[Tarcza] Odtłuszczanie

royal'ek
Kontakt:

[Tarcza] Odtłuszczanie

Post autor: royal'ek »

Siemano. Mam problem dosyć znany wśród rowerzystów otóż zabrudziła mi się tarcza olejem. Sam problem nie byłby taki trudny gdyby nie to, że próbowałem prawie wszystkiego ( wypalanie klocków, gotowanie tarczy, płyn do tarcz ). Czytałem różne poradniki na forum i żaden się nie sprawdza. Dodam że jak pojadę na ORLEN umyć rower myjką ciśnieniową i poleje ciepłą wodą tarcze to wszystko wraca do normy, hamulec bardzo dobrze łapie lecz po 2-3 minutach problem wraca i przy zaciśnięciu klamki hebel słabo łapie, a tarcza skrzypi. Co możecie doradzić ? Staram się robić to najmniejszymi kosztami ale jeśli doradzicie mi jakiś płyn czyszczący który mnie nie zawiedzie to mogę na niego wydać w miarę rozsądne pieniądze.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ale olejem czy dotem zalałeś? Bo niektóre klocki z tego co wiem chłoną olej. Mimo że zedrzesz papierem i wypalisz to tylko gdy warstwa się zetrze, pod spodem masz kolejną warstwę z olejem.
Oharo
Kontakt:

Post autor: Oharo »

Siema !
Ja przeważnie grzeje hamulce np w górach przepalam :lol:
Jeszcze jeden jest sposób "błyskawiczny" niech cie ktoś pociągnie za samochodem gdy ty będziesz trzymał klamkę lekko zaciśniętą:D (Mi pomaga) Pamiętaj żeby się zabezpieczyć zbroja itp :P

Pozdro :)
royal'ek
Kontakt:

pietryna Motorex :( Klocki metaliczne
jasiek
Kontakt:

Post autor: jasiek »

Nie wiem czy mając na myśli "gotowanie tarczy" zrobiłeś to co ja opiszę poniżej, ale podam Ci mój sposób który stosuję gdy wyleję coś niedobrego na tarcze i klocki. Robiłem tak zarówno z Hayesami Mag jak i Code'ami, klockami EBC i dawało radę.

Po pierwsze odkręcasz, tarczę i wyjmujesz okładziny z zacisku.

Bierzesz z kuchni najzwyczajniejszą patelnię, nalewasz do niej wody z kranu i dość sporo płynu do naczyń, mieszasz i wrzucasz zatłuszczoną tarczę. Gotujesz każdą stronę tarczy około 15 minut, dolewając co jakiś czas wodę (szybko paruje).
Na koniec tarcza pod bieżącą wodę, suszysz i zakładasz z powrotem do roweru.

Okładziny:
chwytasz w kombinerki i opalasz przez 1-2min nad palnikiem w kuchni. Później ścierasz nieco klocki papierem ściernym (uwaga, będą gorące!) i montujesz do roweru ;)

Jak od razu zahamujesz to może nie działać idealnie, ale chwile pojeździsz po trasie, pohamujesz i powinno być OK :)
http://www.pinkbike.com/photo/5983663/
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Najpierw zamocz w rozpuszczalniku, potem palnikiem przepal, czy to nad kuchenka gazową, czy takim ręcznym.

Obrazek
petegie
Kontakt:

Post autor: petegie »

Tarcza i klocki do piekarnika na 15minut/200stopni C.! potem lekko papierem ściernym. Najskuteczniejszy sposób.! 8-)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja najpierw myję zwykłym ludwikiem, potem nad palnik aż poczerwienieją, znowu ludwik i zakładam. Zawsze pomagało.
royal'ek
Kontakt:

Siema. Zrobiłem tak jak napisał jasiek tylko polałem klocki benzyną ekstrakcyjną przed wypaleniem jak doradził SegatiV . Wielkie dzięki to jedyny sposób jaki mi pomógł 8-)
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Po raz kolejny przedstawię mój sposób: Płyn do szyb samochodowych/spryskiwaczy + Spryskiwacz pryskasz ile sie da na klocki i tarczę i czyscisz wodą pod ciśnieniem i nie potrzeba nic rozkręcać.
Back in black
Pawel94
Kontakt:

Post autor: Pawel94 »

Gotowanie tarczy to lekka przesada, ja zwykle czyszczę acetonem a później przelecę trochę papierem ściernym i jest git, tarcza nie chłonie aż tak oleju jak klocki, olej jest tylko na powierzchni tarczy. Co do klocków wrzucić do nakrętki od słoika zalać benzyną ekstrakcyjną przeczyścić szczotką do zębów, zmienić benzynę na świeżą postawić w bezpiecznym miejscu i podpalić benzynę i zostawić aż się wypali, może nie będzie takiego efektu jak nowe klocki ale pomaga. Sposób z patelnią i tarczą wydaje mi się trochę przekombinowany ale może działa lepiej niż mój może kiedyś wypróbuję ale na razie tfu tfu :D
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58891
Moja maszina :D
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

K2 Akra lepsza niż ludwik na mocne oleje. Reszta jak koledzy - opalanie, gotowanie w płynie do mycia naczyń i szlifowanie. Płyn do spryskiwaczy czy nawet chłodnicy jak tak myślę są ok bo mają alkohol. Jak masz to wszystko i klocki warte zachodu to próbuj, nic nie tracisz. Pamiętaj tylko, że tarcza nie chłonie oleju i jak zmyjesz z powierzchni to koniec. Żebyś czasu nie tracił i nie zniszczył tarczy, pastwisz się tylko nad klockami.
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

jeśli chodzi o lekko zatłuszczone tarcze/klocki (np. palcami) to wystarczy posmarować tarcze błotem, najlepiej z piaskiem, kilka razy zahamujesz i jest lux
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
wernix
Kontakt:

Post autor: wernix »

To ja przypomnę temat z przeszłości:

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=54473

Nie testowałem bo nie miałem takiego problemu ale może pomoże.

Pzdr,

M.
ODPOWIEDZ