Tarcza w rowerze Steva Peata
Tarcza w rowerze Steva Peata
http://www.pinkbike.com/photo/7090761/
Zobaczcie na tylną tarcze w rowerze Peata, z przodu ma nowy model, a z tyłu tą koszmarnie wyglądającą tarcze, myślę, że to nie jest przypadek, pytanie brzmi dla czego?
Więcej materiału daje lepsze odprowadzanie ciepła?
Dodatkowo z przodu ma zacisk elixira a z tyłu cody, to w sumie można wyjaśnić tym ,że tylni hamulec bardziej się grzeje.
Zobaczcie na tylną tarcze w rowerze Peata, z przodu ma nowy model, a z tyłu tą koszmarnie wyglądającą tarcze, myślę, że to nie jest przypadek, pytanie brzmi dla czego?
Więcej materiału daje lepsze odprowadzanie ciepła?
Dodatkowo z przodu ma zacisk elixira a z tyłu cody, to w sumie można wyjaśnić tym ,że tylni hamulec bardziej się grzeje.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Alu by starczyło... ja zdjąłem taką grubą pastę i nie wiedziałem czym to zastąpić. Z tego gówna Inpostu wyciąłem paski i wetknąłem. Tzn niby padające pamięci w tych kartach to był standardowy problem(niby wystarczyło przetulować ale przy bga to nie w kij dmuchał... może na uczelni bym sobie to mógł zrobić) ale mam wrażenie że wydatnie te "radiatory" się przyczyniły do tego.SegatiV pisze:pietryna stalowe?Do tego tylko srebro
-
- Kontakt:
Re: Tarcza w rowerze Steva Peata
Pewnie się mylę, ale mi się wydaje, że sprawa wygląda tak:
-na długich, mocnych zjazdach nie idzie jechać bez delikatnego choćby hamowania, a hamowanie przodem na mocnych nierównościach mogłoby się skończyć źle... A więc pozostaje tylko dohamowywać lekko przez dłuższy czas, przez co hamulce będą tracić na mocy, a i taka tarcza przyjmie sporo więcej energii... Nagrzać ją będzie dużo trudniej niż normalną.
Tak wygląda moja poje... teoria
-na długich, mocnych zjazdach nie idzie jechać bez delikatnego choćby hamowania, a hamowanie przodem na mocnych nierównościach mogłoby się skończyć źle... A więc pozostaje tylko dohamowywać lekko przez dłuższy czas, przez co hamulce będą tracić na mocy, a i taka tarcza przyjmie sporo więcej energii... Nagrzać ją będzie dużo trudniej niż normalną.

Tak wygląda moja poje... teoria

http://dirt.mpora.com/news/santa-cruz-v ... arbon.html
Minnaar ma za to tarcze 220 (jak wyjdą, na pewno takie kupie)
Minnaar ma za to tarcze 220 (jak wyjdą, na pewno takie kupie)
Ja pieprze ludzie to jest specialny rower na champery. Normalnie chłopaki z SC maja mniejsza tarcze na tyle. Peat długo używał Juicy Ultimate. Nie jezdzicie w champery to nie kombinujcie z tarczami 220 na tył. Champery jest długie i wymaga w pyte hamowania. Normalne trasy nie. Tyle.

Bez sensu. Nie zwolnisz tyłem tyle ile chciałbys przodem. Po prostu profil trasy wymusza wiecej hamowania i dupka tam sie troche koryguje widocznie (ja hamowałem na oba heble ale nie ta prędkosc). Hamowanie na nierównosciach tyłem tez sie moze skonczyc zlemonster11pl pisze:-na długich, mocnych zjazdach nie idzie jechać bez delikatnego choćby hamowania, a hamowanie przodem na mocnych nierównościach mogłoby się skończyć źle... A więc pozostaje tylko dohamowywać lekko przez dłuższy czas, przez co hamulce będą tracić na mocy, a i taka tarcza przyjmie sporo więcej energii... Nagrzać ją będzie dużo trudniej niż normalną.

