Siema!
Na wstępie piszę, że nie miałem do czynienia z damperami i jest to mój pierwszy w mojej pierwszej ramie amortyzowanej.
Otóż gdy dostałem ramę z Marzem Roco Air R z 2009 roku wydawał on siorbający dźwięk na całej długości skoku. Myślałem, że jest to okej, w końcu to marzok

. Zaciekawiony tym poprzeglądałem parę filmików i tematów na temat zapowietrzonych damperów. Niby też siorbają, ale "wyłącza się" w nich również tłumienie. W moim przypadku tak nie było... Pewnego dnia obczaiłem, że na zbiorniczku wyrównawczym również jest nakrętka która z pewnym trudem odkręciłem. Znalazłem tam wentyl. Bez dłuższego namysłu podczepiłem pompkę, wyczytałem właściwe ilości ciśnienia na zbiorniczku i się zdziwiłem. W komorze anty dobiciowej było tylko 50 PSI. Na zbiorniczku było napisane 170-210 PSI. Dobiłem ciśnienia do mniej więcej 185 PSI, spuściłem powietrze z głównej komory i sprawdziłem czy dobija. Z powrotem napompowałem komorę główną do właściwego dla mnie ciśnienia i sprawdziłem jak to chodzi.
Amorek zyskał na pracy, nie gubi się jak wcześniej na szybko następujących po sobie nierównościach i pracuje o wiele płynniej.
Niby wszystko okej ale chcę się upewnić czy wszystko co zrobiłem jest okej i czy dźwięk który damper wydaje teraz jest normalny.
Dzięki!
Link do filmiku :
http://www.vimeo.com/28173759