Konsola
Konsola
Witam przymierzam się do zakupu konsoli mam do wyboru 2 opcję a mianowicie playstation 3 i x-box 360 do wydania na konsolkę mam około 1400zł,którą z nich polecacie i dlaczego?
Nie można już wgrać Linuxa na PS3. Usunęli to z którymś updatem bo łatwo się piraciło przez Linuxa. Było o tym głośno swego czasu.
Ja, jako właściciel obu konsol od dat ich premier, polecam Ci X360. Tańszy, cichszy, gry tworzone na obie konsole zwykle na X360 są wykonane minimalnie lepiej.
XboxLive jest płatne, zgadza się, ale to dobitnie pokazuje, że za jakość się płaci. Na PS3 notorycznie wiesza mi się przegladarka, granie po sieci nie jest tak łatwe, dostępne i przyjemne jak na konsoli M$ a roczny Live kosztuje niewiele bo tylko 150zł czyli troszkę ponad 12zł/mies. Żadne to pieniądze wg mnie.
Pad od Xboxa jest lepszy(jedyny minus to krzyżak, nie pograsza na nim bo jest tragiczny) a spusty biją na głowę te z PS3.
Lepsze gry wychodzą na PS3? Po części się zgodzę(GT5, GOW3, Resistance, Uncharted, Killzone próżno szukać u konkurencji) ale dziś większość gier jest multiplatformowych. Tekken, Ridge Racer, MGS... te gry były odkąd pamiętam związane z konsolami Sony ale czasy się zmieniają, gry to poteżny biznes więc coraz więcej gier będzie portowanych.
Wg mnie jedyne plusy PS3 to Blu-Ray i możliwość uzyskania najlepszej dostępnej jakości dzwięku dzięki temu odtwarzaczowi, exclusivy oraz możliwość składek na gry na PlayStation Store(kiedyś w pięć osób, obecnie tylko w dwie już ale zawsze cena na pół
)
Cała reszta przemawia za X360.
P.S.
Jak poszukasz do do X360 znajdziesz odtwarzacz HD-DVD. Format umarł parę lat temu ale za to filmy są tanie a jakość podobna do BR. Jedyny minus to brak polskich lokalizacji w filmach wydanych na HD-DVD.
Ogólnie polecam Ci portal ppe.pl oraz jego forum. Masa potrzebnych informacji
P.S. 2
Jest to Sony a nie zasrany M$? WTF? Microsoft o wiele lepiej traktuje graczy co widać. Każda wpadka systemu jest nagradzana albo darmowymi grami albo darmowym graniem przez określony czas albo jeszcze inaczej.
PS3 się wysypało bo hakerzy zaatakowali to przez miesiąc olewali graczy nie racząc ich żadnymi wiadomościami, nie uświadamiając, że miliony danych(adresy, karty kredytowe, hasła itp) wypłyneło do sieci. Nie dali nam możliwości ratowania swoich pieniędzy poprzez blokowanie konta chociażby. Wiadomo, żadne dane nie zostały użyte, ale wtedy nikt tego nie wiedział. Kiedy wreszcie szanowne Sony dało sobie radę z problemem wrzucili pieć gier za darmo, które i tak każdy ograł milion lat temu.
Ja, jako właściciel obu konsol od dat ich premier, polecam Ci X360. Tańszy, cichszy, gry tworzone na obie konsole zwykle na X360 są wykonane minimalnie lepiej.
XboxLive jest płatne, zgadza się, ale to dobitnie pokazuje, że za jakość się płaci. Na PS3 notorycznie wiesza mi się przegladarka, granie po sieci nie jest tak łatwe, dostępne i przyjemne jak na konsoli M$ a roczny Live kosztuje niewiele bo tylko 150zł czyli troszkę ponad 12zł/mies. Żadne to pieniądze wg mnie.
Pad od Xboxa jest lepszy(jedyny minus to krzyżak, nie pograsza na nim bo jest tragiczny) a spusty biją na głowę te z PS3.
Lepsze gry wychodzą na PS3? Po części się zgodzę(GT5, GOW3, Resistance, Uncharted, Killzone próżno szukać u konkurencji) ale dziś większość gier jest multiplatformowych. Tekken, Ridge Racer, MGS... te gry były odkąd pamiętam związane z konsolami Sony ale czasy się zmieniają, gry to poteżny biznes więc coraz więcej gier będzie portowanych.
Wg mnie jedyne plusy PS3 to Blu-Ray i możliwość uzyskania najlepszej dostępnej jakości dzwięku dzięki temu odtwarzaczowi, exclusivy oraz możliwość składek na gry na PlayStation Store(kiedyś w pięć osób, obecnie tylko w dwie już ale zawsze cena na pół