-
- Kontakt:
już wyszły, ale nie z rąk avida:quilong pisze:Minnaar ma za to tarcze 220 (jak wyjdą, na pewno takie kupie)
http://rowerowy.com/czesci/tarcze_hamulcowe/hayesv9
Spaced przeczytaj sobie o co chodzi w temacie, czemu ma taka tarcze? bo na pewno nie bez powodu (nie chodzi mi o 220 tylko tego "koszmara"), konkretniej, z jakiego powodu z przodu ma "nową" tarcze a z tyłu "koszmara"
Co do tarczy to skąt wiesz jak i po czym jeżdżę? Po prostu chce mieć silniejsze hamulce, nie kupując nowych, Tył często przegrzewam(wymieniłem płyn i co z tego, skoro rozgrzany hamulec hamuje gorzej), chyba lepiej kupić jakoś okazyjnie tarcze wydając nawet 150zł niż nowe hamulce (zwłaszcza, że te są dość nowe i nie chce ich wymieniać). Jakoś 50% ludzi tutaj ma rowery na puchary świata i nikt im nie mówi, że takiego nie potrzebują, a ja chce mieć mocniejsze hamulce (uzasadnione) i twierdzisz, że są mi nie potrzebne bo nie jeżdżę na trasie z mistrzostw świata
"Nie jezdzicie w champery to nie kombinujcie z tarczami 220 na tył"
Co do tarczy to skąt wiesz jak i po czym jeżdżę? Po prostu chce mieć silniejsze hamulce, nie kupując nowych, Tył często przegrzewam(wymieniłem płyn i co z tego, skoro rozgrzany hamulec hamuje gorzej), chyba lepiej kupić jakoś okazyjnie tarcze wydając nawet 150zł niż nowe hamulce (zwłaszcza, że te są dość nowe i nie chce ich wymieniać). Jakoś 50% ludzi tutaj ma rowery na puchary świata i nikt im nie mówi, że takiego nie potrzebują, a ja chce mieć mocniejsze hamulce (uzasadnione) i twierdzisz, że są mi nie potrzebne bo nie jeżdżę na trasie z mistrzostw świata
"Nie jezdzicie w champery to nie kombinujcie z tarczami 220 na tył"
Jakby sie przyjrzeć to ta tarcza z tyłu jest jakby wieksza niz na przodzie?
No i zacisk z przodu to chyba elixir, na tyle code.
Widac champery jest tak strome ze tylny hamulec gra pierwsze skrzypce
Aha no i duża tarcza to przede wszystkim lepsze odprowadzanie ciepła. Na tyle dobry hampel zatrzyma kola nawet na tarczy 160 , tylko taka tarcza spaliłaby sie raz-dwa. Róznica wagowa miedzy tarcza 180 a 203 jest znikoma, moim zdaniem raczej warto smiga 2x 203 mm.
No i zacisk z przodu to chyba elixir, na tyle code.
Widac champery jest tak strome ze tylny hamulec gra pierwsze skrzypce

Aha no i duża tarcza to przede wszystkim lepsze odprowadzanie ciepła. Na tyle dobry hampel zatrzyma kola nawet na tarczy 160 , tylko taka tarcza spaliłaby sie raz-dwa. Róznica wagowa miedzy tarcza 180 a 203 jest znikoma, moim zdaniem raczej warto smiga 2x 203 mm.
Nie zagłębiałbym sie aż tak w temat panowie, ja tu nie widze żadnej rewolucji...
Zauważcie że w rowerze są założone tarcze które dodawane były do kompletu z danymi hamulcami, elixiry mają ten nowy model a cody wychodziły właśnie z takim bliźniaczym G2CS'em który wygląda jakby był niedokończony
By the way jeżeli ten dodatek materiału ma na coś wpływać to tylko i wyłącznie na sztywność, od odprowadzania ciepła to zależy wielkość tarczy jej że tak powiem "wzór", pomijam tarcze wentylowane w stylu magury czy hopa bo to już inna bajka.
Zauważcie że w rowerze są założone tarcze które dodawane były do kompletu z danymi hamulcami, elixiry mają ten nowy model a cody wychodziły właśnie z takim bliźniaczym G2CS'em który wygląda jakby był niedokończony

