Połamane górne jedynki

Dałnhiller
Kontakt:

Połamane górne jedynki

Post autor: Dałnhiller »

Siema dziś jadąc na rowerze przy sporej prędkosci spadła mi noga z pedała i uderzyłem zębami o asfalt łamiąc dwa z nich tzn górne jedynki.Czy koszty leczenia będą duże,czy leczenie będzie bolało i czy będzie jakaś zmiana w wyglądzie?

pozdro

CAPEF
Kontakt:

Re: Połamane górne jedynki

Post autor: CAPEF »

Łoohohohoho. Współczuję! :? Wstawią ci nowe zęby i powinno być tak jak było. Kosztować to pewnie będzie trochę ;/
dzemi15
Kontakt:

Post autor: dzemi15 »

Współczuje. Zęby Ci wypadły czy tylko się ukruszyły? O cene leczenia musisz spytać dentystę, a zmiana w wyglądzię na pewno będzię, w końcu będziesz miał całe zęby;).
[S]Kask 661 strike r.M http://tnij.com/RwJFU
BH+fox van r +box race 08 http://tnij.com/nOdoF
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

zagadaj do "piotrexa" - on ma teraz "Bielsko-Biały" uśmiech:P
www.feel-free.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

zalezy jak dobrego detyste chcesz ale lepiej doplacic. tak czy siak tanio nie bedzie. mnie ostatnia gleba nauczyla ze trzeba miec dobre ubezpieczenie 24/7
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

co do jedynek to ja mam problem "stomatologiczny". jak bylem maly to gdzies sie przewrocilem i pekla mi jedna jedynka u samej gory, wszystko mi sie zastalo, pozniej pare lat temu na jakiejs 19nastce pobilem sie z jakims gosciem i poszla mi druga jedynka, podobnym miejscu (troche nizej) peknieta) i rowniez po 2tygodniach mi sie zastalo wszystko, i zeby od 4 lat smigaja do teraz :P
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

No to stary szykuj kasiorę ;)
Dziewczyna w zimę się niefartownie przewróciła i zapłaciła 400 złoty też za 'doklejenie' połowy jedyneczki :D
Cena wysoka dlatego , że prywatnie było robione. Ale nic nie widać , że kiedyś coś było ułamane czy pęknięte ;)
TheSebaFr
Kontakt:

Post autor: TheSebaFr »

W czerwcu wywaliłem dolne jedynki. Tego samego dna zostało mi to naprawione, zapłaciłem jedynie za znieczulenie. Wprawianie zębów nie musi być kosztowne :)
PiterForce5
Kontakt:

Post autor: PiterForce5 »

Dałnhiller Czytając twój post mam takie wrażenie że napisałeś go tylko po to aby pochwalić się swoim "wyczynem". Ale to takie wrażenie tylko, nie obraź się. ;)
DBKdziobak
Kontakt:

Post autor: DBKdziobak »

Jedynki to żaden problem:D Ja sam nie mam z przodu żadnego swojego zęba tylko korony. Masz dwie opcje:
1)sztyft wkręcany w stary korzeń zęba na nim mocowana jest proteza z porcelany koszt ok 400-500zeta
2)implant wkręcany bezpośrednio w kość szczęki dużo bardziej bolesny zabieg ale za to z dożywotnia gwarancja! koszt ok 1200zeta.
Niezależnie którą opcje wybierzesz na początku będziesz miał ,,dzikie'' uczucie drewna zamiast zębów ale po jakimś czasie się przyzwyczaisz:) Co do zmiany w wyglądzie jak najbardziej na plus! Miałem szparę miedzy jedynkami a do tego były troszkę krzywe teraz przerwy nie ma i są proste a implant wygląda jak naturalny ząb.
Dałnhiller
Kontakt:

Tzn u mnie jest tak że jednego zęba mam połowę a drugiego 3/4.Z tego co wiem to albo koronka albo rekonstrukcja wchodzi w gre.Może ktos z was miał z czymś takim do czynienia?

