Rock Shox Totem Solo air - serwis

gejekNS
Kontakt:

Rock Shox Totem Solo air - serwis

Post autor: gejekNS »

witam zastanawiam się nad wyżej wymienionym amorkiem, miałem kiedyś coila i jego praca bardzo mi się podobałam jednak sprzedałem go ze względu na konieczność częstego serwisowania i tu mam pytanie czy solo air też trzeba często serwisować bo ja nie lubię się w to bawić i wydawać ciągle kasy na uszczelki i olej, jeżdżę typowo 4fun, amora mogę przeserwisować max 2 razy w roku ???
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

gejekNS pisze:wydawać ciągle kasy na uszczelki
WTF?! Uszczelki się zmienia jak padną lub raz na rok (rzecz gustu).

Serwis taki jak w Coil 1 raz na rok kompletny, 2-3 miechy wymiana oleju w dolnych.
gejekNS
Kontakt:

dobra z tymi uszczelkami to troszkę przesadziłem, czyli niestety trzeba kupić ten olej smarujący i go regularnie wymieniać z tego co piszesz ehhh ;(
Vin_OSW
Kontakt:

Amor za 1,5k i żałujesz takich rzeczy...
gejekNS
Kontakt:

no właśnie ja mam taką opinie, że jak płacę 1,5 kafla za amora to ma to chodzić pięknie i nie wymagać częstych inegerencji z mojej strony, czyli tylko marzocchi dla mnie... ;(
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

okej, ale nalać w sumie ok 50ml oleju smarującego to wyjdzie Cię śmieszna kwota, a zjamuje to 30min. Bez przesady. Ale jako fan marzo, też sobie cenię bezobsługowość. No i jakoś tak lepiej mi sie na nich śmiga :D
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

serwis podstawowy rs zajmuje godzinke razem z przygotowaniem i posprzataniem miejsca pracy. godzine dwadziescia jak juz posprzatales i zobaczysz ze zapomniales wlozyc dobijaczy :p

jest to jedna z niewielu czynnosci serwisowych przy rowerze przy ktorej ciezko cos zrobic zle. powiedzialbym wrecz jest przyjemny

pelny serwis, nawet powietrzniaka, tez nie jest jakos kosmicznie trudny ale fakt - czasem tez mi sie nie chce...

to nie to co odpowietrzanie hamulcow Avid lub Hayes zaprojektowanych po to zeby czlowieka zdenerwowac i upokorzyc.
Vin_OSW
Kontakt:

boogiel pisze:zjamuje to 30min.
10 minut maks ;)
gejekNS
Kontakt:

a który jest lepszy w serwisie i mniej awaryjny coil czy solo air ?
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

ja mam liryka coil-a i serwis sprezyny to wyczysczenie i przesmarowanie sprezyny. przy powietrzniaku to wyczyszczenie i przesmarowanie jw + ew wymiana o-ringow. awaryjnosc? z coila nie ucieknie mi powietrze na srodku trasy jak cos sie rozkrzaczy ale akurat tym bym sie martwil na ostatnim miejscu.
sklanial bym sie do coila ale chyba raczej ze wzgledu na lepsza prace. warunek to dobrze dobrana sprezyna oczywiscie.
ODPOWIEDZ