888 Jak odróżnic skok 170 od 200
888 Jak odróżnic skok 170 od 200
Witajcie.
Jestem tu nowy.
Przesiadam się na rower full susp. Cały sezon jeździłem na ht z amortyzatorem jednopółkowym.
Mój kuzyn z którym razem jezdze chce sprzedać mi 888 RC z 2005 roku.
Moje pytanie brzmi jak odróżnić że amortyzator ma 170 skoku czy 200,bo wiem że wychodziły w dwóch wersjach.On twierdzi że to 200skoku ale jakoś mi nisko...
Jest to pytanie w sumie nie na miejscu,ale od tego jest forum,aby oswiecilo mnie pare doswiadczonych osob.
POZDROWER!
Jestem tu nowy.
Przesiadam się na rower full susp. Cały sezon jeździłem na ht z amortyzatorem jednopółkowym.
Mój kuzyn z którym razem jezdze chce sprzedać mi 888 RC z 2005 roku.
Moje pytanie brzmi jak odróżnić że amortyzator ma 170 skoku czy 200,bo wiem że wychodziły w dwóch wersjach.On twierdzi że to 200skoku ale jakoś mi nisko...
Jest to pytanie w sumie nie na miejscu,ale od tego jest forum,aby oswiecilo mnie pare doswiadczonych osob.
POZDROWER!
-
- Kontakt:
adrian4477 to nic nie da ze względu, że półki mają regulowaną wysokość. Ja mam obecnie od uszczelek 220mm czyli co, mam 220mm skoku ? xD
wojtasu nie każde 888 jeszcze mają napis min
asmax nisko Ci bo 888 są niskim amortyzatorem
Co do skoku to załóż na lagę opaskę zaciskową ( w elektrycznym można dostać za grosze ) i dobij amortyzator. Tam gdzie się zatrzyma opaska, zmierz od uszczelek do tego miejsca i po problemie 
wojtasu nie każde 888 jeszcze mają napis min
asmax nisko Ci bo 888 są niskim amortyzatorem

Re: 888 Jak odróżnic skok 170 od 200
Czyli zalozyc gumke recepturke
pozniej wcisnac lage i zmierzyc od tego momentu do uszczelki,ale od poczatku czy od konca uszczelki?

Słuchajcie,dzwoniłem zmierzone.Od początku uszczelki w góre do gumki jest 170mm..
On twierdził że to 200 ale teraz sam sie wacha.
Mnie się chyba pomyliło bo to nie są rc(te nie mają zadnych regulacji zewnetrznie).Sory za moj blad.
Czy jest taka możliwość,że przy serwisie źle złożył amortyzator i jest mniej skoku?
On twierdził że to 200 ale teraz sam sie wacha.
Mnie się chyba pomyliło bo to nie są rc(te nie mają zadnych regulacji zewnetrznie).Sory za moj blad.
Czy jest taka możliwość,że przy serwisie źle złożył amortyzator i jest mniej skoku?
-
- Kontakt:
Re: 888 Jak odróżnic skok 170 od 200
Tak? a w jaki sposób?
http://img846.imageshack.us/img846/9292/beztytuuoam.png
Amora do kupy trzyma pierścień segera który nie pozwala tłumikowi(pomarańcz) wyjść z goleni górnej. Jest tam sprężyna negatywna i teoretycznie podkładka. Podkładkę można wyjąć i zyskujesz tyle skoku ile podkładka miała wysokości. Jeśli przy maksymalnym wyciągnięciu sprężyny główne nie dotykają już korków to wyjętą podkładkę wsadzasz właśnie pod korki. Sprężyna może leżeć na segerze ale lepiej jest położyć tam cienką(1-2mm), stalową podkładkę z na tyle małą średnicą wewnętrzną żeby sprężyna negatywna się na niej oparła(na segerze może się opierać tylko częściowo co nie jest idealnym rozwiązaniem).
Amora do kupy trzyma pierścień segera który nie pozwala tłumikowi(pomarańcz) wyjść z goleni górnej. Jest tam sprężyna negatywna i teoretycznie podkładka. Podkładkę można wyjąć i zyskujesz tyle skoku ile podkładka miała wysokości. Jeśli przy maksymalnym wyciągnięciu sprężyny główne nie dotykają już korków to wyjętą podkładkę wsadzasz właśnie pod korki. Sprężyna może leżeć na segerze ale lepiej jest położyć tam cienką(1-2mm), stalową podkładkę z na tyle małą średnicą wewnętrzną żeby sprężyna negatywna się na niej oparła(na segerze może się opierać tylko częściowo co nie jest idealnym rozwiązaniem).