Połamane górne jedynki
-
- Kontakt:
Połamane górne jedynki
Siema dziś jadąc na rowerze przy sporej prędkosci spadła mi noga z pedała i uderzyłem zębami o asfalt łamiąc dwa z nich tzn górne jedynki.Czy koszty leczenia będą duże,czy leczenie będzie bolało i czy będzie jakaś zmiana w wyglądzie?
pozdro
pozdro
Re: Połamane górne jedynki
Łoohohohoho. Współczuję!
Wstawią ci nowe zęby i powinno być tak jak było. Kosztować to pewnie będzie trochę ;/

-
- Kontakt:
co do jedynek to ja mam problem "stomatologiczny". jak bylem maly to gdzies sie przewrocilem i pekla mi jedna jedynka u samej gory, wszystko mi sie zastalo, pozniej pare lat temu na jakiejs 19nastce pobilem sie z jakims gosciem i poszla mi druga jedynka, podobnym miejscu (troche nizej) peknieta) i rowniez po 2tygodniach mi sie zastalo wszystko, i zeby od 4 lat smigaja do teraz :P
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
W czerwcu wywaliłem dolne jedynki. Tego samego dna zostało mi to naprawione, zapłaciłem jedynie za znieczulenie. Wprawianie zębów nie musi być kosztowne 

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jedynki to żaden problem:D Ja sam nie mam z przodu żadnego swojego zęba tylko korony. Masz dwie opcje:
1)sztyft wkręcany w stary korzeń zęba na nim mocowana jest proteza z porcelany koszt ok 400-500zeta
2)implant wkręcany bezpośrednio w kość szczęki dużo bardziej bolesny zabieg ale za to z dożywotnia gwarancja! koszt ok 1200zeta.
Niezależnie którą opcje wybierzesz na początku będziesz miał ,,dzikie'' uczucie drewna zamiast zębów ale po jakimś czasie się przyzwyczaisz:) Co do zmiany w wyglądzie jak najbardziej na plus! Miałem szparę miedzy jedynkami a do tego były troszkę krzywe teraz przerwy nie ma i są proste a implant wygląda jak naturalny ząb.
1)sztyft wkręcany w stary korzeń zęba na nim mocowana jest proteza z porcelany koszt ok 400-500zeta
2)implant wkręcany bezpośrednio w kość szczęki dużo bardziej bolesny zabieg ale za to z dożywotnia gwarancja! koszt ok 1200zeta.
Niezależnie którą opcje wybierzesz na początku będziesz miał ,,dzikie'' uczucie drewna zamiast zębów ale po jakimś czasie się przyzwyczaisz:) Co do zmiany w wyglądzie jak najbardziej na plus! Miałem szparę miedzy jedynkami a do tego były troszkę krzywe teraz przerwy nie ma i są proste a implant wygląda jak naturalny ząb.
-
- Kontakt:
Tzn u mnie jest tak że jednego zęba mam połowę a drugiego 3/4.Z tego co wiem to albo koronka albo rekonstrukcja wchodzi w gre.Może ktos z was miał z czymś takim do czynienia?
Implant 1200zł ciekawe bardzo! Zimą kręciłem backflipa na nartach i nie ogarnąłem, wyrżnąłem brodą w śnieg, z początku spuchnięta z przodu, później ból jak h** w nocy. Zrób prześwietlenie, to około 200-250zł. Ja o tym nie pomyślałem, mój dentysta też nie, bardzo się żeśmy zdziwili na prześwietleniu po pół roku przy okazji okazało się, że moja "6" lewy dół została ścięta od korzeni, w szczęce widać ślady zrośniętego złamania a wszystko co trzymało ząb zanikło. Wyrwanie w prywatnej klinice, jedna z najlepszych w Polsce 200zł, czekam aż wszystko się ułoży 3,4 miesiące i czeka mnie wydatek rzędu 5, 6 tysięcy na implant. Cena 1200zł jest wyssana z palca.
To ku przestrodze, jedynke też kiedyś ułamałem bo się bawiłem kierownicą i nie zauważyłem stołu, koło 600zł za naprawe w klinice, za darmo na NFZ ale za jakość usługi możesz zapłacić za parę lat
Zacznij od prześwietlenia.
To ku przestrodze, jedynke też kiedyś ułamałem bo się bawiłem kierownicą i nie zauważyłem stołu, koło 600zł za naprawe w klinice, za darmo na NFZ ale za jakość usługi możesz zapłacić za parę lat

Zacznij od prześwietlenia.
http://www.pinkbike.com/photo/4486510/
Kolega po mojej 18 stracił dokładnie tak jak Ty, w jednej jedynce 1/2 zęba, w drugiej 3/4, dwa dni później miał już doklejone brakujące części zębów.
Co do wyglądu, to tylko ludzie, którzy widzieli go z połamanymi jedynkami są w stanie zauważyć nieznaczną różnicę.
Z tego co pamiętam, to wcale drogo za to nie płacił...
Co do wyglądu, to tylko ludzie, którzy widzieli go z połamanymi jedynkami są w stanie zauważyć nieznaczną różnicę.
Z tego co pamiętam, to wcale drogo za to nie płacił...
Jesli nie zostal naruszony korzen to mozna "dokleic" no i zalezy czy duzo zostalo tego zeba. W razie czego zawsze mozna zalozyc korone. Najpierw kanalowka (dla niektorych bolesna
) pozniej wkreca sie i wkleja sruby i na to przychodzi korona. Ja mam na 6tce korone i od zewnetrzej strony szczeki jest porcelanowa (kolor zebow) a w srodku jest metalowa. To tansza wersja i kosztuje kolo 200zl. A jak nie ma do czego przytwierdzic to zostaje tylko implant. Sruba prosto w dzioslo i sztuczny zebol. To juz impreza grubo powyzej 1000zl

http://spinacz86.pinkbike.com/
mialem najpierw wypadek samochodowy,a potem doprawilem uderzajac lekko w kierownice roweru i stracilem 3/4 jedynki.za porcelanowa korone,ze wszystkim (znieczulenia,odciski,etc) zaplacilem niecale 900pln.Prywatnie oczywiscie,w tempie ekspresowym-widywalem sie z dentysta przynajmniej raz na dwa dni przez tydzien.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
-
- Kontakt:
Blady214 a on miał te brakujące kawałki zębow do przyklejenia? U mnie rozeszło sie w drobny pył.
Jakieś chore ceny podajecie. Ja swego czasu ułamałem jedynkę do połowy to mi dokleili (ale nie moją kawałki bo i tak ich nie miałem) wygląda to tak że ma się taką masa w takim odcisku z tworzywa na 24godziny na drugi dzień ściągają formują polerują i malują. Różnica w wyglądzie żadna. Ale jest też haczyk po roku znów mi się ułamała tzn to co mi dokleili ale to z mojej winy. To wybrałem sie do tego samego dentysty ale robił mi inny. To mi wywiercił otwór i drucik dał i zalała na nowo do dziś mam czyli 3 lata. Cena za pierwszy raz 150zł za drugi chyba 180zł oczywiście prywatnie. Więc myślę że jak ma coś jeszcze swojego i pójdziesz prywatnie do dobrego specjalisty to nie wydasz fortuny a bedzie możliwe że nawet ladniej niż przed. Pzdr
...