Modernizacja roweru-zakup nowego sprzętu.

Lurtz
Kontakt:

Modernizacja roweru-zakup nowego sprzętu.

Post autor: Lurtz »

Witam!

Posiadam rower Kross Sign DS 15" i chciałbym go trochę "ulepszyć" ponieważ nie za bardzo znam się na sprawach modernizacji roweru kieruję się do Was z kilkoma pytaniami.
Zamierzam kupić hamulce hydrauliczne jednak nie wiem na jakie się zdecydować, proponujecie coś? Znalazłem ofertę Avid Juicy 3 w dobrej cenie przód+tył jednak nie za bardzo jestem zorientowany o co chodzi z rozmiarami tarcz 160mm? Czy te hamulce już po zakupie są gotowe do montażu? Czy oferta ta zawiera wszystkie elementy abym mógł zamontować hamulce? http://allegro.pl/hamulce-avid-juicy-3- ... 93198.html i czy przede wszystkim bedą pasowały do mojego rowerku? :D Może proponujecie coś lepszego?

Następna rzeczą jaką chciałbym zmienić byłby zakup napinacza, jednak Kross ma 2 biegi z przodu i nie wiem jak to wygląda z montażem, spodziewam że będę musiał pozbyć sie jednej traczy z przodu, nie wiem też za bardzo o co chodzi z typami montażu i jaki napinacz pasuje do Signa, myślałem o czyms takim http://rowerowy.com/czesci/napinacze_ro ... moor_blade jednak jestem kompletnie zielony jesli chodzi o typy mocowań, zakres itp. więc tu też kieruje się z prośbą o pomoc do Was.

Ostatnia rzecz to amortyzator :) Czytałem wiele opinii i wyczytałem m.in. że Sign może się złamać przy większych skokach amortyzatorów dlatego nie wiem co wybrać? 160mm? Co proponujecie? Jakiś konkretny amortyzator?

EDIT:
Zapomniałem zapytać się o opony, zna ktoś jakieś godne polecenia?

Z góry dziękuję za pomoc
hill14
Kontakt:

Post autor: hill14 »

Na twoim miejscu kupiłbym taki napinacz
http://rowerowy.com/czesci/napinacze_ro ... _ls_ht2010
co do hamulców to wolałbym dopłacić i kupić shimano slx tylko że one sprzedawane są bez tarcz więc musiał byś sobie dokupić.
Lurtz
Kontakt:

Re: Modernizacja roweru-zakup nowego sprzętu.

hill14

Dobrze tylko jak pisałem, nie znam się kompletnie o co chodzi z typami mocowań, zakresem itp. po prostu czy to będzie pasowało do mojego roweru, co do hamulców to samo mam pytanie jeśli chodzi o tarcze, o co chodzi z rozmiarami 160mm? jakie tarcze bym musiał wtedy zakupić itp. jestem w tym zupełnie zielony...
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

StożekDH pisze: do signa podejdzie 185 max !!
:shock: z jakiego powodu?

Tutaj masz coś o rozmiarach mocowań:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... 66&start=0

Zakres napinacza to liczba zębów na zębatce które jest w stanie ogarnąć. Policz ile masz i sprawdź czy się mieści w widełkach danego napinacza.

Juicy 3 na początek to w miarę dobra opcja ale skłaniałbym się ku Juicy 5.
Rozmiar tarczy.. to jej rozmiar, są 3, tak jak kolega wyżej pisał. Im większa tym większa siła hamowania i wolniejsze nagrzewanie się tarcz. w DH stosuje się tarcze 203/203 lub 203/180 (przód/tył). Zależy kto co preferuje. JA bym brał 2x 203.

Co do amora, to wszystko zależy ile kasy chcesz na to przeznaczyć.

Opony? Na suche Maxxis Minion a na mokre Maxxis WetScream lub na mniej mokre Swampthing.Pamiętaj, żeby były 2-ply, czyli na podwójnej ściance, nie będziesz łapał kapci. Mieszanka albo 60a albo 42a. Pierwsza tańsza i dłużej wytrzyma, druga znacznie bardziej miękka i lepiej trzyma przyczepność.
Lurtz pisze: Czy te hamulce już po zakupie są gotowe do montażu? Czy oferta ta zawiera wszystkie elementy abym mógł zamontować hamulce?
Tak. Tak.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Lurtz
Kontakt:

Dzięki za info :D Oczekiwałem takiej odpowiedzi, która wprowadzi coś konkretnego. Mam tylko pare pytań.
Czy Juicy 5 są sprzedawane z tarczami 203? Bo w takim razie brał bym te, skoro je proponujesz tylko nie wiem tez czy są one łatwo dostępnebo póki co widziałem dużo Juicy 3. Ogółem nie znam sie specjalnie na hamulcach ale słyszałem jeszcze o Elixirach? i o hamulcach Hayes? Może któreś z nich? czy pozostac przy Juicy? Chciałbym zakupić coś porządnego-przyszłościowego :)

Jeśli chodzi o napinacz to znacie jakiś godny polecenia? Co sądzicie o tym Dartmoorze Blade? A może ten co proponował hill14 tyle, że pisze w ofercie, iż nie posiada on adaptera pod mocowanie do suportu? o co w tym chodzi? musiałbym coś jeszcze zakupić decydując się na tego E13 LS HT?