By the way jeżeli ten dodatek materiału ma na coś wpływać to tylko i wyłącznie na sztywność, od odprowadzania ciepła to zależy wielkość tarczy jej że tak powiem "wzór", pomijam tarcze wentylowane w stylu magury czy hopa bo to już inna bajka.
Sell: Rower - Intense M9
Nie zabraniam ci kupowac, po prostu już widze jak wszyscy łapia nowy trend na super wielka tarcze do tyłu jak to jest sprzet specialnie na tą jedna trase. I jaki jest powód wytłumaczyłem - specyficzna trasa. Zobacz sobie filmiki o ustawieniach w champery rowerów to zobaczysz, ze chłopaki ustawiaja inaczej rowery na ta trase (heble, zawieszenie, kiera).quilong pisze:Jakoś 50% ludzi tutaj ma rowery na puchary świata i nikt im nie mówi, że takiego nie potrzebują, a ja chce mieć mocniejsze hamulce (uzasadnione) i twierdzisz, że są mi nie potrzebne bo nie jeżdżę na trasie z mistrzostw świata
A co do rowerów PŚ - nie zrozumiales chyba. Cedric miał sztyce regulowana w RPA, tez chcesz skopiowac? Inna sprawa, ze ustawieniami nasze rowery sie mocno róznia. Mamy rowery do dh, nie na PŚ

Nie wiem po czym jezdzisz ale wiem, ze nie ma w Polsce takiej trasy jak Champery. Nigdzie nie spotkalem sie z niczym podobnym do tej trasy i jestem w stanie sie załozyc, że nie ma u nas czegos równie idiotycznie stromego. Co nie zmienia faktu, ze jak masz słabe heble i czujesz paląca potrzebe zalozenia 220tki to bierz.quilong pisze:Co do tarczy to z kąt wiesz jak i po czym jeżdżę?

Normalnie w sklepach wiszą takie zdjęcia. Musi chodzić o sztywność, normalne wersje są dość wylajtowane, a z doświadczenia wiem, że oszczędzanie na wadze przy tarczy to samobój, z tego względu, że 5-10g cięższe tarcze są sztywniejsze i lepiej hamują, niż ciągle wyginające się, do tego mniej zjadają klocki. Nie zmienia to faktu, jak zauważył założyciel tematu, tarcze są okropne :P
A jemu zalecam kupno tarcz HOPE'a, poczujesz różnicę, i nie będziesz musiał wydawać 400pln na tarczę 220mm od Formuli.
SegatiV, hayes'y są po około 200zł, jakbym gdzieś dorwał w lepszej cenie to kupił bym nawet z czystej ciekawości. Teoretycznie hamulec powinien lepiej hamować o ~10%.
Spaced przeczytaj sobie jeszcze raz moje posty, gdzie napisałem, że coś chce kopiować? Napisałem że chce mieć mocniejszy hamulec, a w zasadzie nawet w tym temacie nie chodzi o tarcze 220.
A co do trendu to się nie przyjmie, bo brzydko wygląda, prędzej ludzie zaczną zakładać mniejsze tarcze.
Na tym forum jest mnóstwo ludzi którzy maja rowery jak czołówka pucharu świata i nikt im nie zarzuci, że tego w cale nie potrzebują.
Ja po prostu chce mieć moc w hamulcu (która tracę) pod koniec trasy, żeby fajnie wejść w zakręt z hamulcem w bandzie itp, czemu? bo tak lubię jeździć i do tego w cale nie potrzeba super stromej trasy.
Spaced przeczytaj sobie jeszcze raz moje posty, gdzie napisałem, że coś chce kopiować? Napisałem że chce mieć mocniejszy hamulec, a w zasadzie nawet w tym temacie nie chodzi o tarcze 220.
A co do trendu to się nie przyjmie, bo brzydko wygląda, prędzej ludzie zaczną zakładać mniejsze tarcze.
Na tym forum jest mnóstwo ludzi którzy maja rowery jak czołówka pucharu świata i nikt im nie zarzuci, że tego w cale nie potrzebują.
Ja po prostu chce mieć moc w hamulcu (która tracę) pod koniec trasy, żeby fajnie wejść w zakręt z hamulcem w bandzie itp, czemu? bo tak lubię jeździć i do tego w cale nie potrzeba super stromej trasy.