[Amortyzator] 888 VF - zmiana skoku

asmax
Kontakt:

[Amortyzator] 888 VF - zmiana skoku

Post autor: asmax »

Siema.
Jak w tytule,szukam poradnika,ew instrukcji jak zmienić skok w vfach ze 170mm na 200mm.Słyszałem,że jest to możliwe,jeden użytkownik tego forum próbował mi wytłumaczyć ale nie bardzo to miało sens.
Pozdrower
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

http://img705.imageshack.us/img705/1636/beztytuukdn.png
Wywalasz elementy w czerwonych kółkach. Zamiast nich dajesz jakieś płaskie a szerokie podkładki żeby sprężyna negatywna(na rysunku jest ponad nimi) oparła się na tych podkładkach a nie na pierścieniu segera.

Skoku możesz odzyskać maksymalnie tyle ile wysokości mają te podkładki. Dalsze dodawanie skoku wymagałoby albo zmiany tłumików na te od wersji 200mm albo dorabianie krótszych sprężyn negatywnych.

Wyjęte podkładki wkładasz na sprężyny pozytywne.
asmax
Kontakt:

Re: Jak zmienić skok amortyzatora 888 VF ze 170 na 200mm?

Post autor: asmax »

Pietryna.Właśnie tak robiłem.Tych podkładek do opierania sięmusiałbym załatwić.Lecz tamtych wyjętych nie mogę włożyc na sprężyny pozytywne(srednica lagi na to nie pozwala)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Dobra, zapomniałem o tym że pod segerem laga ma cieńsze ścianki.

W sumie zobacz czy musisz podpierać czymś sprężyny bo może nie będzie trzeba. Ale pewnie trzeba więc idź do praktikera czy innego sklepu gdzie będziesz miał rury pcv i kup sobie taką o odpowiedniej średnicy i grubości ścianki(imho minimum 3mm) i z niej dotnij sobie podkładki pod sprężyny skoro te z dołu nie wchodzą.
ODPOWIEDZ