Hayes Nine 203/183 mm - problem

Marris
Kontakt:

Hayes Nine 203/183 mm - problem

Post autor: Marris »

otóż dziś dotarł do mnie rower no i złożyłem wszystko ładnie niby pięknie aż tu nagle przednie koło nie chce się obracać, znaczy się obraza ale haczy coś o tarczę wewnątrz hamulca przedniego. postanowiłem więc wykręcić przednie koło i sprawdzić co jest tego przyczyną, poświeciłem latarką do wnętrza hamulca i ujrzałem z lewej strony jakąś luźną śrubkę, która to haczyła o tarczę po wyciągnięciu opony śrubka wypadła. nie wiem czy ta śrubka dostała się tam jakoś przypadkiem czy po prostu jest częścią hamulca. po wciskaniu klamki przedniego hamulca to tak jakby go nie było... idzie jakoś zwiększyć "moc" zacisku?

ps. ten "drążek" czy jak to nazwać, który się dusi by zahamować jest luźny czyli odskakuje do tyłu a nie tak jak powinien po puszczeniu hamulca zatrzymać się, można go odginać do tyłu

mam nadzieję, że dosyć zrozumiale przedstawiłem sytuację i dzięki za pomoc z góry:)
Pinkbike: marris.pinkbike.com/
Blog: rowerowelove.blogspot.com/
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Zapodaj fotki tej śrubki i drążka, będzie łatwiej pomóc.
Back in black
Marris
Kontakt:

Re: Hayes Nine 203/183 mm - problem

diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Czyżbyś ułamał drążek od tłoczka do montowania klocków?
Nie wiem jak jest w nine, ale w strokerach trail właśnie jest takie coś i na to na wcisk wkłada się klocki.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Marris
Kontakt:

nie wiem właśnie, gdyż się na tym nie znam... idzie w jakiś sposób to naprawić we własnym zakresie? lub rozebrać na dwie części hamulec? gdyż próbowałem imbusem i aż wbijał mi się w dłoń a śruba nie puściła nawet
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Z tego co widac to ulamales mocowanie klocka hamulcowego. To mocowanie jest zintegrowane razem z tloczkiem hamulcowym. Tego nie pokleisz bo odpadnie.
Tak to wyglada.
Obrazek

Nie rozbierzesz hamulca, nie wymienisz tloczka. Imbusikami za 1zl mozesz sobie krecic ;) Tutaj jest potrzebny porzadny klucz imbusowy i najlepiej z dlugim ramieniem. Ale wpierw wyjalbym klocki, psiknal jakims penetratorem po dwoch srubach trzymajacych polowki zacisku i poczekal az wsiaknie. Btw. te sruby odkreca sie w lewo.

Jestem ciekaw jak to urwales. Hamowales bez zalozonych klockow hamulcowych? :roll:
http://spinacz86.pinkbike.com/
chicken_tomek
Kontakt:

Post autor: chicken_tomek »

Potwierdzam jak poprzednik urwane mocowanie klocka na tłoczku . Do wyminy tłoczek na nowy . Ew jak bd miał szczęście możesz gdzieś kupić zaciski od hfx na allegro taniej niz nowe klocki :)
Marris
Kontakt:

może koleś od któregoś kupiłem rower to zrobił... ja tylko założyłem oponę i sprawdziłem czy działa hamulec to wszystko... czy jak zakupię nowe klocki to wszystko będzie ok? w jaki sposób można to naprawić?? nie odkręcałem imbusami za 1zł tylko od znajomego mechanika samochodowego:)

a co do klamki

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 1g7I879NHQ

jak ją zablokować by nie wyginała się do tyłu tylko po jej puszczeniu zostawała zblokowana w kącie 90* ??
Kondi_GK
Kontakt:

Post autor: Kondi_GK »

I tu pozwolę się z wami nie zgodzić, w HFX 9 ułamałem mocowanie klocka i dało się to bez problemu naprawić, wystarczyło użyć porządnego kleju dwuskładnikowego typu poxipol, distal (w moim przypadku poxipol do metalu bo taki akurat miałem). I tłoczek działa bez zarzutu prawe 5 miesięcy.

Ważne !!!

1) klej typu kropelka od razu można sobie darować.

2) tak czy siak mimo udanej naprawy i tak polecam wymianę tłoczka na nowy bo raczej nie warto ryzykować awarii na trasie.
Marris
Kontakt:

a gdzie taki tłoczek można zakupić? na allegro nie mogę znaleźć... jaki jest tego koszt? ta śrubka jest metalowa więc nie idzie jej przyspawać?
Marris
Kontakt:

http://tomex-rowery.pl/hayes-tloczek-zacisku-hamulca/
taki będzie odpowiedni ? muszę jeszcze jakoś go rozkręcić... ;/
i na ten tłoczek nachodzi jeszcze klocek tak?
spz
Kontakt:

Jeszcze nie slyszalem o spawaniu metalu do tworzywa sztucznego... ;)
Z tego co widze to masz doczynienia z niezla kupa. Przede wszystkim teraz nie masz jak zamocowac jednego klocka hamulcowego bo od tloczka oddzielilo sie metalowe mocowanie klocka.

Tu masz tloczek: http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwi ... oczekhayes

Co do klamki to wrzuc jej zdjecie, ale podejrzewam ze nie masz zalozonego segera i podkladki (albo otwor w podkladce jest powiekszony i walek wypada z niej zamiast blokowac sie na niej). Jest dzwignia klamki, do niej jest mocowany metalowy walek(popychacz) z kulistym zakonczeniem i to ono podczas gdy klamka jest zaciskana pcha tlok w klamce (o takie cos:
Obrazek
a ten wymusza ruch plynu w ukladzie. Podejrzewam, ze nie masz zabezpieczajacego pierscienia segera w klamce, ktory zabezpiecza metalowa podkladke przed wypadnieciem z klamki i jak pociagniesz dzwignie klamki w przeciwnym kierunku to walek calkiem mozna wyjac a on powinien sie zatrzymywac kulistym zakonczeniem na podkladce.
Najlepiej jakbys zrobil zdjecie klamki od strony gdzie wchodzi walek do klamki.
Rozbieralem cala ta klamke i tajemnic tam nie znajdziesz :)
Death Breeze
Kontakt:

Post autor: Death Breeze »

Nie chciałbym zakładać nowego tematu, a też mam z hayesami nine'ami problem (taki bardzo, bardzo newbie - pierwsze hydrauliki). Mogłby ktoś wytłumaczyć na pm/odesłać do tutoriali, jak sobie podciągnąć hamulce? Miałem odpowietrzniane, teraz chcę tylko, żeby klamka się szybciej zaciskała, przed połową, żebym mógł hamować jednym palcem, a nie trzema.
spz
Kontakt:

To nie w tych hamulcach ;) Co prawda na klamce jest regulacja odleglosci dzwigni klamki od gripa na kierownicy (mala sruba imbusowa) ale to dziala jak masz dlugie palce. Wtedy dzwignia jest dluga i hamulec dziala mocniej.
ODPOWIEDZ