Cała reszta przemawia za X360.
P.S.
Jak poszukasz do do X360 znajdziesz odtwarzacz HD-DVD. Format umarł parę lat temu ale za to filmy są tanie a jakość podobna do BR. Jedyny minus to brak polskich lokalizacji w filmach wydanych na HD-DVD.
Ogólnie polecam Ci portal ppe.pl oraz jego forum. Masa potrzebnych informacji

P.S. 2
Jest to Sony a nie zasrany M$? WTF? Microsoft o wiele lepiej traktuje graczy co widać. Każda wpadka systemu jest nagradzana albo darmowymi grami albo darmowym graniem przez określony czas albo jeszcze inaczej.
PS3 się wysypało bo hakerzy zaatakowali to przez miesiąc olewali graczy nie racząc ich żadnymi wiadomościami, nie uświadamiając, że miliony danych(adresy, karty kredytowe, hasła itp) wypłyneło do sieci. Nie dali nam możliwości ratowania swoich pieniędzy poprzez blokowanie konta chociażby. Wiadomo, żadne dane nie zostały użyte, ale wtedy nikt tego nie wiedział. Kiedy wreszcie szanowne Sony dało sobie radę z problemem wrzucili pieć gier za darmo, które i tak każdy ograł milion lat temu.
Po pierwsze argument o płatnym multi jest głupi bo to 130 zł na rok.... więcej na czipsy wydasz... a każdy kto kiedyś grał na live i psn powie ci że na Xbox Live gra się lepiej.
Po drugie możesz na Xboxie 360 zainstalować grę na dysk twardy i już nic nie hałasuje, zresztą w slimach napęd jest już cichszy.
Po trzecie pad do xboxa jest najwygodniejszym padem jakiego kiedykolwiek używałem. Pad do ps3 jest jakiś taki mały i mniej solidny.
Po czwarte w Jasperach albo Slimach możesz praktycznie zapomnieć o RROD i problemach z konsolą.
Po piąte zastanów się jakie gry Cię interesują. Jeśli chcesz na konsoli głównie grać to popatrz na exclusivy. Bo np na ps3 w gears of war, halo czy forza nie pograsz. Z kolei na konsoli od M$ zapomnij o god of war czy uncharted.
Po szóste na koniec roku 2012 zapowiada się nowa wersja xboxa i pewnie zaraz za nią nowe PS. Więc zastanów się czy jest na tyle "starych" gier na konsole które ci wypełnią czas żebyś potem nie żałował że wyszła nowa generacja a ty masz starą konsolę.
Jeśli nie przeszkadza ci że za rok/dwa będzie już nowa generacja i jeśli na ps3 nie ma jakiejś gry bez której się pochorujesz to brałbym x360. Lepiej zaoszczędzić te kilkaset zł na gry czy coś innego.
Po drugie możesz na Xboxie 360 zainstalować grę na dysk twardy i już nic nie hałasuje, zresztą w slimach napęd jest już cichszy.
Po trzecie pad do xboxa jest najwygodniejszym padem jakiego kiedykolwiek używałem. Pad do ps3 jest jakiś taki mały i mniej solidny.
Po czwarte w Jasperach albo Slimach możesz praktycznie zapomnieć o RROD i problemach z konsolą.
Po piąte zastanów się jakie gry Cię interesują. Jeśli chcesz na konsoli głównie grać to popatrz na exclusivy. Bo np na ps3 w gears of war, halo czy forza nie pograsz. Z kolei na konsoli od M$ zapomnij o god of war czy uncharted.
Po szóste na koniec roku 2012 zapowiada się nowa wersja xboxa i pewnie zaraz za nią nowe PS. Więc zastanów się czy jest na tyle "starych" gier na konsole które ci wypełnią czas żebyś potem nie żałował że wyszła nowa generacja a ty masz starą konsolę.
Jeśli nie przeszkadza ci że za rok/dwa będzie już nowa generacja i jeśli na ps3 nie ma jakiejś gry bez której się pochorujesz to brałbym x360. Lepiej zaoszczędzić te kilkaset zł na gry czy coś innego.
Jakbym stał teraz przed wyborem konsoli pomiędzy obecną a nową generacją(która notabene, wg mnie nie wyjdzie za wcześnie, przynajmniej nie PS3, któremu Sony na wstępie dawało 10 lat życia minimum) to bym bez zastanowienia brał aktualną generację. Masa gier za śmieszne pieniądze na allegro. Hity do ogrywania przez długie miesiące a nawet lata. Na pewno nie będziesz żałował kupna konsoli current-gen, zapewniam Cię 