Opony chciałbym jakieś bardziej uniwersalne. Nie chciałbym zmieniac przed każda jazdą opon... a w mokrym za dużo nie jeżdże :)

Jeśli chodzi o amor to chciałbym poznać te opinie o co chodzi z łamaniem sie ramy i jej wytrzymałością, czy jeśli wrzucę coś z większym skokiem bo zresztą im większy skok tym większe ceny zapewne :D więc to bedzie pewnie od tego zależało, chciałbym po prostu wiedziec jakie amorki byście mi zaproponowali? Bo obecny RST Launch nie jest jakiś super... :)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Co do hamulcy to polece Juicy 5, dobre, łatwe w obsłudze, zdecydowanie wystarczą, na Hayesy nie patrz ;) rozmiar tarczy... Na tył nie dawaj 203, nie mam pewności czy w ogóle taki rozmiar sie zmieści w ramie, czasem są zestawy że masz jedną tarcze 203 i jedną 180 :)

Napinacz potrzebujesz taki, żeby łapał 36 zębów, bo zapewne masz korbe Truvativ Hussefelt. Czyli jak masz zakres napinacza np 32-38, to Twoje 36 łapie sie w tym zakresie i będzie pasował. Druga sprawa, mocowanie w ramie. Signy nie mają mocowań ISCG z tego co pamiętam, więc potrzebujesz napinacza pod miske suportu, inaczej typ BB. Czyli napinacz proponowany przez hill14 niestety nie będzie pasował. Trzecia sprawa, czy chcesz napinacz z rokcringiem, czyli tą plastikową osłoną, czy chcesz ją zdjąć. Jeżeli kupisz taki jak pokazałeś, to będziesz musiał odkręcić rockring.

Opony jak już napisano, chyba że chcesz coś bardziej uniwersalnego, to Maxxis Minion lub High Roller w mieszankach 60a.

A co do amorka, to musisz napisać ile chcesz na niego przeznaczyć i czy nowy czy używany. 160mm na jednej półce to max.

Pzdr ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

MUSZEL pisze:Signy nie mają mocowań ISCG z tego co pamiętam, więc potrzebujesz napinacza pod miske suportu, inaczej typ BB
lub kupić adapter - jakieś 15 zł ;)
MUSZEL pisze:A co do amorka, to musisz napisać ile chcesz na niego przeznaczyć
!!
Z gówna bata nie ukręcisz.
Dh.Matt
Kontakt:

Post autor: Dh.Matt »

Ostatnio w którymś z tematów ktoś zaproponował 4-tłoczkowe deore xt. Za hamulce wychodziło 500zł z przesyłką. Może te deore były by lepsze od J5?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Dh.Matt pisze:Ostatnio w którymś z tematów ktoś zaproponował 4-tłoczkowe deore xt. Za hamulce wychodziło 500zł z przesyłką. Może te deore były by lepsze od J5?
będą lepsze :)
Lurtz
Kontakt:

Jest tylko jeden problem- nigdzie nie mogę znaleźć avid juicy na tył... poprzednia oferta zawierała jucy 3 tył + przód za 400zł a tu wychodzi że jeden hamulec kosztuje 500zł choc zapewne jest lepszy?
To które hamulce wkońcu wybierać? :D o te deore chodzi? http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-tyl- ... 03674.html tyle że tutaj tarcza ma średnice 160 to nie wiem w końcu? czy może brać np. Juciy 3 tył + Juicy 5 przód bo Jucy 5 widze tylko na przód? albo może te deore? generalnie chciałbym się zmieścić w około 800zł jeśli chodzi o hamulce i napinacz. A co do napinacza to już sam wkońcu nie wiem, który wybierać i aby jeszcze pasował pod Sign Ds'a... to co proponujecie? :) Gdyż chciałbym jak najszybciej zakupić nowe części.
Co do opon to myślę o tych Maxxis Minion DH z tym że widzę że są jeszcze umacniane itp.?
Jeśli chodzi o amor to proponowano mi Marzocchi 55 i 66? Z tym, że obawiam się iż przy 66 może się złamać rama? W tym jest mój największy problem gdyż nie wiem czy mogę montować taki amortyzator bo czytałem niektóre opinie o łamliwości tej ramy przy większym skoku?
Lurtz
Kontakt:

Mogę prosić o szybką odpowiedź? :D Przepraszam, że ja zwlekałem z odpowiedzią, ale teraz chciałbym w każdym bądź razie jak najszybciej zamówić części. Wracając do amortyzatora, to póki co nie wiem ile zamiezram pieniędzy na niego wydać, teraz chciałbym poznac opinie na temat wyżej wymienionych bądź może propoujecie coś innego pod ramke Sign DS? :)

Z góry dziękuje
dudek182
Kontakt:

Post autor: dudek182 »

http://allegro.pl/shimano-xt-4-tloczki- ... 45950.html

Chodziło o te. Ale tamte były nówki (na zdjęciach folia i było ich ponad 5 szt.) Za 500 zł, więc lepiej poczekać jak znowu wystawi.
chicken002
Kontakt:

Post autor: chicken002 »

Witaj . Jak by cie interesowało mam do sprzedania komplet avid juicy 5 klamki wyglądają jak nowe zaciski troche z jednej nie mają farby - od wewnątrz koła od zewnątrz też jak nóweczki klocki metaliczne ok 70 % tarcze hayes v6 160 mm do tego adaptery tył i przód . Wszystko mogę oddać w cenie ok 390 do lekkiego nego . Jeśli jesteś zainteresowany napisz na gadu gadu 3960344
Lurtz
Kontakt:

Jesli chodzi o części to wolę nowe, uzywanymi nie jestem zainteresowany :)
Lurtz
Kontakt:

Mogę się przypomnieć? :) Prosiłbym o szybką odpowiedź gdyż jeszcze chciałbym pojeździć na nowych częściach pod koniec sezonu :)

Jakie hamulce?
Napinacz?
Amortyzator?

Z góry dziękuję :D
ODPOWIEDZ