Elektropolerowanie & Anodowanie

Dałnhiller
Kontakt:

Elektropolerowanie & Anodowanie

Post autor: Dałnhiller »

Siema,chciałem zlecić jakiejś firmie anodowanie kilku śrubek trzymających tylni wachacz w ramie ale nie jestem pewien czy ten proces nie zniszczy ich tak ze np pogrubi sie gwint i nie będzie się dało tego wkręcić. Drugą sprawą jest to czy bezpiecznie jest oddać aluminiową ramę do elektropolerowania i jaki to da efekt,czy aluminium po takim czymś będzie się utleniać?

adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

W zasadzie grubość anody zleży od rodzaju anodowania, napięcia, a najbardziej od czasu ile dany element jest zanurzony w wannie.
A mam takie pytanie: Czy śruby mocujące tylny wachacz sa z aluminium??
bo jeżeli nie to niestety nie da sie ich anodowac:)
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Anoda jest za cienka żeby zrobić jakąkolwiek różnicę. Łożyska pasują tak samo, gwinty również.

Z tego co wiem elektropolerowanie trzeba lakierować aby było trwałe.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

SeraaX pisze:Anoda jest za cienka żeby zrobić jakąkolwiek różnicę. Łożyska pasują tak samo, gwinty również.
dokładnie
adrian50005 pisze:A mam takie pytanie: Czy śruby mocujące tylny wachacz sa z aluminium?? bo jeżeli nie to niestety nie da sie ich anodowac:)
ja również oczekuje odpowiedzi :) większość ram o których słyszałem jest połączona stalowymi śrubami.
Dałnhiller pisze:czy aluminium po takim czymś będzie się utleniać?
będzie, jak zawsze, chyba że je zabezpieczysz np bezbarwnym lakierem
SeraaX
moderator
Kontakt:

MUSZEL pisze:większość ram o których słyszałem jest połączona stalowymi śrubami.
np Glory, Faith, w wahaczu same aluminiowe śruby i osie.
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

Anodowanie to reakcja chemiczna i "ściąga" materiał. Dla przykładu do ramy po pływaniu w wannie łożyska wchodzą w palcach mimo, że wcześniej wciskało się je z trudem w imadle. Jeśli ktoś chce odchudzić sobie ramę (nie)polecam napełnić ją roztworem, zatkać wszystkie dziury i zostawić na tydzień :P pół kilo ujeb..e :o

Wątpię żebyś miał alu śrubki w wahaczu(trochę słabe jak na swoją rolę).
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Jak dobra firma, to odpowiednio zabezpiecza gwinty i gniazda. Niestety, kąpiel w zasadzie nie oszczędza aluminium, jednak, nie dajmy się zwariować, jak dopasowanie łożysk jest istotne, to na powierzchni rur dużo teo na wytrzymałości nie zmieni... Zasada ma stężenie 20% i jest na prawdę chwilę moczone.

Elektropolerka, będzie się utleniać, na zachowanie są 2 sposoby - lakierowanie i anodowanie na bezbarwno.

Czy masz śruby alu? Podaj jaką masz ramę, w intense'ach, konach, sunn'ie czy IH sunday są alu, za to w Antidote LL są Tytanowe.
Dałnhiller
Kontakt:

Re: Elektropolerowanie & Anodowanie

Post autor: Dałnhiller »

Chodzi o transition bottlerocket 08r

GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Najprościej samemu sprawdzić.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Czlenson górny i dolny link faith, wszystkie śruby i osie poza ostatnią od dampera są aluminiowe.
Obrazek
Obrazek
Spełniają swoją funkcję.
Czlenson pisze: Dla przykładu do ramy po pływaniu w wannie łożyska wchodzą w palcach mimo
"wkładałem" łożyska przed i po anodowaniu, nie widzę żadnej różnicy w pasowaniu, wchodziły tak samo ciasno.

BTW: w ramie miałem stalowe inserty z gwintami ( pod bidon :D ), zupełnie nic im się nie stało podczas anodowania. Nie złapały jedynie koloru
wojtula88
Kontakt:

Re: Elektropolerowanie & Anodowanie

Post autor: wojtula88 »

SegatiV pisze:Jak dobra firma, to odpowiednio zabezpiecza gwinty i gniazda. Niestety, kąpiel w zasadzie nie oszczędza aluminium, jednak, nie dajmy się zwariować, jak dopasowanie łożysk jest istotne, to na powierzchni rur dużo teo na wytrzymałości nie zmieni... Zasada ma stężenie 20% i jest na prawdę chwilę moczone.

Nie wiem skąd informacja o zasadzie. W zasadzie można co najwyżej wytrawiać aluminium przed samym procesem. Anoduje się przede wszystkim w roztworze kwasu siarkowego, a nie w zasadach.
ODPOWIEDZ