Wybrałem ps3 zobaczymy jak się spisze fakt faktem gry to nie majątek.przy zakupie dostaje bf3 wiec raczej zadowoli mnie przez pewien okres czasu,jest masa ciekawych i zarazem niedrogich świetnych gier a że idzie zima konsola na pewno pomoże mi ją przetrwać.Dziękuję za pomoc wszystkim którzy udzielili się w tym temacie pozdrawiam.
Panowie,zrobie mały oftp. ale pozwolę sobie wciąć się do dyskusji.
Nie rozumiem totalnie tego całego szału związanego z konsolami... miałem swojego czasu ps1( 99-2000 to był szał po pegazusie
) przez pare lat tam trochę grałem, ale nigdy mnie to nie wciągało. . . odkąd kupiłem komputer polubiłem gry i czas spędzony przy nim. Gry(te same) na konsole i pc wydają mi sie być bardziej obciachane w wersji na konsole... Swojego czasu GTA Sa czy 4-ka. . . Poza tym te śmiesznie duże ceny z porównaniu z grami na kompa ( średnio 2x ) no i ciekawa sprawa, że na komputer można sobie pobrać gierke z torrenta i sie nią cieszyć lub nie, zakup gry na konsole zawsze ciacha po kieszeni. Osobiście ściągam mase gier z torrentów,ale większość z nich wyłączam po 1-szym kontakcie... A te które są dobre to lądują u mnie w orginale prosto z empiku. Nie rozumiem jak można grać w takie gry jak BF3 na padzie,po prostu nie ogarniam tego totalnie... Konsole uważam za fajną zabawe,ale do takich gier jak fifa. Ostatnio męczy mnie zakup konsoli z jednego względu : Kocham się ścigać wirtualnie i niestety na komputer jest mało tytułów,które by mnie zadowoliły.... W NFS Shift gram od 3 lat bodajżę, Shift 2 mnie nie zachwycił bo mi nie lata na radeonie....( swoją drogą mega głupota ze strony EA ,żeby nie zoptymalizować gry pod Radka... ) Jest Colin Dirt jednak szybko się nudzi . . . No a na konsole jest ta cała Forza i GT5 i masakrycznie mnie to męczy, czemu nie mogli wydać tych gier na komputer? Czy naprawdę popularność konsoli jest tak ogromna? Komputer wróci do początków i zostanie tylko narzędziem do pracy?
Nie rozumiem totalnie tego całego szału związanego z konsolami... miałem swojego czasu ps1( 99-2000 to był szał po pegazusie

Ride 4 Fun ! Biatch !
Graficznie gry na konsoli są ładniejsze, bardziej dopracowane, a na PC lekko okrojone coby grafika wyrabiałafreed pisze:Gry(te same) na konsole i pc wydają mi sie być bardziej obciachane w wersji na konsole..