FKTuner
Kontakt:

Post autor: FKTuner »

Implant 1200zł ciekawe bardzo! Zimą kręciłem backflipa na nartach i nie ogarnąłem, wyrżnąłem brodą w śnieg, z początku spuchnięta z przodu, później ból jak h** w nocy. Zrób prześwietlenie, to około 200-250zł. Ja o tym nie pomyślałem, mój dentysta też nie, bardzo się żeśmy zdziwili na prześwietleniu po pół roku przy okazji okazało się, że moja "6" lewy dół została ścięta od korzeni, w szczęce widać ślady zrośniętego złamania a wszystko co trzymało ząb zanikło. Wyrwanie w prywatnej klinice, jedna z najlepszych w Polsce 200zł, czekam aż wszystko się ułoży 3,4 miesiące i czeka mnie wydatek rzędu 5, 6 tysięcy na implant. Cena 1200zł jest wyssana z palca.

To ku przestrodze, jedynke też kiedyś ułamałem bo się bawiłem kierownicą i nie zauważyłem stołu, koło 600zł za naprawe w klinice, za darmo na NFZ ale za jakość usługi możesz zapłacić za parę lat :)

Zacznij od prześwietlenia.
http://www.pinkbike.com/photo/4486510/
OwczarFR
Kontakt:

Post autor: OwczarFR »

Ja za doklejenie polowy jedynki ktora stracilem zaplacilem 300zl. Wyglada to tak samo jak normalny zab tylko jest troche innej barwy ;)
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

Kolega po mojej 18 stracił dokładnie tak jak Ty, w jednej jedynce 1/2 zęba, w drugiej 3/4, dwa dni później miał już doklejone brakujące części zębów.

Co do wyglądu, to tylko ludzie, którzy widzieli go z połamanymi jedynkami są w stanie zauważyć nieznaczną różnicę.

Z tego co pamiętam, to wcale drogo za to nie płacił...
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Temat raczej na forum dentystyczne ... przenoszę do offtopu.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Jesli nie zostal naruszony korzen to mozna "dokleic" no i zalezy czy duzo zostalo tego zeba. W razie czego zawsze mozna zalozyc korone. Najpierw kanalowka (dla niektorych bolesna :D) pozniej wkreca sie i wkleja sruby i na to przychodzi korona. Ja mam na 6tce korone i od zewnetrzej strony szczeki jest porcelanowa (kolor zebow) a w srodku jest metalowa. To tansza wersja i kosztuje kolo 200zl. A jak nie ma do czego przytwierdzic to zostaje tylko implant. Sruba prosto w dzioslo i sztuczny zebol. To juz impreza grubo powyzej 1000zl
http://spinacz86.pinkbike.com/
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

mialem najpierw wypadek samochodowy,a potem doprawilem uderzajac lekko w kierownice roweru i stracilem 3/4 jedynki.za porcelanowa korone,ze wszystkim (znieczulenia,odciski,etc) zaplacilem niecale 900pln.Prywatnie oczywiscie,w tempie ekspresowym-widywalem sie z dentysta przynajmniej raz na dwa dni przez tydzien.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Dałnhiller
Kontakt:

Blady214 a on miał te brakujące kawałki zębow do przyklejenia? U mnie rozeszło sie w drobny pył.

Berti_BB
Kontakt:

Post autor: Berti_BB »

Jakieś chore ceny podajecie. Ja swego czasu ułamałem jedynkę do połowy to mi dokleili (ale nie moją kawałki bo i tak ich nie miałem) wygląda to tak że ma się taką masa w takim odcisku z tworzywa na 24godziny na drugi dzień ściągają formują polerują i malują. Różnica w wyglądzie żadna. Ale jest też haczyk po roku znów mi się ułamała tzn to co mi dokleili ale to z mojej winy. To wybrałem sie do tego samego dentysty ale robił mi inny. To mi wywiercił otwór i drucik dał i zalała na nowo do dziś mam czyli 3 lata. Cena za pierwszy raz 150zł za drugi chyba 180zł oczywiście prywatnie. Więc myślę że jak ma coś jeszcze swojego i pójdziesz prywatnie do dobrego specjalisty to nie wydasz fortuny a bedzie możliwe że nawet ladniej niż przed. Pzdr
...
ODPOWIEDZ