[piasta] Novatec D142

pimpekfr
Kontakt:

[piasta] Novatec D142

Post autor: pimpekfr »

Witam mam pewien problem a mianowicie posiadam taka piaste http://e-bmx.pl/opis/591596/novatec-d14 ... ynowe.html chce aby głośniej "tykała" i planuje zrobić to metodą z kółeczkiem od kluczy i chciałbym się dowiedzieć czy robił już ktos to z tą piastą ?? I czy to będzie działać ??
Wilkuxx
Kontakt:

Post autor: Wilkuxx »

Ja zrobilem sobie ten patent pare dni temu. Faktycznie, duzo glosniej cyka. Bawilem sie z tym troche czasu, nie powiem. Jak juz znalazlem to koleczko o takiej samej srednicy co oryginalne, to najpierw musialem je przyciac kombinerkami (wiesz chyba o co chodzi, koleczko od kluczy to taki drucik spleciony w dwa okregi, jednego z nich trzeba sie pozbyc), nastepnie porzadnie spilowac i wpakowac w ten bebenek. To koleczko nie moze siedziec ciasno, powinno miec troche miejsca i postaraj sie go nie pokrzywic, bo potem piasta bedzie Ci sie tak jakby "przycinac". Przy zakladaniu uwazaj tez by tego koleczka za bardzo nie rozciagnac, bo ono w przeciwienstwie do oryginalki nie odegnie Ci sie z powrotem.
pimpekfr
Kontakt:

Re: [piasta] Novatec D142

A robiłeś to w tej piaście co ja mam czy jakiejś innej :)?
Wilkuxx
Kontakt:

Post autor: Wilkuxx »

W innej, w Novatecu NT-D042SB, ale nie widze przeszkod bys nie mogl zastosowac tego patentu w Twojej piascie.
pimpekfr
Kontakt:

a czy kto˙s więcej może mi cos powiedzieć o tej metodzie i czy rozbierał ktoś kiedys taka piaste jak ta w linku (post 1) :)
CiabekP1
Kontakt:

Post autor: CiabekP1 »

tej piasty tak nie zrobisz jak d042 czy od dartmoora freeforce , ja miałem x-forca od darta to samo co d142 i tutaj masz tylko 2 łożyska , i w środku jest zupełnie inaczej niż w tych 4 łożyskowych piastach. tutaj masz wszystko w korpusie bębenka i jest ciężko cokolwiek z tym zrobić. http://allegro.pl/piasta-tyl-novatec-nt ... 18229.html za to w tej możesz takie bajery robić już , ale wystarczy ze wyciągniesz smar i dasz parę kropelek oleju i będzie głośna.
Freeride !!!
ODPOWIEDZ