Kona Stinky 2005 +++ ...co na przód...?
Kona Stinky 2005 +++ ...co na przód...?
Witam serdecznie,
Przeszukałem forum i szczerze mówiąc nie za bardzo mogłem tego typu informacje znaleźć – do sedna:
…mam – jak w temacie – Koniacza Stinky 2005, problem w tym, że za cholerę nie mogę się zdecydować, co do niego wrzucić na przód, jako że różniaste opinie słyszałem nt. samej ramy (konstrukcji) i amortyzatorów, jakie mogą być dostosowane…
W jednym z rowerowych usłyszałem, że większego skoku a niżeli 160mm nie powinno się do tej ramki wkładać, ponieważ konstrukcja jest jej taka a nie inna i wszystko, co ponadto może spowodować uszkodzenie lub też – po prostu – pęknięcie ramy...
Nie ukrywam, iż trochę mnie ta informacja zaniepokoiła, ponieważ chciałem wrzucić jakąś dwukółkę (180, ew. 200mm)…
Obecnie mam 140mm RS Pike’a – z damperem: Manitou 6-way Coil 200mm.
Proszę Was o pomoc, ew. zdementowanie informacji, które gdzieś tam do mnie dotarły…
Widzę, że ludzie wrzucają dosłownie wszystko do tej ramki – skończywszy na 200mm, ale pytanie czy rama jakoś na tym cierpi, może to faktycznie prowadzić do jej uszkodzenia, pęknięcia przy ostrzejszych zjazdach… Wiadomo, zastosowanie: FR, DH…
Dziękówka Wielka!
Przeszukałem forum i szczerze mówiąc nie za bardzo mogłem tego typu informacje znaleźć – do sedna:
…mam – jak w temacie – Koniacza Stinky 2005, problem w tym, że za cholerę nie mogę się zdecydować, co do niego wrzucić na przód, jako że różniaste opinie słyszałem nt. samej ramy (konstrukcji) i amortyzatorów, jakie mogą być dostosowane…
W jednym z rowerowych usłyszałem, że większego skoku a niżeli 160mm nie powinno się do tej ramki wkładać, ponieważ konstrukcja jest jej taka a nie inna i wszystko, co ponadto może spowodować uszkodzenie lub też – po prostu – pęknięcie ramy...
Nie ukrywam, iż trochę mnie ta informacja zaniepokoiła, ponieważ chciałem wrzucić jakąś dwukółkę (180, ew. 200mm)…
Obecnie mam 140mm RS Pike’a – z damperem: Manitou 6-way Coil 200mm.
Proszę Was o pomoc, ew. zdementowanie informacji, które gdzieś tam do mnie dotarły…
Widzę, że ludzie wrzucają dosłownie wszystko do tej ramki – skończywszy na 200mm, ale pytanie czy rama jakoś na tym cierpi, może to faktycznie prowadzić do jej uszkodzenia, pęknięcia przy ostrzejszych zjazdach… Wiadomo, zastosowanie: FR, DH…
Dziękówka Wielka!
Re: Kona Stinky 2005 +++ ...co na przód...?
66 - 888 - Totem -> Ja proponuję któryś z tych : )
Dziękówka Panowie, niemniej jednak udało mi się jakoś dojść do wiarygodnych informacji: w standardzie - nie wiem czy w Polsce również - montowano do tej ramki Marzocchi Drop Off Triple 170mm (dwupółka)... mam, więc nadzieję, że po włożeniu 200mm jakiejś dwupółki będzie dobrze... :-] Pzdr!
Dokładnie o tym samym amorku myślałem, ale jednak wolę wsadzić coś co chyba będzie lepiej się prowadziło +++ ważę prawie 94 kg, a w osprzęcie może i 100 …8-)… więc, dobijam przód naprawdę mocno, a technikę raczej mam dobrą… :-]
Postanowione: 200mm z przodu będzie, pytanie czy kasa na to będzie…
hehe… 
Postanowione: 200mm z przodu będzie, pytanie czy kasa na to będzie…

Marzocchi 888 wsadź będzie dobrze 

no kasa to troche większa przeszkoda
ogarnij jak to wygląda z domainem jak chcesz ; ) http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=66464

ogarnij jak to wygląda z domainem jak chcesz ; ) http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=66464
wasall: doskonale wiem jak to wygląda bo cały mój rower stylizowałem na podst.: http://www.sicklines.com/gallery/showph ... photo/4980 - na tą chwilę jedyna widoczna różnica to RS Pike, które mam obecnie wrzuconego... Ramę proszkowo potraktopwałem na czarno, wahach złoty, itd. itp. 

-
- Kontakt:
Co prawda mam stinkacza z rocznika 2008 ale z 888 super współgra ramka także polecam 888.
bartson
Do w/w ramy fabrycznie był montowany damper o dł. 216 mm.( 63mm ) . Jeśli już wsadzisz na przód amora z większym skokiem niż Pike to o damperze też trzeba będzie pomyśleć.
boogiel , to ze czytac nie umiesz nie znaczy ze masz jechac innym uzytkownikom forum. PRZECZYTAJ jeszcze raz pierwszy post i zrozum swoj blad.
A do Stinky 2005 faktycznie musi byc damper 216 mm.
EDIT: No i z rozpedu dowalilem blad. 216 a nie 200 mm, sorry
.
A do Stinky 2005 faktycznie musi byc damper 216 mm.
EDIT: No i z rozpedu dowalilem blad. 216 a nie 200 mm, sorry

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Ja w swojej Stinky 05 mam 66 Ata 08 i ustawione na 180 dają fajna geometrię 

bamix71: co do kasy to - patrząc po obecnych cenach za jakie chodzą amorki na allegro - ok. 2.000 pln (w grę wchodzi nowy, nie patrzę po używkach)... Co do samej 2-półki to już dawno etap lansu i szpanu na traskach mam za sobą...
Głównie chodzi mi o jakość jazdy, sposób prowadzenia i to jak radzi sobie z poszczególnymi przeszkodami na trasach jedno, a 2-półka... Różnica diametralna! Sam odkąd jeżdżę, jeździłem na 1-półce... po tym jak spróbowałem na bike'ach od kumpli, stwierdziłem, że różnica jest kolosalna!