Krótka rama 24/26 do kół 26' street/flat/dirt. ?

Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Krótka rama 24/26 do kół 26' street/flat/dirt. ?

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Witam. Przez ostatni rok po mieście jeździłem na 24'calowej maszynie, jednak stwierdziłem, że to nie to i mam ochotę wrócić do kół 26'. Szukam stalowej ( alu nie wchodzi w grę ) ramy z możliwie jak najkrótszym tylnym trójkątem ( nowej ) o bardziej streetowej geometrii, do której wejdą kółka 26' i nogi nie będą haczyć o przednie koło przy robieniu x-upów czy barspinów. Rama będzie używana wraz z sztywnym widelcem 430mm ( dartmoor bronx ). Z tego co znalazłem ( chciałbym zamknąć się w budżecie 700zł ). Na obecną chwilę widzę dwie ramki Octane one void 3.0 / Destroyer street, bardziej skłaniałbym się do destro, jednak nie jestem w stanie przewidzieć czy zmieszczą się do niego koła 26' i jaka będzie wtedy geometria... Polecacie jeszcze jakieś inne ramy>?
Pozdrawiam
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Destro odpuść bo jakość i wykonanie nie powala. Oo dobra sprawdzona konstrukcja, jeśli nie szukasz oryginalności a dobrej ramki to bierz.
Ale ja od siebie mogę polecić Dartmoora Ghetto.
Rozwiązania są z nieco wyższej półki niż OO czy nawet Sububany. Sztywny bardzo tylny trójkąt. No i waga.
A przy wąskiej oponie śmiało wchodzi koło 26" w ołowie haków a cs jest hardcorowo krótki przez co maszyna kręci się jak szalona.
Sam swoją 2010 właśnie w okolicach 750zł sprzedałem jeszcze z półroczną gwarą więc szukaj okazji.
Moja jeździła z amorkiem więc nie wiem jak przy sztywnych wygląda z miejscem na bara, u mnie śmiało się kręciło. A sama rama poszła na handel bez żadnych usterek mimo, że po bułki jeżdżona nie była.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

No co do ghetto mam to mam trochę stracha, że zaraz ją połamię- w końcu to niecałe 2 kg wagi, mam dosyć ciężki styl- ile gwary daje dart na ghetto> 2 lata? Pzdr

Edit:
Przez ostatni rok jeździłem na destro 2009 z kołami 24' ramka z super geometrią, jednak przy 24' trochę za nerwowa jak dla Mnie, przy 26' powinna zachowywać się stabilniej, jednak nie wiem czy 26' się zmieści. Oponka jaka zakręci się z tyłu to kenda SBE 1.95 . Z drugiej strony void 3.0 wydaje mi się dosyć długi.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Rok od daty zakupu z tego co pamiętam.
Co do strachu to ja z tym problemów nie miałem choć też. 75 kilo w gaciach ważę więc w pełnym rynsztunku trochę więcej a lubiłem zrzucać się z murków z rotacjami. Żadnych pęknięć nie było, tylny trójkąt wątpię, żeby ci poszedł. Moja akurat z amorkiem jeździła więc główka lekkie życia miała. Przy sztywnym, wiadomo, że te obciążenia większe będą.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Poza ghetto jakieś inne propozycje? Dawać! ;)
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Zdecydowałem się w końcu na set Octane One Void 3.0 + Romed Lightone ( bardzo krótka ramka jak na 26' i nie muszę już nic kombinować, po prostu zamawiam ramę ze sklepu i już ;) ). Pozdrawiam
ODPOWIEDZ