Giant Reign X vs Specialized Pitch
-
- Kontakt:
Giant Reign X vs Specialized Pitch
Witam. Chciałbym zmienić mojego sztywniaka na coś z zawieszeniem. Będzie to mój pierwszy full i chciałbym coś uniwersalnego tak żebym pojeździł u siebie na nizinach( wielkopolska) ale też żeby za każdym wypadem w góry mógł pośmigać każdą traskę. Ma to być maszyna do enduro, fr, dh. Nie jestem mega napier...... ale po moim ostatnim wypadzie do Palenicy stwierdziłem że już czas zmienić mojego Surga. Jest teraz promocja na ramę Pitcha i za nówkę bez dampera dałbym 2000 zł. Ale niestety jest rozmiar tylko L lub S (przydałaby sie M-ka). Mam 180 cm wzrostu. L-ka do enduro pewnie byłaby ok ale do fr,dh za duża, natomiast S-ka za mała do enduro, a ok do fr,dh chyba ze macie doświadczenie z tą ramką i któryś rozmiar by się nadała. No i jest jeszcze ramka Giant Reign X (w rozmiarze M ) w tej nowszej wersji. Za Reignem X przemawia wiekszy skok ale byłaby używana. A wiec Pitch nowy ale nie wiadomo czy rozmiar by pod pasował no i 150 mm skoku, czy reign x używany i 170 mm skoku. I Pitch i Reign X mi sie podobają także o względy estetyczne nie chodzi:)
-
- Kontakt:
Re: Giant Reign X vs Specialized Pitch
Teoretycznie Reign. Ale jako użytkownik Pitch'y powiem, że ramka bardzo dobrze radzi sobie w górach. I nie jest to tylko moje zdanie, pozwolę sobie zacytować kolegę (użytkownika Pitch+roco+66SL) z innego forum, sam tego doświadczyłem, a lepiej bym nie ujął:
A Reign... Nie jeździłem więc nie będę się wypowiadał, natomiast miałem ostatnio okazję pouginać tegorocznego Reigna (bez X) i ramka wydała mi się ogólnie bardziej delikatna.
zawieszenie jest o tyle fajnie, że przy zablokowanym kole jeszcze jakieś tam większe rzeczy wybiera..no i fajne jest to, że w sumie jeszcze nie poczułem takiego definitywnego braku skoku. Może to zasługa dampera, może jednego i drugiego, ale czuć jakby rower miał więcej niż 150 mm skoku
Aczkolwiek ja, który kiedyś od zjazdów stroniłem jak kot od wody, tak od kiedy mam Pitch'kę polubiłem podjazdy.Pitch to przede wszystkim fun na zjazdach. Wsadzić do niego Pike'a czy cos podobnie niskiego to jakieś nieporozumienie. Dlaczego Spec kiedyś wsadzał do niego Pike'a? No a co miał wsadzac innego, Sektora jeszcze nie było. Zreszta wystarczy wpisać w pinkbike'u fraze Pitch i od razu widac ile jest z pajkami..niewiele, zdecydowanie wiecej jest z 55, 36, Lyrik..
Co do podjeżdżania..no torpeda to chyba nie jest ale jakiegoś upośledzenia też nie ma. Poza tym fun zaczyna się tam, gdzie zaczyna się zjazd. Chyba nie ma sensu zagłebiać się w podjazdowe zdolności Pictha
A Reign... Nie jeździłem więc nie będę się wypowiadał, natomiast miałem ostatnio okazję pouginać tegorocznego Reigna (bez X) i ramka wydała mi się ogólnie bardziej delikatna.
Miałem przez rok Reign X2 2010 - świetny i niesamowicie uniwersalny sprzęt.
Na tym rowerze robiłem dystanse powyżej 40km w zimie w całkowicie płaskim terenie - ot zwykłe wycieczki. Z drugiej strony można na nim było pokonać dosłownie każdy zjazd w polskich górach, a także podjazdy - brak bujania, super geo pod uniwersalny rower i ogólne dopracowanie.
Jedyny minus to kopanie po korbach na najmniejszym blacie + dużych walnięciach w zawias.
Na tym rowerze robiłem dystanse powyżej 40km w zimie w całkowicie płaskim terenie - ot zwykłe wycieczki. Z drugiej strony można na nim było pokonać dosłownie każdy zjazd w polskich górach, a także podjazdy - brak bujania, super geo pod uniwersalny rower i ogólne dopracowanie.
Jedyny minus to kopanie po korbach na najmniejszym blacie + dużych walnięciach w zawias.
http://www.endura.pl
-
- Kontakt:
Reign x to wciaz za malo do tras DH. Na palenicy od biedy pojezdzisz po polanach i trasie FR czerwonej. W Reignie X musialbys dolna czesc ramy nad korba zabezpieczyc przed wgniotami od kamorow. Do tego Jak masz rocznik 2010 to Ci zapewne predzej czy pozniej zlamie sie dolny link a na nowy bedziesz czekal min. 2 miesiace i kosztuje to min. 400 zl ;p Rowniez prowadzenie linek nie jest dobre i beda sie przedzierac/ od kamorow niszczyc i zrywac. Speca nie znam ale Gianta Reigna X juz bym nie kupowal.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ja mam 178 i Pitch M jest dla mnie w sam raz. L będzie dłuższy o 2 cm co w sumie można zrekompensować krótszym mostkiem. S przy twoim wzroście będzie raczej za mały. Nie znam gianta, ale dla mnie Spec równa się super jakość i wytrzymałość. Szkoda, że Pitch już nie bedzie produkowany - to naprawdę świetny, uniwersalny rower. Da radę na nim podjechać bardzo techniczne i strome podjazdy. Z powodzeniem radzi sobie na zjazdach - latem na Pitchu zjechałem trasę zjazdową w Champery:)
Zawieszenie nie buja, a jak się włączy propedal to jedzie się jak na sztywniaku.
Zawieszenie nie buja, a jak się włączy propedal to jedzie się jak na sztywniaku.
http://www.totalbikes.pl -Profesjonalne Obozy Rowerowe
http://www.urgebike.pl -kaski Urge
http://www.urgebike.pl -kaski Urge
-
- Kontakt:
Zależy jeszcze co rozumiesz przez większe, ale ja latałem. Chyba nawet o tym na gg rozmawialiśmy;)
Dla mnie większe to raczej takie jak tu http://www.pinkbike.com/photo/5267378/. Zależy tez od lądowania, tak jak gadaliśmy 

-
- Kontakt:
Nie widzę, czy za drogą jest duży spadek i różnica wysokości. Zakładając, że nie ma tam wielkiego klifu, to śmiało mogę powiedzieć, że latałem dalej i wyżej - jakieś 8-10m w dal i ogólna różnica wysokości (od najwyższego punktu lotu do lądowania) jakieś 4-5m. Ale dokładnie, nie lądowałem tego na płaskie;P Chociaż Pitch'a nie zgłaszała również żadnych sprzeciwów jak niedoleciałem dropa mniej więcej 2m - czyli praktycznie lądowanie na płaskie... Wczoraj byłem na Ślęży pod Wrockiem i kamienie wielkości mikrofalówki też jej nie straszne:) Ogólnie strasznie jestem z tej ramy zadowolony i nie wiem jak możesz chcieć ją wymienić na Regine X!!