[Przerzutka tył] Shimano Tiagra - obija o kasetę
[Przerzutka tył] Shimano Tiagra - obija o kasetę
Witam,
Mam problem iż moja przerzutka (shimano tiagra) obija mi przy lądowaniach o kasetę, nie zależnie od tego jaki bieg wrzucę. Moglibyście coś doradzić bo kompletnie nie mam pomysłu jak zrobić aby to nie obijało.
Pozdrawiam
Mam problem iż moja przerzutka (shimano tiagra) obija mi przy lądowaniach o kasetę, nie zależnie od tego jaki bieg wrzucę. Moglibyście coś doradzić bo kompletnie nie mam pomysłu jak zrobić aby to nie obijało.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Re: Co poradzić?
sposób jest prosty i bardzo skuteczny. Ja tak przerobiłem swoja sore i jest bezszelestnie.
A wiec, do tego będziesz potrzebował tylko imbusa i szczypek, ewentualnie 2 opasek małych,
1. odkręcasz przerzutkę od haka
2. przy śrubie na przerzutce będzie taki jakby pierścień. musisz go zdjąć kombinerkami, ale uważaj! najlepiej korpus i ta śrubę ze sprężyna w środku złącz opaskami żeby ci nie wystrzeliło. Bo ja jak zapomniałem o tym to potem sie 3 godziny męczyłem.
3. ostrożnie tak samo skręcasz przerzutkę
4. jak dokręcisz na max to wgl sie nie będzie ruszać. ale musisz odkręcić tak alby płynnie chodziła.
5. włączasz 1, żeby przerzutka się najbardziej napięła pod względem kasety.
6. Dokręcasz przerzutkę do haka na max aby sie nie ruszała.
7. regulujesz
Nic sie nie rusza poza wózkiem i przerzutki na boki
Jest cicho i lepiej.
A wiec, do tego będziesz potrzebował tylko imbusa i szczypek, ewentualnie 2 opasek małych,
1. odkręcasz przerzutkę od haka
2. przy śrubie na przerzutce będzie taki jakby pierścień. musisz go zdjąć kombinerkami, ale uważaj! najlepiej korpus i ta śrubę ze sprężyna w środku złącz opaskami żeby ci nie wystrzeliło. Bo ja jak zapomniałem o tym to potem sie 3 godziny męczyłem.
3. ostrożnie tak samo skręcasz przerzutkę
4. jak dokręcisz na max to wgl sie nie będzie ruszać. ale musisz odkręcić tak alby płynnie chodziła.
5. włączasz 1, żeby przerzutka się najbardziej napięła pod względem kasety.
6. Dokręcasz przerzutkę do haka na max aby sie nie ruszała.
7. regulujesz
Nic sie nie rusza poza wózkiem i przerzutki na boki
Jest cicho i lepiej.
Barteqc pisze:obija mi przy lądowaniach o kasetę
Co ma sobie owinąć, wózek? Gdyby waliło o ramę to co innego :PMaciex09 pisze: mozesz owinac ja kawalkiem gumy i scisnac zipem
Najprawdopodobniej masz źle wyregulowaną przerzutkę i wózek jest za blisko kasety.
Jest taka jedna magiczna śrubka która zapiera się na haku. Jak ją wkręcisz to wózek przerzutki oddali się nieco od kasety. Powinno trochę pomóc, choć jeśli zależy Ci na naprawdę cichym napędzie to tak jak pisali wyżej - zmiana na srama albo shadow.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt:
No najlepiej byłoby usunąć wygiętą śrubkę i zastąpić ją nową - bo bez możliwości regulacji nie ustawisz poprawnie przerzutki.
Wygięła się wkręcona część czy ta, która "siedzi" przed gwintem (w sumie drugie wydaje się bardziej prawdopodobne)? Aha, tak czy inaczej łatwiej wykręcić tę śrubkę jeśli wcześniej odkręcisz przerzutkę od ramy...
Wygięła się wkręcona część czy ta, która "siedzi" przed gwintem (w sumie drugie wydaje się bardziej prawdopodobne)? Aha, tak czy inaczej łatwiej wykręcić tę śrubkę jeśli wcześniej odkręcisz przerzutkę od ramy...
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!