[Piasta] Formula by RST - Wymiana łożyska

Blady214
Kontakt:

[Piasta] Formula by RST - Wymiana łożyska

Post autor: Blady214 »

Witam,

ostatnio posypało mi się łożysko w przedniej piaście, więc postanowiłem je wymienić. Kupiłem dokładnie takie, jak miało być (6804RS). Pierwsze zaskoczenie spotkało mnie, przy usuwaniu starego łożyska, wyszło z piasty bez większych oporów, a nowe łożysko osadziłem w piaście bez użycia żadnych narzędzi. Poskładałem całą piastę i przystąpiłem do montażu koła w rowerze. Mam amortyzator MZ Super T 2002, więc najpierw musiałem założyć koło, później przykręcić "klapki" od spodu amortyzatora, a na koniec skręcić wszystko śrubami na osi i tutaj pojawił się problem. Po skręceniu osi okazało się, że koło ledwo się kręci, stawia bardzo duże opory. Piastę na 100% dobrze poskładałem. Co może być przyczyną takiego zachowania? Za mocno skręcam oś, czy może piasta już skończyła swój żywot?

Piasta to Formula by RST :mrgreen:
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Blady214 pisze:więc najpierw musiałem założyć koło, później przykręcić "klapki" od spodu amortyzatora, a na koniec skręcić wszystko śrubami na osi
Najpierw skręcasz, później klapki.
Blady214
Kontakt:

Racja, ale nie zmienia to i tak sytuacji, dalej koło ma ogromne opory. Rozumiem, że oś mam skręcać do oporu?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Tak żeby nie było luzu, nic na siłę.
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Jak dokreciles na chama to jak ma sie lozysko obracac? Dokrecasz tak mocno do momentu kiedy nie bedzie luzu na lozysku a kolo/piasta swobodnie sie obraca.
http://spinacz86.pinkbike.com/
Blady214
Kontakt:

Mój błąd, może rzeczywiście za mocno dokręciłem, chociaż wcześniej mi się to nie zdarzało :oops:
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

A nie prosciej zdemontowac kolo i sprawdzic w rekach czy sie lozyska kreca lajtowo?
Moze wbiłes je krzywo?
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Skoro tak łatwo CI weszło to łożysko to ja bym osadził go na pastę do łożysk Loctide, bo inaczej będzie różnie pracować i albo ono wcześniej polegnie albo zdeformuje piastę (czy piasta nie jest rozkalibrowana - nie jest wytarta na większy wymiar) w miejscu osadzenia łożyska?
Kontakt:

off_road pisze:A nie prosciej zdemontowac kolo i sprawdzic w rekach czy sie lozyska kreca lajtowo?
Moze wbiłes je krzywo?
To sprawdziłem jeszcze przed montażem piasty, łożyska kręcą się bez oporów.
Roman_Maxx pisze:czy piasta nie jest rozkalibrowana - nie jest wytarta na większy wymiar) w miejscu osadzenia łożyska?
Najprawdopodbniej tak jest.Liczę się z koniecznością wymiany całego przedniego koła, ale przed tym muszę również ramę zmienić, bo zaczyna mi pękać, więc to łożysko jest tylko chwilowym rozwiązaniem.

Poluzowałem nieznacznie oś i koło kręci się normalnie, bez luzów i większych oporów.
ODPOWIEDZ