dopiero zaczynam przygodę z rowerem i nie znam się na wszystkich oznaczeniach części. Chcę kupić opony na zimę ale nie wiem co oznacza np. 70a . przy nazwie opony podawany jest rozmiar 26x2.2 i właśnie 70a lub 42a co to oznacza?
jest to rodzaj mieszanki gumy. Im niższe oznaczenie tym opona bardziej miękka, lepiej klei sie do nawierzchni, przy okazji szybciej sie zdziera i więcej kosztuje. Akurat 40a Maxxisa to jego najmiększa mieszanka a 70a to najtwardsza
Czemu. Ja na zimę kupiłbym opony przeznaczone na zimę. To raczej nie jest zbyt ciężka logika. Opony z kolcami dają naprawdę dużo więcej przyczepności w takich warunkach.
EZrider pisze:Co Kubala złego napisał? Na zimę najlepsze zimowe i to jest prawda. Albo coś z miękkim i głębokim bieżnikiem co dalej jest oponą błotno-zimową
Bo zamiast pisać konkretnie i na temat w każdym poscie próbuje wrzucic cwaniacki krótki post, który w dodatku nie odpowiada na pytanie o gume. Albo pomagasz albo nie postuj. Prosta zasada.
W pierwszym moim poście masz konkretny link w którym jest wytłumaczone znacznie więcej niż się kolega pytał. Poza tym, ten temat już był wielokrotnie wałkowany na forum. W drugim poście dałem poradę co lepsze na zimę.
Co więcej ani nie znamy budżetu, ani do jakiego roweru miałoby to być wsadzone więc ciężko doradzić cokolwiek innego.
łety się przydają, ale na błoto/zimę, ale w lato przez 90% sa mało przydatne.
Ja bym kupił kpl HR/ minion i do tego stare opony nakolcował, były patenty na forum