Sprowadzanie ramy z usa.

boogiel
Kontakt:

Sprowadzanie ramy z usa.

Post autor: boogiel »

Witam wszystkich!
Mam pytanie dot. sprowadzenia samej ramy z usa.
Informowałem się w necie i tak dalej jak to wszystko wychodzi i opcji jest pare:
1. Normalna wysyłka, od sprzedawcy. Fajne, bez problemowe ale w pizdu drogie. Przy cenie ramy 400 $ wysyłce fedex'em wychodzi po cłach i vatach ok. 650$ I tak taniej niż w polsce, i tak do zaakceptowania ale...
2. Mam rodzine w stanach. Bliską, nie zaden tam kolega kolegi.
Wyczytałem, i wykminiłem, żeby przesłać do rodziny ramę, w usa jest shipping za free, wiec dalej mam 400$. Wiec moge sobie całość na ew. raty rozłożyć. Wyczytałem, że jak rodzina wpisze "gift" i "used" oraz ochlapie rame błotem lub włoży tam parę ubrań to całość może przejść bez cła czyli o ok 130$ mogę na tym wszystkim zaoszczędzić. Więc gra jest warta świeczki, wysyłka byłaby normalnym kiurierem do PL, np. takim UPS/fedex.
3. Chyba, ze bardziej się opłaca wysłać do rodziny a dalej firmą http://www.polamerusa.com/, która to trudni się takimi przesyłkami. Podobno u nich mniej się "nałożeń" cła zdarza.

Prosiłbym Was o ew. rady lub oferty kogoś, kto się na tym PRO zna, nie skurwiela który chce na mnie zarobić, za coś takiego dziękuję.
Pozdrawiam i licze na waszą pomoc
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Mój rower szedł z kanady do usa i dopiero do nas (mam babcie w usa). Rower był rozmontowany w dwie paczki, był teoretycznie używany - tak napisano w aukcji ale to była 100% nówka. Jedna paczka doszła do mnie druga była wysłana 2 tygodnie później do mojej cioci. W mojej paczce były jakieś cukierki, ze dwa ręczniki i coś jeszcze, na liście rzeczy które są w pudle było wypisane " słodycze i rower na urodziny dla wnuczka " :)

Doszło bez problemów, ale podejrzewam, że w jednej paczce bez kombinowania też nie było by cła. Dostaję paczki od babci już dobrze ponad 10 lat i nigdy nie było opłat a w pudełkach było wszystko, od ciuchów z metkami z ceną po częsci samochodowe czy rowery. Kiedyś na komunie czy jakoś tak babcia wysłała 2 rowery i też bez cła było.

Troszkę zamieszałem ale mam nadzieję, że pomogłem. Poszukam kwitka za ostatnią paczkę to podam nazwę firmy. Btw paczka była u mnie w 30 dni.
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

Do mnie kiedys szla paczka polamerem, same ciuchy, dwie kurtki na snow, spodnie jakies, bluzy itp. Paczka doszla bez cla ale strasznie dlugo to trwalo.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
boogiel
Kontakt:

Jasne, że pomogłeś- podnosisz wiarę w powodzenie procederu ;)
No i podsunąłeś dobre wskazówki, na bank poporoszę rodzinę o przepakowanie/obklejenie kartonu, jego otwarcie i pochlapanie błotem+włożenie jakiś ciuchów.
Z tą firma miło by było, bo co do tej, co podałem, to chodzą opinie o zaginionych paczkach, a tego bym nie chciał ;)
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

w usa czu canadzie to nie wiem czy te rowery mają zeby smigac do sklepu bo jak patrzyłem np glory 2010 to po prostu nówka anie 1 rysy . boogiel .
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

Ja się tak zastanawiam czy przy obecnych cenach bików, ale używanych powiedzmy max jeden sezon do przedziału cenowego ok. 9 000zł jest sens targania czegoś z usa ?? w sumie amerykańce też sie już wycwanili trochę i na aukcjach a zwłaszcza na ebay'u ciężko jest też wyrwać jakąś mega okazję, która doliczając koszty przesyłki do PL i kombinacje żeby uniknąć cła i tak wychodzi opłacalnie. A jeżeli do tego dojdzie jeszcze ryzkyko ze ktoś moze nie przesłać roweru to już wogóle kapa. Moim zdaniem interes średnio warty świeczki dla "przeciętnego" rodaczka ,ktory nikogo nie ma w usa :x . Jeżeli się myle to poprawcie.

boogiel
Kontakt:

Ale jak sie ma, to się gra :D Ogólnie to ceny są dużo lepsze, bo tam masz np. glorki nowe do wyrwania za 1000 dolców a nie 1000 funtów ;)
polok03
Kontakt:

Post autor: polok03 »

2 lata temu ściągnąłem Sundaya (cały rower, a nie tylko ramę) przez polamer w oryginalnym pudełku, w całości z wszystkimi dokumentami i fakturami i nie dostałem ani złotówki cła. Nie wiem jak oni to zrobili, ale chwała im za to.

