Witam wszystkich serdecznie.
Posidam taką chińską korbę Cyclone Precision AL7-3418 SQS ( http://www.cpi-cn.com/cpi/pages1/AL7-Series.htm ) założoną od nowości na rower. Jakiś czas temu spostrzegłem, że wszystkie koła zębate mają bicie ok. 4mm. Wygląda to mniej więcej tak, jak gdyby nie były osadzone idealnie w płaszczyźnie prostopadłej do osi obrotu suportu. Chciałbym zaznaczyć, iż przez dość długi czas myślałem, iż jest to wina pokiereszowanego suportu, jednak jego wymiana nic nie zmieniła w tej sprawie.
Niestety korba (choć zdawać by się mogło bardzo starannie wykonana) jest nie rozbieralna - tzn koła zębate przymocowane są na stałe.
I tutaj moje pytanie... co z tym zrobić? :/ W każdym obrocie łańcuch trze dalikatnie o przednią przerzutkę. Jest to denerwujące i uciążliwe, w dodatku powoduje wycieranie ogniw łańcucha i elementu przerzutki.
Z góry dziękuję za pomoc!
[Korba] Krzywy Cyclone Precision AL7
-
- Kontakt:
Re: [Korba] Krzywy Cyclone Precision AL7
No tak.
Sam mam Author-a a-gang-a 5mm i seryjnie jest srs pff na kwadrat, jeżdżę pół roku na CIĘŻKICH trasach i oprócz spadnięcia z 2 na 1 nie mam nic skrzywione. możliwe że nastąpiło zmęczenie materiału i nity się porozciągały przez co zębaty są nierównomiernie rozmieszczone.
Jak na moje to istnieją dwie opcje.
1. szeroki gruby śrubokręt i delikatnie prostować zapierając narzędzie o drugą zębate.
2. kupić nowe.
Sam mam Author-a a-gang-a 5mm i seryjnie jest srs pff na kwadrat, jeżdżę pół roku na CIĘŻKICH trasach i oprócz spadnięcia z 2 na 1 nie mam nic skrzywione. możliwe że nastąpiło zmęczenie materiału i nity się porozciągały przez co zębaty są nierównomiernie rozmieszczone.
Jak na moje to istnieją dwie opcje.
1. szeroki gruby śrubokręt i delikatnie prostować zapierając narzędzie o drugą zębate.
2. kupić nowe.