Też sobie nie wyobrażam DOBREJ zabawy przy grze w strzelankę na konsoli

Co do tej grafiki to raczej już przeszłość
z tego co wiem konsole obsługują Dx 9 a na komputerkach mamy już 11
Moim zdaniem pad od Xboxa jest wygodniejszy, lepiej się czuje spusty i analog, tylko nie mogę się przyzwyczaić do nazewnictwa klawiszy w grach (mam pada z kabelkiem do PC)
Co do strzelanek na konsoli to nie wyobrażam sobie tego! Fps tylko z myszka i klawiatura

Moim zdaniem pad od Xboxa jest wygodniejszy, lepiej się czuje spusty i analog, tylko nie mogę się przyzwyczaić do nazewnictwa klawiszy w grach (mam pada z kabelkiem do PC)
Co do strzelanek na konsoli to nie wyobrażam sobie tego! Fps tylko z myszka i klawiatura

To tak samo, jak nie wyobrażam sobie grania na PC w samochodówki, czy inne sportowe :P
Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Jednak ja uważam, że teraz grafika w grach jest przesadzona i przekoloryzowana. Gry na PC mają to do siebie, że przez głupie 'ździebełka" trawy musisz wydać na samą grafikę 1500pln, na proca 1000, zasilacz 600 itd... Konsole odpalasz i masz... Gry drogie ? Trudno, na PC też tanie nie są (nie mówimy o piraceniu), a sprzętowo trzeba wywalić wiele więcej. A im mniej masz tytułów na platformę, tym bardziej cieszy jej przechodzenie itd. zawsze można potem odsprzedać, wymienić i za 50pln mieć nowy tytuł.
Jak mówię, wszystko ma plusy i minusy - jak dobrze, że ja nie gram w gry
Od 2 lat żadna gra nie zagościła u mnie na kompie, konsoli też nie posiadam, bo nie lubię, kiedyś, za czasów psx i ps2 kręciło mnie to, otem xbox (ten pierwszy)... Teraz? Za bardzo napompowane. Czasami mam ochotę kupić na nowo x'a, pozbierać fajne, grywalne tytuły i mieć głęboko w pośladach ten pęd do fajerwerków na nowe platformy.
Jeju, DoA ultimate na x'a, czy Resident Evil 4 na ps2 i czego chcieć więcej?
Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Jednak ja uważam, że teraz grafika w grach jest przesadzona i przekoloryzowana. Gry na PC mają to do siebie, że przez głupie 'ździebełka" trawy musisz wydać na samą grafikę 1500pln, na proca 1000, zasilacz 600 itd... Konsole odpalasz i masz... Gry drogie ? Trudno, na PC też tanie nie są (nie mówimy o piraceniu), a sprzętowo trzeba wywalić wiele więcej. A im mniej masz tytułów na platformę, tym bardziej cieszy jej przechodzenie itd. zawsze można potem odsprzedać, wymienić i za 50pln mieć nowy tytuł.
Jak mówię, wszystko ma plusy i minusy - jak dobrze, że ja nie gram w gry

Jeju, DoA ultimate na x'a, czy Resident Evil 4 na ps2 i czego chcieć więcej?
W samochodówki tez wole grac na padzie, tak samo Nba. 
Fakt na kompa trzeba wydać więcej ale jak wyjdzie następna generacja konsoli to będą to kosztować podobne do komputera.(z tego co pamiętam ps3 kosztowało około 3000zł jak wyszło)
Gry na PC wcale nie są drogie (chyba że chcesz się pudełkiem przed znajomymi chwalić
) przykładowo za 60 zł można kupić klucz do Cod 3 czy BF3 gdzie na konsole gra ta kosztuje 3 razy więcej a zabawa nawet lepsza bo masz myszkę :P

Fakt na kompa trzeba wydać więcej ale jak wyjdzie następna generacja konsoli to będą to kosztować podobne do komputera.(z tego co pamiętam ps3 kosztowało około 3000zł jak wyszło)
Gry na PC wcale nie są drogie (chyba że chcesz się pudełkiem przed znajomymi chwalić