Rama na zamówienie

Thorn_
Kontakt:

Rama na zamówienie

Post autor: Thorn_ »

Witam. Orientuje się ktoś może czy w Polsce są jakieś zakłady zdolne wyprodukować ramę na zamówienie? Nie wliczając mielca rzecz jasna.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Orłowski.
zero100
Kontakt:

Re: Rama na zamówienie

Post autor: zero100 »

to ma być z alu czy z czegoś ciekawszego?
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

zalezy jaka rame,z uzyciem jakich materialow i technologii.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Thorn_
Kontakt:

Hmm. Orłowskiego coś nie mogę znaleźć. Ale poszukam, dzięki.

Co do ramy, rama do dh. Technologia spawane aluminium met. TIG. Stop aluminium pa47 (7020) albo podobne, te o zwiększonej wytrzymałości, seria 6000 lub 7000. pa47 dlatego bo dużo gięć w projekcie nie ma + obróbka części elementów, m.in. otwory roztaczane pod łożyska.

Szukam zakładu który mógłby coś takiego pospawać dość równo i który miałby swój materiał (rury i blachy). Mielec na razie wykluczam bo dużo zażądali za wykonanie projektu.

Jeśli ktoś by znał jakiś zakład który spawa stalowe ramy, to też mogło by być pomocne :)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Jeśli Mielec zażądał dla Ciebie "za dużo", nie spodziewaj się rewelacji u innych..
piotrex
Kontakt:

Thorn_ pisze: dużo zażądali za wykonanie projektu.
czyli nie ma projektu,geometrii,rozkminiego zawieszenia,analizy wytrzymalosciowej?slowem chcesz zeby ktos Ci zaprojektowal i wykonal rame od zera?
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Sam kiedyś dzwoniłem do mielca z tym pytaniem to powiedzieli mi że spawaniem ram na wyłączne zamówienie nie wchodzi w grę jeśli nie zamówi się u nich przynajmniej 10 sztuk bo jest to dla nich nieopłacalne.
Back in black
xsnailx
Kontakt:

Post autor: xsnailx »

@ Thorn_ bez projektu i przeliczonego zawieszenia to raczej ameryki nie zwojujuesz - nie wiem jaki cel przyswieca tobie ale jesli ma to byc obnizka kosztow to raczej nic z tego nie bedzie
http://emes-racing.com/
http://xsnailx.pinkbike.com/
Thorn_
Kontakt:

Dzięki za zainteresowanie tematem. Wszystko mam policzone. Przełożenie zawieszenia jest. Geometria jest. Rury i profile jak na razie użyte takie jakie ma w ofercie mielec. Ekhm... jestem inżynierem (technologia maszyn) i pracuje na co dzień w cnc, mam model 3d i na podstawie tego chciałem mielcowi wysłać po prostu całą dokumentacje wykonawczą. Rysunki poszczególnych elementów z wymiarami i tolerancjami, rysunek złożeniowy... a nie parę kresek w paint'cie ;)
Myślałem że z uwagi na to, cena nie będzie przerażająco wysoka. Jednak jest. Chwilowo nie mogę zdzierżyć tych "około" trzech i pół koła. Cóż, to pierwszy projekt który chce wykonać i wiem że będzie miał masę niedociągnięć. Szkoda mi trochę tyle wydawać na bubla.
SegatiV
Kontakt:

Thorn_ wiesz, tak po cichu sobie powiedziałem że pewnie krzyknęli 3,5k...

I jako inżynier, który na co dzień pracuje przy cnc, powinieneś zdawać sobie sprawę że to kwota nie wygórowana. Zwłaszcza że masz swój projekt, i ogólnie pomysł na kształt ramy - co zwiększa koszt o szablon do spawania itd. Sama ilość spawów w rowerze wymusza też spory koszt realizacji itd.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

A co z zagranicznymi farmami ? jak Alutech czy Richi ? do nich napisz i zapytaj o koszta, z tego co pamiętam podejmowali sie spawać każde cudo.
Back in black
xjarzynx
Kontakt:

Post autor: xjarzynx »

KajakCustom http://www.kajakcustom.com/ swego czasu chciałem robić u niego HT całego z Reynoldsa. Wszystko idzie dogadać z człowiekiem, tylko terminowo może być ciężko, przynajmniej, za czasów kiedy ja siedziałem w temacie , to czas oczekiwania był dość długi. Pozdrawiam
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Jeszcze możesz do DarskideZoo napisać, zwłaszcza jeśli interesuje Cię stal.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Z Mielcem jest ryzyko, przypomnę starą historię:
http://www.choody.com/artykuly.htm,5312
piotrex
Kontakt:

Las3k_91 Ldz pisze:Jeszcze możesz do DarskideZoo napisać, zwłaszcza jeśli interesuje Cię stal.
pisal,ze interesuje go alu 7xxx
Thorn_
Kontakt:

Dzięki za pomoc. Co do stali, to i to brałem pod uwagę (jak już wcześniej napisałem to pierwszy projekt i prawdopodobnie bubel ;) )
A mielec, ten artykuł czytałem już jakiś czas temu, ale wyszedłem z założenia że jak to solidnie przygotuje (mam na myśli rysunki wykonawcze i złożeniowy) to raczej nie dojdzie do tego typu historii. U Rychtarskiego byłem porozmawiać, o mielcu i innych rzeczach i... cóż, oczy mi się otworzyły na pewne sprawy. Spróbuję się skontaktować z pozostałymi zakładami. Pożyjemy, zobaczymy ;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Thorn_ pisze:Co do stali, to i to brałem pod uwagę (jak już wcześniej napisałem to pierwszy projekt i prawdopodobnie bubel ;) )
No i to by było najbezpieczniejsze wyjście.
SegatiV
Kontakt:

Stal - bezpieczna i można już dużo taniej materiał i spawanie ogarnąć, na chama pierwsze proto można migiem spawnąć, sprawdzić co i jak, kątówką robić "poprawki" robić. A na końcu wydać 4k na gotową ramę z alu.
ODPOWIEDZ