Witam
Pisze w sprawie kolegi
Kupił on sobie ostatnio santę cruz super 8, ze spręzyną o niewiadomej twardości, stanowczo jednak za miękką. I teraz jego pytanie :
Czy orientujecie się może jaka tam powinna być sprężyna? Damper to fox vanilla rc 200mm x 50mm(skoku) a waga ridera to ok 80 kg. (osobiscie nie znam sie na obliczaniu twardosci sprezyny do przelozenia ramy)
Z góry dzięki za odpowiedzi
LestatBiker , a ja podpowiem ze to zalezy. W rowerach parkowych, freeride-owych SAG powinien wynosic ok. 25%. W maszynach do DH 33-35%, natomiast w ramach typu V10 ludzie jezdza na SAG'u 40-45%. Zalezy od zastosowania, skoku ramy i upodoban jezdzacego.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Powiem że w tej chwili sag pod riderem wynosi ok 50 % więc zdecydowanie za miękko.
Zastosowanie to szeroko pojęte FR, z tym wyjatkiem że koleś nie lata
Rama wg mnie wogóle nie może być stosowana w dh bo kopanie korb wg mnie jest przeogromne.
adrian50005 pisze:Rama wg mnie wogóle nie może być stosowana w dh bo kopanie korb wg mnie jest przeogromne
Kopanie korb to problem dla rekreacyjnych riderów, wielu zawodników w dawnych czasach wybierało kopiące kobyły nad ramy bez tego problemu, ze względu na lepsze wybieranie tych ram. Sam Nico mówil, ze Sunn (stary) był swietny do racingu ale nieprzyjemny do jazdy na codzien.