek ogarnie, jednak szybko zobaczysz, że potrzebujesz lepszego sprzętu, co za tym idzie nowe wydatki... Cena wyższa niż DS, a osprzęt słabszy. Generalnie odpuściłbym sobie Giant'a.

Co do samego DS, podobna opcja jak w Brass'sie, szybko zobaczysz, że potrzebujesz trochę lepszych części konkretnie pod FR/DH, tak wiec też wydatki, ale jak mówiłeś rower jest tańszy o 7 stówek, więc jakieś pieniążki zawsze masz, np na nowy wideł. Chociaż i tak myślę, że Launch sprawowałby się lepiej niż ten DIRT co siedzi w Brass'ie.

Teraz DS 2, generalnie na początek tylko amor do wymiany, bo Space mimo, że fajnie wygląda i całkiem spoko pracuje, to do lasu na jakieś bardziej nierówne trasy się nie nadaje, po prostu nie jest do tego stworzony, ale oczywiście można na nim śmigać przez jakiś czas do pewnego postępu umiejętności ;) Zobacz sobie mój link w podpisie, ja wychaczyłem nowego DS'a 2 za 1399zł, trochę już w niego włożyłem, ale śmiga się całkiem przyjemnie :)

Jeśli chodzi i używki... myślę, że śmiało możesz się rozglądać, jednak polecałbym poczekać do końca sezonu, wtedy będzie wysyp ofert i może wychaczysz coś dla siebie i dozbierasz do tego momentu parę
stówek, jest opcja, że kupisz rower o klasę wyższy w dobrym stanie w tej samej kwocie, co te nowe.
Olii pisze:No tak przecież jak się zepsuje używany to mu za darmo naprawią, do tego przecież można nie wtopić kupując używany rower.
Generalnie co ma się tu niby zepsuć? Surge raczej się nie podda. Generalnie fajny rower w dobrej cenie.
Lurtz
Kontakt:

Czyli co teraz? Najchetniej rowerem pojezdzilbym jeszcze w te wakacje a Ds 2 nigdzie nie mozna dostac przez co zostaje jedynka i pare stow w kieszeni bo skoro mowicie ze slabszy i drozszy to pozostaje mi Sign DS? Jak sadzicie? Co do uzywek to boje sie troche kupowac gdyz nie jestem obeznanany w temacie, nie wiem co dobre.. Gdybym bral tego Signa to co warto wymienic na poczatek? Myslalem o hamulcach na tarczowki a pozniej moze jakis amor?
CAPEF
Kontakt:

Post autor: CAPEF »

http://allegro.pl/okazja-kross-sign-pan ... 48484.html najlepiej weź tego. zmieniasz amor i bedzie całkiem przyzwoity rower :)
Sert93
Kontakt:

CAPEF pisze:http://allegro.pl/okazja-kross-sign-pan ... 48484.html najlepiej weź tego. zmieniasz amor i bedzie całkiem przyzwoity rower :)
Ta na ramie jeszcze słabszej niż DS, ludzie ogarnijcie w końcu, z tymi Panicami... ramę za pół roku będzie musiał zmieniać...
Michal9999
Kontakt:

Post autor: Michal9999 »

Już wiem skąd się wzięła nazwa ;)
Panic = Panika :lol:
Kross Level A8 + RS Tora 318SA
http://ujeb.se/wFhyoQgkNANT
mavashi
Kontakt:

Bierz DS'a :wink: No tak jak wcześniej już pisałem do wymiany: hamulce, amor, opony. Potem według upodobań może jakiś 1 blat i napinacz ale mi na dwóch się dobrze jeździ jak narazie. :wink: No i chyba tyle wystarczy wymienić, żeby mieć porządny rower dla początkującego. :D
Lurtz
Kontakt:

Myślałem też nad zmianą kanapy, wiele osób wypowiada się że za duża/ ciężka itp. jak usiąde sprawdze, warto ją wymieniać, rzeczywiście taka zła? Aha i jeszcze jedna ważna rzecz, jaka rama przy wzroście ok.180cm 15" czy 17"? Pozostaje jeszcze kwestia ochraniaczy warto brać całego "żółwia" czy pojedyncze ochraniacze na ręce i na nogi? Jeśli tak to macie może jakieś godne polecenia? Jeśli chodzi o kask to myślałem o czymś takim http://ww2.bikekatalog.pl/2011//ubiory/ ... ckflip.RL/ co sądzicie?
Sert93
Kontakt:

Lurtz pisze:warto ją wymieniać, rzeczywiście taka zła?
To siodło samo w sobie nie jest złe, całkiem wygodne, tyle, że wielkie i ciężkie no i psuje wygląd roweru, co glownie skłoniło mnie do jego wymiany.

Obrazek
Lurtz pisze:Aha i jeszcze jedna ważna rzecz, jaka rama przy wzroście ok.180cm 15" czy 17"?
Przy takim samym wzroście mam 17" i jeździ mi się dobrze, według mnie przy naszym wzroście 15" to taka bardziej na dirt/street :)
Lurtz pisze:Pozostaje jeszcze kwestia ochraniaczy warto brać całego "żółwia" czy pojedyncze ochraniacze na ręce i na nogi?
Na początek ogarnij kask i ochraniacze na kolano/piszczel, potem wraz z rozwojem umiejętności i trudniejszymi sekcjami sam zauważysz, że przydałoby się coś co chroniło by również korpus, czyt. zbroja.
Lurtz
Kontakt:

Masz do polecenia jakieś ochraniacze? co do kasku link podałem w poprzednim poście, co sądzicie?
mavashi
Kontakt:

Kask dobry, czemu miałby być zły? :D No kanapa faktycznie psuje wygląd roweru ale dupa od niej nie boli. :D Ja mam rozmiar 15" i też 180cm wzrostu. Podobno czym mniejsza rama tym łatwiej nią manewrować. :wink:
Lurtz
Kontakt:

No to sam już nie wiem jaki rozmiar? :D Aaa i co z tymi ochraniaczami, macie jakieś godne polecenia? :D
ODPOWIEDZ