Rehabilitacja kciuka

F4rr3ll
Kontakt:

Rehabilitacja kciuka

Post autor: F4rr3ll »

Ostatnio prawie zerwałem sobie prawie wszystkie ścięgna od kciuka i teraz efekt jest taki że nie mogę go zgiąć do końca - i teraz pytanie jakie ćwiczenia rehabilitacyjne są wskazane aby wrócil do normy .
U lekarza byłem ale konował p****** powiedział że : może wróci do normy choć moze niekoniecznie ,ale on do konca to nie wie czy jest pewny .
( NIe jestem pewny czy to dobry dział wiec jakby co to sry )
wasall
Kontakt:

Post autor: wasall »

kup sobie taką piłeczke http://www.s-med.pl/zdjecia/170.jpg i ją gnieć ściskaj itp ja miałem też na zerwane ścięgna...
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Siekiera i upierdzielić.

Czy konkretnie na kciuk to nie wiem, ale taka piłeczka i ściskacze na dłoń mi pomogły bo regularnie tłukłem śródręcze.
Gerestro
Kontakt:

Re: Rehabilitacja kciuka

Post autor: Gerestro »

Farrel kumpel mial podobna sytuacje z tym ze po zlamaniu kciuka. Jesli ta pileczka Ci nie pomoze to idz do obojetnie jakiej przychodni rehabilitacyjnej i zapisz sie na zabiegi laser albo prady ele. to juz Ci tam powiedza dokladnie zaplacisz moze ~40 zl pojdziesz 2-3 razy zabiegi trwaja po 10min, a kciuk bedzie jak nowka ;)
F4rr3ll
Kontakt:

ok , dzieki za wszystkie rady . Tak btw. to mi wlasnie wybudowali centrum rehabilitacyjne koło domu xd wiec mam blisko ma przyszłosc :D
Roslina
Kontakt:

Post autor: Roslina »

Jesli chodzi o te 2,3 zabiegi to troszke jeden z kolego poszybowal.Prady tez troszke ciezko na palec.
Moja opinia skromnego rehabilitanta i masazysty:
Wykonuj 2 razy dziennie cwiczenia po 2,3 minety delikatnie.Obroty w jedna,druga strone,zginanie,wyprost,lekki masaz chorego miejsca(sam ogarniesz jak masowac,to siedzi w glowie).Pozniej Czas cwiczen zwieksz do 5min i mozesz druga reka dac lekkie obciazenie.Potem dorzucic pileczke.Tak jak na silowni intensywnosc i dlugosc treningow wraz z sila wzrasta z czasem.
Zabiegi w przychodni:laser,ultradzwieki,pole magnetyczne.
Srodki:Animal Flex firmy uniwersal.
Wszystkie zabiegi 12 dni w jednej serii a potem przerwa 14 dni z lekkimi cwiczeniami.Potem znowy seria i 21 dni odpoczynku.Potem znowu i przerwa1,5 miecha.Laser i ultradzwieki niszcza i zdrowa i chora tkanke co zmusza nas do odbudowy.Suple pomoga odbudowac.Po to jest przerwa.W przerwie mozesz przykladac lod,tylko przez szmatke by nie odmrozic.Prosze:P
LIKE ROCK LIKE A PLANET LIKE A FUCKING ATOM BOMB....
Bad Religion
F4rr3ll
Kontakt:

Roslina masz browca przy spotkaniu ;) A ktory kolor pileczki wziasc ? Bo nie wiem jak twarde sa w rzeczywistosci.
zero100
Kontakt:

Post autor: zero100 »

Roslina pisze:po 2,3 minety delikatnie.Obroty w jedna,druga strone,zginanie,wyprost,lekki masaz
kurde dzięki Roslina :) sprawdzę te minety :D
a tak na pół serio to możesz grać 5h dziennie na xboxie :) powinno pomóc :)
a na serio... jeżeli ruszasz nim w miarę to dojdzie do siebie jeżeli będziesz trenował, nie martw się. jakiś tam micro uszczerbek może zostać ale nie sądzę żeby przeszkadzał w czymkolwiek.
F4rr3ll
Kontakt:

przeszkadza bo nie doginam kciuka i nie moge chwycić nic cięższego :/
zero100
Kontakt:

ile dni temu sobie to zrobiles
Gerestro
Kontakt:

Post autor: Gerestro »

Roslina nie bede sie sprzeczal ja w przeciwienstwie do ciebie rehabilitantem nie jestem ale chcialem mu chociaz troche pomoc bo cos tam jednak o tym wiem w koncu co chwile mi cos rehabilituja...

F4rr3ll z racji tego ze rowniez jestes z Bielska to polecam ta przychodnie na Krasickiego 12A (obok Hotelu MAGURA). Chodzilem tam i bardzo szybko i sprawnie rehabilituja ^^
F4rr3ll
Kontakt:

ze 3 tygodnie będzie , najpierw miałem palucha w szynie przez 2 tygodnie , a potem mi ten konował durny powiedział że nie wie co z nim i tyle wiem :/

i powiedzcie mi jaki kolorek tej piłeczki do ściskania wziąść bo nie wiem jak one wypadają w realu z twardością - jakieś porównanie ( cycki, piłka do tenisa ? )
zero100
Kontakt:

jeżeli jesteś tydzień po szynie to spokojnie. jest to upierdliwa kontuzja i wymaga sporo czasu. ja myśle ,że rehabilitacje jesteś w stanie zrobic we własnym zakresie. Taka piłeczka będzie git. Staraj się zwiększać zakres ruchu z dnia na dzień. Ale bez cudów, poprawy powinieneś spodziewać się za jakieś 2-3 tygodnie. Wkurzać może Cię nawet kilka miesięcy. Osobiście polecam nie przejmować się tym specjalnie. Naturalny powrót do pełnej sprawności to tylko kwestia czasu.
Roslina
Kontakt:

Post autor: Roslina »

F4rr3ll byla szansa bym odebral tego bronxa ale ale odwolalem rezerwacje w Zywcu i jade w inne rownie piekne miejsce pokaleczyc DH i pewnie siebie;p
LIKE ROCK LIKE A PLANET LIKE A FUCKING ATOM BOMB....
Bad Religion
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Jak sobie rozcialem dlon w prawej rece to nie moglem dotknac kciukiem malego palca, serdecznego tez nie. Po tygodniu zasieg wrocil, po 2 bylo juz normalnie ale zgrubienie na dloni bylo takie ze kazde mocniejsze uderzenie w dlon bolalo. Po 3 miesiacach bylo juz normalnie (moze oprocz tego, ze moja prawa dlon jest zimniejsza od lewej)
Teraz w lewej rece po glebie na Skrzycznym jak dlon zlozyla mi sie do wewnatrz jeszcze do dzis czuje, ze nadgarstek nie jest sprawny. Musze sobie bandazem owijac zeby ograniczyc ruch nadgarstka gora-dol.
Sezon prawie sie skonczyl wiec sie nie przejmuj, na wiosne wrocisz pelny sil :)
http://spinacz86.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