Więcej doświadczenia z zakupami w USA nie mam :)
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

w usa glory dh 08 znajdzie sie za 1400zł a wpl 2500 a wiec róznica jest
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

No light....grunt to dobrze wyrwać :) glorki i sundaye moze i w obrej cenei ale reszta bikow to i chyba gorzej. poza tym to i tak wiekszosc patrzy na ceny na poprostu z aukcji i im sie wydaje ze okazja a doliczajac pozostale "gifty" nie wychodzi juz tak ekstra za bika...,ktory moze byc niepewna zagadka bo jak sprawdzic towar kilka tysi km dalej. I ryzyko wyslana od niewiadomej osob\y

boogiel
Kontakt:

No nie wiem, niemalże każda rama wychodzi taniej niż w PL.
A z usa/canady norco to super cene mają, dh team 2011 z dhx za 3000zł?
Raczej spoko.
Na allegro też nie ma pewności, ale są paypale i takie tam duperele.
Jakie gifty masz na myśli?
stiken
Kontakt:

Post autor: stiken »

Ino uważaj, bo np. taki Specialized nie uzna Ci gwarancji (mimo że dożywotnia na ramy) w Europie. Z tego co pamiętam to nawet sklepy mają zakaz wysyłki na terenie USA, tylko odbiór osobisty... Jak z resztą firm to nie wiem, ale Spec tak ma - wałkowałem ten temat z Ciotką z USA w zeszłym roku...
Jeśli już się zdecydujesz to chyba najlepiej Polamerem.
Na 99% nie będziesz miał cła.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Połowa riderów z Katowic ma wujków, cioć, babć , dziadków , drugą żonę w stanach ... tripa trza zorganizować :mrgreen:

Przepraszam za offtop .
maverick-fr
Kontakt:

Post autor: maverick-fr »

Jak to jest z tym Polamerem? Czy polamerem to mozna tylko z "czikago" i "niu jorku" wysyłać?
Sprawa jest taka, że w najbliższym czasie będę w Kalafiorni ale chyba nie upcham się ze wszystkimi gratami w 2 walizy do samolotu, więc chciałbym reszte czymś wysłac. Nie mogę znalęźc siedziby Polameru na zachodzie...
misio_de
Kontakt:

Post autor: misio_de »

Co do Speca to się mylisz, miałem swego czasu Enduro z USA i zdechł mi tłumik Foxa (nomen omen DHX Air). Wysłałem go do CultBike z paragonem ze sklepu z Bostonu i bez najmniejszych problemów uznali mi gwarancję i zrobili. Także gwarancja działa wszędzie.

Atak nawiasem, to jak działa gwara jeśli kupię rower w Polsce u legalnego dystrybutora, a zepsuje mi się np. podczas wyjazdu do Whistler? Też mi powiedzą że mam wracać i odeślą z kwitkiem??

Co do Polamerusa to biura są tylko w Ciupago i Nowym Jorku, ale możesz zapodać wysyłkę do nich, z adnotacją że mają wysłać do Polski (tylko najpierw musisz opłacić taką usługę) i już.
stiken
Kontakt:

Post autor: stiken »

No bo FOX to nie Spec... Obawiam się, że z ramą nie miałbyś tak kolorowo...
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

maverick-fr pisze:Czy polamerem to mozna tylko z "czikago" i "niu jorku" wysyłać?
Polamerem można wysłać z każdego miejsca w USA tylko że paczka idzie najpierw do Chicago/NY a później do PL.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
born2ride
Kontakt:

Post autor: born2ride »

Orientuje sie ktos jaki jest orientacyjny koszt wysylki ramy z USA do PL za posrednictwem firmy Polamer?
[url=http://www.http://extremecarving.pl/index.php/rower/][b]ExtremeCarving.pl[/b][/url]
ODPOWIEDZ