[Amortyzator] śruby alu. do mocowania osi Fox 40 wytrzymają?

rafimax
Kontakt:

[Amortyzator] śruby alu. do mocowania osi Fox 40 wytrzymają?

Post autor: rafimax »

Witam zastanawiam się nad śrubami aluminiowymi do mojej 40 stki pytanie czy zaraz się nie poobrywają ??
Oryginalne mnie wkurzyły ponieważ po miesiącu jak rower stał w domu i zacząłem je odkręcać to dwie mi się oberwały i teraz mam kłopot z wyjęciem a alu. można zawsze nawiercić i nawet oberwana szybko zostanie usunięta.
Podkreślam że widziałem takowe już w Foxie tyle że na zdjęciu.
No ride... No Life...
XxUzixX
Kontakt:

Re: [Amortyzator] śruby alu. do mocowania osi Fox 40 wytrzym

Post autor: XxUzixX »

Kup tytanowe i będziesz spokojny.
rafimax
Kontakt:

tylko są 4x droższe ale masz racje, jednak zastanawiam się czy to ma sens zakładać alu
No ride... No Life...
XxUzixX
Kontakt:

Wiesz na tej samej zasadzie można porównać ludzi jeżdżących z alu śrubami w mostku. Osobiście znam gościa co stracił pół "protezy" przez alu śrubki w mostku. Ja jakoś mam małe przekonanie do alu śrubek w technicznych miejscach takich jak mostek, hamulce, amortyzator. Aluminiowe śruby to moga być w napinacz, zacisku podsiodełkowym czy blacie :) Lepiej dać tą 4x większa kwote na te tytanowe śruby niż później 10 czy 15 razy więcej na nowe jedynki :mrgreen:
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ale te śrubki dokręca się z naprawdę minimalną siłą, do tego one służą tylko ściśnięciu osi tak, aby nie było luzu. Ja bym się nie obawiał.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

XxUzixX jeju, w zacisku podsiodłowym to dopiero nietrafione miejsce...

rafimax kup dobre, kute, z alu 7075 - ProBolt, a będą działać, tak jak posze GgG, do tego, nawet jak "przesadzisz", nie zrobisz nic z gwintem insertu (nie wiej jak z jego ceną i dostępnością, ale znająć fox'a "kosztuje swoje").
XxUzixX
Kontakt:

SegatiV masz rację troszkę przesadziłem :)
rafimax
Kontakt:

teraz pozostaje kwestia usunięcia starych a spory to problem bo nie myśląc zalałem je niebieskim lockiem i mam 2 bez łebków praktycznie to ledwo co dotknąłem je kluczem i odpadły, masakra. Próba nawiercenia skończyła się zniszczeniem kilku wierteł w tym jednego bardzo dobrego a wszystko to ponieważ nie mam wiertarki stołowej.
Może polecicie kogoś w Warszawie kto przeprowadził by taką raczej delikatną operację pozbycia się tych śrub z mojej 40 ? ? ?
No ride... No Life...
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

po pierwsze, musiałeś je za mocno dokręcić, bałbym sie o golenie, że tam pękną... po drugie, hm... ja sie bawiłem zawsze tak, że próbowałem napunktować jakiś otworek śrubokrętem, a potem wkładać tam śrubokręt i lekko młoteczkiem pod kątem uderzać w strone odkręcania sie... pokombinuj. Możesz również spróbować przykleić coś metalowego do śruby.

Nie lubie dawać takich rzeczy komuś, bo ludzie nie wiedzą ile to warte i miotają i targają częściami jak by były za 20zł...
rafimax
Kontakt:

MUSZEL pisze:po pierwsze, musiałeś je za mocno dokręcić, bałbym sie o golenie, że tam pękną... po drugie, hm... ja sie bawiłem zawsze tak, że próbowałem napunktować jakiś otworek śrubokrętem, a potem wkładać tam śrubokręt i lekko młoteczkiem pod kątem uderzać w strone odkręcania sie... pokombinuj. Możesz również spróbować przykleić coś metalowego do śruby.
Właśnie po to zalałem lokiem żeby mocno nie dokręcać a co do reszty propozycji to próbowałem tego co napisałeś. kolejna sprawa że piszę właśnie po to tutaj czy ktoś nie ma jakiegoś sprawdzonego znajomego żeby obcemu nie dawać.
No ride... No Life...
ODPOWIEDZ