no czesć. Pytanie może troche głupie, ale nie znalazłem nigdzie posobnego tematu :/ Więc tak posaiada kasete shimano HG30, z założeniem jej nie było problemu za to nie bardzo wiem jak ją zdjąć. Mam klucz i wiem że tzreba kręcić w strone lewą tylko że przy odkręcaniu cała kaseta mi sie obraca i nie wiem w co ja "zaklinować" albo czym ją przytzymac żeby odkręcić. Czekam an odpowiedź
Musisz posiadac jeszcze bacik, nakladasz go na lancuch i przytrzymujesz ;p
Ja sobie poradzilem w ten sposob ze wzialem stary lancuch, zalozylem na stara kasete i lancuch wsadzilem w imadlo, i normalnie odkrecilem kasete ;p
Możesz wziąć kawałek płaskownika, wywiercić w nim dwie dziury w rozmiarze bolców łańcucha i po prostu zamocować do tego łańcuch tak jak w "oryginalnym" baciku.
Maciex09 No to sie pochwale że też silny jestem :P Wziełem starą szmate na kasete, rękawice grubą i poszło za pierwszym razem, Ale miałem klucz grzechotkowy ok 20-30cm wiec dużo siły nie było tzreba :P
Imho to tylko świadczy o tym że źle dokręcona śruba. Ja u siebie dociągam tak że i z bacikiem wcale nie jest łatwo. Tzn wygodnie się trzyma ale siły trzeba użyć naprawdę dużej żeby to puściło. Stalowy bębenek ftw.